Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Η μικροσκοπική και αμφίπλευρη αυτή θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας στην Νάξο.




Η εικόνα με την επένδυση
Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το 1836 και είναι ένα ανάγλυφο εικονισματάκι από κηρομαστίχα με διαστάσεις μόλις, 5.00 Χ 5.20 εκατοστά, είναι αμφίπλευρη εικόνα, στην μια πλευρά απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από την άλλη την Βάπτιση του Ιησού ενώ εκτιμάται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το Εικόνισμα βρέθηκε στην θέση Θόλο το 1836 και μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας από όπου ήταν τοποθετημένο, το 1841 κάπου αλλού, ίσως στην Αθήνα, και είχε χαθεί, είχε ξεχαστεί. 

Το 1930 ύστερα από 90 περίπου χρόνια και όπως γνωρίζουν και όλοι οι επιζώντες από τότε, το εικόνισμα ξαναβρέθηκε με όραμα μιας μαθήτριας του Γυμνασίου, της Κατίνας Λεγάκη, στην Χώρα της Νάξου, ήταν στα εικονίσματα της Ξένου (Ζούλαινας) που το παρέδωσε, και το επέστρεψαν στο Αργοκοίλι στις 9 Φεβρουαρίου του 1930.

Ας δούμε όμως κάποιες μαρτυρίες όπως αυτές έχουν δημοσιευθεί από το εξαιρετικά ενδιαφέρον orinosaxotis.blogspot.gr

1η ΕΥΡΕΣΗ:

Το Σπήλαιο του Αγιάσματος
Αποκαλύφθηκε το 1836, ανήμερα της Ευρέσεως της εικόνας

Στο βιβλίο ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣ από τις εκδόσεις Ερμής, το 1932 ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Λεγάκης γράφει τα εξής όσον αφορά την 1η εύρεση της εικόνας:

"Κατά το έτος 1837 στη θέση Αργοκοίλι, λίγο έξω από την Κόρωνο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών επί 4 έως 5 χρόνια, από τους κατοίκους της Κορώνου και κατόπιν πολλών και διαφόρων οραμάτων χριστιανών Κορωνιδιατών, του Ιωάννου Μαγγιώρου, του Χριστόδουλου Μανωλά, του Μανώλη Σαχά και άλλων, ευρέθει, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου, μέσα σε βαθύ σπήλαιο, αρχαιότατη εικόνα, ανάγλυφος, λεπτότατης τέχνης, μικρή στο μέγεθος, ύψους 5,20 εκατοστών και πλάτους 5 εκατοστών, η οποία παρίστανε από τη μια όψη τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας, από την άλλη την βάπτιση του Ιησού Χρηστού. 

Το εικόνισμα δεν ήταν από ξύλο ή μέταλλο αλλά από κηρομαστίχη. 

Η πολύτιμος αυτή εικόνα έμεινα απροφύλακτη στο μικρό ναϊδριω όπου είχε βρεθεί αλλά την νύκτα εκλάπη από φανατικό χριστιανό προσκυνητή και έκτοτε η τύχη της αγνοείτε αλλά πολλοί πιστεύουν πως είναι στην πόλη της Νάξου. Σε χειρόγραφο του ο αυτόπτης μάρτυρας Ιωάννης Μιχαήλ Κορρές μετέπειτα ιερέα της Κορώνου γράφει: το εικόνισμα έλαβε πρώτος στα χέρια του εντός του πυθμένα του εκ των ανασκαφών ανακαλυφθέντος σπηλαίου ο ονειρευάμενος Ιωάννης Μαγγιώρος, ο οποίος από τότε ονομάσθηκε Πάτερ Γιάννης. 


Η Αικατερίνη Λεγάκη
Αυτός το έδωσε λίγο ψηλότερα στον ιερέα από την Κόρωνο Γεώργιο Ιωαν. Λεγάκη Σακέλλιον, αυτός στον ψηλότερα ευρισκόμενο ιερέα από το Σκαδό Γεώργιο Κορρέ και αυτός τέλος στον ιερέα Ιωάννη Μανωλά Οικονόμο από την Κωμιακή που περίμενε στο στόμιο του σπηλαίου.

Οι τρεις αυτοί ιερείς έδειξαν το ιερό εικόνισμα στο συγκεντρωμένο πλήθος των χριστιανών.

Αυτοί με δάκρυα έπεσαν στα γόνατα και το προσκυνούσαν με το ίδιο το χειρόγραφο να λέει επίσης πως πολλές ιάσεις και θεραπείες διαφόρων νοσημάτων κατά την ώρα εκείνη τελέσθηκαν μεταξύ των παρισταμένων χριστιανών.

Τον επόμενο χρόνο, και ανήμερα της εύρεσης, εμφανίσθηκε αγίασμα σε επιφανιακό φρεάτιο μπροστά σε ένα αντικρινό βράχο, από το σημείο εκείνο της εύρεσης. 

Σκάβοντας στο σημείο αποκαλύφθηκε η είσοδος ενός μικρού σπηλαίου εντός του οποίου μέσα από μια μικρή κρύπτη υπήρχαν λαξευμένες βαθμίδες σχεδόν σε κάθετη διάταξη που οδηγούν στην από οροφής έξοδο. 

