Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΜΑΝΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας «Θεομάνας – Οδηγητρίας» της Νέας Κίου, στην Αργολίδα.



Ο Ιερός Ναός της Παναγίας «Θεομάνας – Οδηγητρίας» 
της Νέας Κίου, στην Αργολίδα.
Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152 όπως μαρτυρεί μία επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της από ειδικό.

Ο Πάλαι ποτέ Σωφρόνιος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Νικαίας, της οποίας έδρα ήταν η Κίος, υποστήριζε ότι η πανάρχαια Εικόνα είναι μια από τις τρεις Οδηγήτριες, που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.

Το 1262 ένας μοναχός, ονομαζόμενος Νικαεύς, την μετέφερε από την Πόλη στην παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας, δηλαδή ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της Πόλης από τον ζυγό των Φράγκων σταυροφόρων.

Οι κάτοικοι της Κίου έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε όμως από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη και αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός της.

Λεπτομέρεια της Θαυματουργής εικόνας 
Παναγίας «Θεομάνας – Οδηγητρίας» 
της Νέας Κίου, στην Αργολίδα.
Πιθανότατα η πυρκαγιά που αναφέρει η παράδοση να έγινε γύρω στα 1336, όταν οι Τούρκοι, ύστερα από ηρωική αντίσταση των κατοίκων, κατέλαβαν τελικά την Κίο.

Την εικόνα αυτή διέσωσε από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε.

Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν τον Δεκέμβριο του 1933 στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής. 

Μία επιτροπή των κατοίκων με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Νίκανδρο παρέλαβαν την εικόνα από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους και την μετέφεραν στη Νέα Κίο, στην Αργολίδα, όπου την υποδέχτηκαν γονατιστοί, με ψαλμωδίες και δάκρυα.


Στεγάσθηκε προσωρινά στην εκκλησία της κωμόπολης και αργότερα, το 1952, ο Κιώτης εφοπλιστής Απόστολος Πεζάς έκτισε καλλιμάρμαρη εκκλησία όπου η Θεομάνα στεγάσθηκε μόνιμα και έκτοτε πλήθος πιστών συρρέει στη χάρη της.

Η Σύναξη της Θαυματουργής εικόνας τιμάται στις 23 Αυγούστου.