Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ, ΡΟΔΟΠΗ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στην Ροδόπη.



Το καθολικό της ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης
Βαθυρρύακος, στην Ροδόπη
Ο θεολόγος κι εκκλησιαστικός ιστορικός Ιωάννης Σιδηράς έχει πολλές φορές μιλήσει για το ιστορικό της Ιεράς Μονής.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος ονομαζότανε κατά τον 12ο αιώνα “Παναγία Βαθυρρύακος”. 

Παναγία ονομάζονταν όλο το πεδινό άνοιγμα όπου κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξαν και συνέβησαν πάρα πολλά πολεμικά γεγονότα.

Η περιοχή έχει τέσσερις ονομασίες. Φατήρ - γιακα, παράφραση πιθανότατα της ονομασίας Βαθυρύαξ διότι διήρχετο από την περιοχή ο ποταμός Καρά Σου. Φατήρ - γιακα, Βαθυρρύακoς και η τελευταία ονομασία Πατρίκα.

Λεπτομέρεια της εικόνας
Η εικόνα η οποία είναι μικρή φορητή και φθαρμένη στην επιφάνειά της απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα ή κατ’ άλλους Γλυκοφιλούσα. 

Βρέθηκε σε σημείο που σήμερα βρίσκεται ο αμπελουργικός σταθμός, στο λεγόμενο Κιρ Τσιφλίκ που ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής Βαθυρρύακος ή Φατήρ - γιακα.

Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία εμφανιζόταν στον ύπνο ενός Οθωμανού τσιφλικά Αγά, του Αμέτ Εφέντη Μποσνάκογλου, επί 3 συνεχώμενα βράδια και του αποκάλυπτε το σημείο που βρισκόταν, ζητώντας του να σκάψει σε συγκεκριμένο σημείο και να την αποκαλύψει.

Αυτός επί τρεις νύχτες έβλεπε θεσπέσιο φωτεινό όραμα, έτσι έσκαψε την γη με τα ίδια του τα χέρια και βρήκε την εικόνα, μάλιστα ο ίδιος αφιέρωσε τμήμα του τσιφλικιού στην τοπική εκκλησία.

Αποψη του εσωτερικού του ναού της ιεράς Μονής
Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος
Η εικόνα μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής και στο σημείο που ανευρέθη, ανηγέρθη αργότερα ένα μικρό παρεκκλήσι πιθανότατα κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα δηλαδή μεταξύ 1910 και 1912 από τους ευεργέτες Σκουτέρη και Τελωνίδη.

Η επιλογή να τοποθετηθεί η εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Παναγία. 

Την εικόνα διεκδικούσαν πέντε χριστιανικά χωριά και τότε απεφασίσθη να τοποθετηθεί η εικόνα σε μία ζωήλατη άμαξα, η οποία σταμάτησε ως εκ θαύματος στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής όπου και ενθρονίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το 1930 ο μητροπολίτης Άνθιμος Σαρρίδης έκτισε ένα μικρό ναΐσκο στο σημερινό χώρο της Ιεράς Μονής και το 1955 ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος επέστρεψε την εικόνα και ξεκίνησε η ανέγερση της Μονής ανεγείροντας το μεγαλοπρεπέστερο Καθολικό της ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.


Σήμερα η Μονή αποτελεί ένα σημαντικό Θρησκευτικό κέντρο και πόλος έλξης όλων των Θρακιωτών ενώ γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.