Ολόκληρο αυτό το σπήλαιο αποδίδεται σήμερα ως βυζαντινό παρατηρητήριο φυλάκιο παρά τη βάση του οποίου είχαν αποκρύψει τις εικόνες πιθανώς στη περίοδο της εικονομαχίας. 

Το σημείο αυτό του βράχου του αγιάσματος είναι ορατό από τη θάλασσα όχι όμως από την ακτή, βρίσκεται δε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με δύο κατ΄ έναντι κορυφές λόφων με κατεύθυνση Α - Δ."

2η ΕΥΡΕΣΗ:

Ο Νικηφόρος Λεγάκης ή Γίγαντας
Αδερφός της Αικατερίνης Λεγάκη
Oπως μας πληροφορεί ο ιερέας και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κορώνου Γεώργιος Παυλόπουλος στις 6 Φεβρουαρίου 1930 στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΝΑΞΟΥ και ΠΑΡΟΥ :

"Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1930 η μικρή μαθήτρια του γυμνασίου Νάξου Αικατερίνη Λεγάκη του Γεωργίου από την Κόρωνο, δισέγγονη του πάτερ Γιάννη (= Ιωάννης Μαγγιώρος ο άνθρωπός που έπιασε πρώτος την εικόνα της Αργοκοιλιώτισσας όταν βρέθηκε το 1837) πληροφορείται από όραμα που είδε ότι η εικόνα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στην Νάξο και συγκεκριμένα στην οικία της Ειρήνης Αντ. Ξένου και ότι η εν λόγω κυρία έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμη πολλά ατυχήματα αν δεν παραδώσει το εικόνισμα το οποίο κατέχει εν αγνοία της και δεν επιτρέψει να μεταφερθεί αυτό στην αρχική θέση της ευρέσεως του.

Η μικρή μαθήτρια μετά ανακοίνωσε στον αδερφό της την οπτασία της. 

Ο αδερφός της Νικηφόρος Λεγάκης του Γεωργίου ή Γίγαντας υπηρετούσε σαν καθηγητής γυμναστικής στο Γυμνάσιο Νάξου. 

Μετά την ανακοίνωση της αδερφής του μετέβηκε στην κ. Ξένου και της είπε για την οπτασία της αδερφής του. Η ευσεβής κ. Ξένου άκουσε για το όνειρο, αισθάνθηκε βαριά συγκίνηση και κλαίγοντας αμέσως παρακάλεσε ιερέα να έρθει στην οικία της και να τελέσει παράκληση και στη παράκληση παρέστησαν και αρκετοί ευσεβείς πολίτες της Νάξου οι οποίοι προσκύνησαν το ιερό εικόνισμα.

Η μικρή εικόνα στα χέρια ενός κατοίκου
Μετά από όλα αυτά ο Νικηφόρος Γ. Λεγάκης παρέλαβε από τα χέρια της κ. Ξένου το εικόνισμα με την παρουσία των επιτρόπων του ναού της Αργοκοιλιώτισσας Νικ. Γ. Λεγάκη, Ι. Στ. Σιδερή, Ι. Π. Γλέζου και Ι.Γ. Χουζούρη και αναχώρησαν για την Κόρωνο. Την ιερή εικόνα προέπεμψαν έως έξω από την πόλη της Νάξου η κ. Ξένου, ο ιερέας και άλλοι πολλοί κάτοικοι της πόλεως .

Η εικόνα κατέφθασε στις 2 μετά το μεσημέρι και σύμπασα η κωμόπολη της Κορώνου με Σταυρό, εξαπτέρυγα, σημαίες, φανούς και λαμπάδες, με συνεχείς κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκαν γονυπετώς την περιπόθητη και περισπούδαστη ιερή εικόνα και την ενθρόνισαν στον ιερό ναό όπου όλη τη νύχτα έψαλαν παρακλήσεις, δεήσεις και ικεσίες και δόξαζαν και ευχαριστούσαν τον θεό για την ανεύρεση του ιερού ανεκτίμητου θησαυρού της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας. Την επόμενη Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου τελέσθηκε πάνδημος ιερή λειτουργία έξω από την Αργοκιλιώτισσα από όλους τους ιερείς του τέως δήμου Κορωνίδος και παρέστησαν άπαντες οι κάτοικοι των κοινοτήτων καθώς και από όλες τις άλλες κοινότητες της Νάξου".

Ο Νέος περικαλλής ναός,
ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα της Νάξου, 4 χιλιόμετρα μετά την Κόρωνο σε μια όμορφη πλαγιά, στην θέση Αργοκοίλι.

Στον χώρο που βρέθηκαν οι εικόνες ανεγέρθηκε αρχικά ένα πρόχειρο μικρό κελί για τη φύλαξή τους και αργότερα, το 1851, ναός της Παναγίας. 

Κοντά του, το 1962, στο σημείο ανεύρεσης των εικόνων, οικοδομήθηκε ο μικρός ναός της Αγίας Άννας, που ενσωμάτωσε το φρεάτιο που οδηγεί στο σπήλαιο ενώ λίγο ψηλότερα, θεμελιώθηκε το 1997 νέος, μεγαλοπρεπής ναός, που είναι ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων ενώ επίσης στον χώρο υπάρχουν συγκροτήματα κελιών για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Το προσκύνημα γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής, όπως επίσης και στις 15 Αυγούστου. 

Τηλέφωνο προσκυνήματος: 22850 - 25922.