Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΙΔΑ, ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ.

πηγή φωτογραφίας: agioritikesmnimes.pblogs.gr

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου όρους, της οποίας είναι Προστάτης.Η σχισμή 8 εκατοστών στο μέτωπο του Αγίου Νικολάου
δημιουργήθηκε  όταν οι μοναχοί ξεκόλλησαν το όστρακο
και έτρεξε αίμα το οποίο φαίνεται ακόμη και σήμερα.
Στο μέτωπο του αγίου Νικολάου υπάρχει κάθετα μία σχισμή οκτώ εκατοστών, πάνω στην οποία  είχε κολλήσει ένα μεγάλο «όστρακο» κατά το χρονικό εκείνο διάστημα, πού η εικόνα είχε μείνει στο βυθό της θάλασσας πρίν την ψαρέψουν μοναχοί - ψαράδες της Μονής και έτσι η εικόνα αυτή του Αγίου έλαβε την προσωνύμιο: «Αγιος Νικόλαος ο Στρειδάς ή Αστρειδάς».

Η παράδοση αναφέρει ότι «εξήχθη εκ τής θάλασσας, υπό τών αλιέων τής Μονής κατά τούς χρόνους τής ανιδρύσεως αυτής», και την ανέσυραν κατά τύχη  με τα δίχτυα τους αφού αυτά πιάστηκαν επάνω στο όστρακο.

Το όστρακο αυτό ήτανε κολλημένο επάνω στο μέτωπο του αγίου Νικολάου, στην εικόνα και όταν  προσπάθησαν πολύ προσεχτικά οι μοναχοί να το αποκολλήσουν μόλις το έκαναν αυτό, στο μέτωπο του αγίου έτρεξε αίμα και αυτό φαίνεται θαυματουργικά ακόμη μέχρι και σήμερα κάτι που βεβαιώνει έτσι το θαύμα της ανεύρεσης της εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα
πηγή φωτογραφίας: castlesoffreedom.blogspot.gr
Στο μέρος όπου τοποθετήθηκε η Εικόνα του Αγίου Νικολάου, όταν την βγάλανε οι μοναχοί  από  την θάλασσα, έρευσε με θαυματουργό τρόπο, γλυκό  νερό με το αγίασμα αυτό να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο βάθος του Αρσανά της Μονής  Σταυρονικήτα, κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς.

Εξ' αιτίας αυτού του θαύματος ο πατριάρχης Ιερεμίας όρισε, να εορτάζει και να τιμάται η Μονή επ' ονόματι του αγίου Νικολάου. 


Το δέ όστρακο αυτό, διατηρήθηκε σαν ιερότατο κειμήλιο με το μισό να βρίσκεται στην Μονή και το άλλο μισό το έκαναν, σύμφωνα με την παράδοση, εγκόλπιο - δώρο στον πατριάρχη Ιώβ τής Ρωσίας. 

Τό πιο πιθανό είναι η εικόνα να ρίχτηκε στο βυθό από τούς Καταλανούς πειρατές μετά από μία επιδρομή στην περιοχή το 1306 και αυτό επιβεβαιώνεται και από την χρονολόγησή της στα τέλη περίπου του 13ου αιώνα ενώ ανελκύστηκε από ψαράδες - μοναχούς της Μονής το 1589, επί πατριαρχίας Ιερεμίου Β΄, έτσι η εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτή αυτή εικόνα του Αγίου Νικολάου έμεινε ανέπαφη στον βυθό της περιοχής του Αγίου όρους για 283 ολόκληρα χρόνια. 

Η Μονή Σταυρονικήτα είναι 15η στην τάξη των Αγιορείτικων μονών με την ιστορία της να αρχίζει τον 10ο αιώνα, είναι ελληνική, κοινοβιακή από το 1968 και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου. 

Aρχιμανδρίτου Νίκων Κουτσίδη, Ο άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, Εκδόσεις Παπαδημητρίου, 1998, σελίδες 82 - 83.