Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στο Ιερό γυναικείο Ησυχαστήριο της  «Ανάληψις του Κυρίου» στα Σκούρτα Βοιωτίας.


Άποψη του Ησυχαστηρίου
πηγή
Στα ημιορεινά της Βοιωτίας, συγκεκριμένα στα Σκούρτα Βοιωτίας, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Αναλήψεως του Κυρίου. Ένα σχετικά καινούργιο μοναστήρι το οποίο, κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του γέροντα Πολύκαρπου και τις άοκνες σωματικές και πνευματικές πρεσβείες των μοναχών αδελφών, αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι για την Ορθοδοξία αλλά και για την μοναστική κοινότητα.

Με αργό και σταθερό ρυθμό οικοδομείται το μοναστήρι και ομολογουμένως αποτελεί ένα ζωντανό έργο εκκλησιαστικής τέχνης φανερώνοντας το μεράκι αλλά και την αγάπη των κτητόρων ενώ οι πνευματικές υπηρεσίες της αδελφότητας είναι ακόμα πιο εκπληκτικές προσφέροντας ψυχική ανάταση, αγάπη για το Χριστό αλλά και πολλαπλά ευεργετήματα.

Η κατακόμβη του Τιμίου Προδρόμου, κάτω από τον 
Ναό της Αναλήψεως, της Μονής, στην οποία βρίσκεται
η Θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης.
Ένα από τα πιο σημαντικά κειμήλια της Μονής, εκτός από κομμάτια λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και του Οσίου Δαβίδ, είναι η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης η οποία βρίσκεται στον Ιερό Ναό - κατακόμβη - του Τιμίου Προδρόμου, κάτω από το Καθολικό της Αναλήψεως.

Η θαυμαστή ιστορία της εικόνας.

Το 1881 μία κάτοικος της Κρήνης (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας ζήτησε από την Αγία Άννα – μητέρα της Παναγίας μας - να της χαρίσει ένα τέκνο κι αυτή θα αφιέρωνε μια εικόνα στην χάρη της. 

Η Αγία εισάκουσε το αιτημά της και η συγκεκριμένη πιστή ζήτησε από έναν αγιογράφο των Κυδωνίων (Αϊβαλί) να αγιογραφήσει την Αγία, όπως και έγινε. 

Το προσκυνητάρι της Θαυματουργής εικόνα της Αγίας 
Άννης με τα δεκάδες αφιερώματα των πιστών.
Η εικόνα έμεινε μνημειώδης για την ζωντάνια των προσώπων, αυτό, όμως, που την έκανε ξεχωριστή ήταν πως απεικονιζόταν η Αγία Άννα μαζί με την κόρη της, την Θεοτόκο, σε ηλικία 12 ετών κάτι που σπανιότατα απεικονίζεται η Παναγία μας.

Η εικόνα αμέσως δωρίστηκε στον ναό την Αγίας Φωτεινής, στην Σμύρνη και από την πρώτη στιγμή άρχισε την θαυματουργή της «δράση» ενώ ο ίδιος ο Άγιος Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης έστελνε τα άτεκνα ζευγάρια να παρακαλέσουν μπροστά στην εικόνα, ύστερα από 40 μέρες νηστείας για να τους χαρίσει η Αγία ένα τέκνο. 

Το 1922 έρχεται η ολέθρια καταστροφή της Μικράς Ασίας, στην Σμύρνη. Η βαρβαρότητα και οι ωμότητες των Τούρκων δεν σταματούν στις λεηλασίες, στους βιασμούς και στους σκοτωμούς αλλά εισβάλουν και στις εκκλησιές κλέβοντας ότι πολύτιμο βρίσκουν, καταστρέφοντας τα υπόλοιπα και έτσι ανάβουν μία φωτιά έξω από τον Ιερό Ναό και ρίχνουν στις φλόγες τις άγιες εικόνες της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής. 

Η κεντρική είσοδος του Ησυχαστηρίου
πηγή
Την δεδομένη στιγμή περνάει από την περιοχή η Γιασεμή Κολάρα η οποία, λόγω της συνοδείας υπαλλήλων της αγγλικής πρεσβείας (καθώς πήγε να πάρει την εξαδέλφη της που δούλευε στην αγγλική πρεσβεία), μπόρεσε και διέσχισε με σχετική ασφάλεια την περιοχή όμως η πορεία της πέφτει πάνω στην βάρβαρη πράξη του καψίματος των ιερών εικόνων.

Βλέποντας το θέαμα, χωρίς να το σκεφθεί, φωνάζει ένα τουρκάκι που τους συνοδεύει, ονόματι Αλί, του δίνει ότι χρήματα είχε πάνω της και του ζητάει να πάει να δωροδοκήσει τους Τούρκους ένοπλους, που είχαν μαζευτεί γύρω από το σημείο της καύσης, ώστε να τον επιτρέψουν να περάσει και να πάρει όποια εικόνα προλάβει από την πυρά καθώς, όπως έλεγε: «θα μας κάψει ο Θεός που βλέπουμε να καίγεται η κληρονομιά μας»

Το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Ανάληψη
του Κυρίου.
Πράγματι ο Αλί καταφέρνει να περάσει και την πρώτη εικόνα που πιάνει την φέρνει στην Γιασεμή και αυτή με μεγάλη συγκίνηση βλέπει πως η εικόνα που έσωσε ήταν αυτή της Αγίας Άννης την οποία δώρισε πριν από 40 χρόνια η μητέρα της στην Αγία Φωτεινή ως τάμα για το πρώτο της παιδί! 

Τα χρόνια πέρασαν και το οικογενειακό κειμήλιο αυτό βρέθηκε στα χέρια των απογόνων της Γιασεμής, στην οικογένεια Μαϊστράκη η οποία το δώρισε στο μοναστήρι της Αναλήψεως Βοιωτίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ευεργετηθεί όσος περισσότερος κόσμος μπορεί. 

Τα θαύματα της τεκνοποίησης πολλά, οι μαρτυρίες για άτεκνα ζευγάρια άφθονες, με πολλά και με σοβαρά προβλήματα, τα οποία μετά από τάμα προς την Αγία κατάφεραν όμως και τεκνοποίησαν.

Γυναικείο Ησυχαστήριο «Ανάληψις του Κυρίου»,  Σκούρτα Βοιωτίας, Τ.Θ. 135 Σχηματάρι 32009.
Τηλέφωνο: 22620 - 58731, fax: 22620 - 58732 & κινητό: 6977 437336, email: hsyxa@otenet.gr.
Ώρες επικοινωνίας: 07.00 - 12.30 & 17.00 - 20.00.