Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΤΜΗΜΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Τα κειμήλια της εικόνας της Παναγίας του Καζάν (τμήμα από τα μαλλιά της Θεοτόκου 
και τεμάχιο από την τιμία εσθήτα). Δεξιά σε μεγέθυνση.



Το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Καζάν.
Περιέχει τμήμα μαλλιών και τεμάχιο τιμίας εσθήτας της θεοτόκου.
Μουσείο Κρεμλίνου, Μόσχα.
Βρίσκονται μαζί με μικρό τεμάχιο της Τιμίας Εσθήτας της Παναγίας ενσωματωμένα στην περίτεχνη και εξαιρετική επένδυση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Καζάν (αντίγραφο).

Η εικόνα είναι αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν που θεωρείται το παλλάδιο του ρωσικού έθνους. 

Ανήκε στην μεγαλόσχημο μοναχή Ιωάννα Μπαριατίνσκαγια, βασιλικής καταγωγής, μέλος της οικογένειας Μπαριατίνσκι που ήταν κλάδος των Ρουρικιδών, της κυβερνώσας δυναστείας του ανατολικού σλαβικού κόσμου από τα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. μέχρι το 1598.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και ήταν ιδιαίτερα θαυματουργή, αφού έχουν καταχωρηθεί σε ειδικό βιβλίο περιπτώσεις τυφλών που βρήκαν το φως τους προσευχόμενοι μπροστά στην εικόνα, η φήμη της εικόνας μάλιστα ήταν τέτοια που αποφασίστηκε να χτιστεί παρεκκλήσι στην Ιερά Γυναικεία Μονή Bοζνεσένσκι του Κρεμλίνου και να τοποθετηθεί η εικόνα εκεί.

Η επιγραφή περιμετρικά της θήκης με τα κειμήλια της εικόνας της Παναγίας του Καζάν:
Μέρος των μαλλιών και της εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου (μετάφραση).

Λεπτομέρεια του αντιγράφου της εικόνας
της Παναγίας του Καζάν.
Γυναίκες αριστοκρατικής καταγωγής που είχαν θεραπευθεί προσευχόμενες μπροστά στην εικόνα παρήγγειλαν το 1717 το ''πουκάμισο'' της εικόνας και ενσωμάτωσαν σε ειδική θήκη στο αριστερό άκρο της εικόνας μαριολογικά κειμήλια με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ήταν τμήμα από τα μαλλιά της Παναγίας και τεμάχιο από την τιμία εσθήτα της.

Το τμήμα από τα μαλλιά της Θεοτόκου είχε δωρηθεί στις 4 Νοεμβρίου του 1666 στον τσάρο Αλέξιο της Ρωσίας από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Μακάριο Γ΄, ενώ το τεμάχιο από την εσθήτα της Θεοτόκου ήταν αφιέρωμα του πρίγκηπα Βασίλη Βασίλιεβιτς Γκολίτσιν, από τον οίκο του οποίου προέρχονταν δύο πριγκίπισσες που είχαν επιχορηγήσει το ''πουκάμισο'' της εικόνας.

Η εικόνα έχει διαστάσεις 32 Χ 28,5 εκατοστά και βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Κρεμλίνου, στην Μόσχα της Ρωσίας, και αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι οτι εικόνες με ενσωματωμένα λείψανα είναι σχετικά σπάνιες στη ρωσική θρησκευτική παράδοση και σώζονται πολύ λίγες.

Βιβλιογραφία: Христианские реликвии в Московском Кремле. Москва, «Радуница», 2000.