Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΣΑΜΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ.

πηγή: www.orthodoxia-ellhnismos.gr

Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος στο Γαιτάνι της Ζακύνθου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).



Όσιος Ιωσήφ ο Σαμάκος
Τοιχογραφία στην Μονή Στροφάδων και
Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου
Έργο Ιωάννου Τσολάκου
πηγή: 
www.saint.gr
Ο Όσιος Ιωσήφ ήταν γέννημα και θρέμμα της Κρήτης, καταγόταν από ένα χωριό που ονομαζόταν Κεράμων (σημερινό Αζωκέραμο Σητείας) και γεννήθηκε το 1440.

Οι ευσεβείς γονείς του, όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία τον παρέδωσαν σε έναν δάσκαλο, σεβάσμιο πνευματικό πατέρα, που κατοικούσε στο μονύδριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Δερματάνου όπως πολλοί το ήξεραν και που βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, στον Χάνδακα (Ηράκλειο). 

Το μοναστηράκι αυτό ήτανε μετόχι της Παναγίας της Ακρωτηριανής της Σητείας, εκεί που σήμερα υψώνεται ο Ναός της Αγίας Τριάδος και εκεί ο Ιωσήφ έβαλε μετάνοια κι υποτάχτηκε στον σεβάσμιο Γέροντα και Πνευματικό της, εκεί έμαθε τη θεία θεωρία και μάλιστα καλλιγραφούσε.

Όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε τη μεγάλη κληρονομιά του στους φτωχούς και επιδόθηκε περισσότερο στους πνευματικούς αγώνες ενώ αργότερα ο Θεός τον αξίωσε να γίνει ιερέας και να πάει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους ενώ κατόπιν επέστρεψε στο μονύδριό του και έζησε ζωή αγία με αγάπη και ελεημοσύνες προς τους συνανθρώπους του. 

Πέθανε περίπου 79 χρονών στις 22 Ιανουαρίου του 1511 και ενταφιάσθηκε στην μονή του. Με την ανακομιδή των λειψάνων του διαπιστώθηκε η αγιότητά του, διότι το ιερό λείψανο βρέθηκε ακέραιο και εξέπεμπε ευωδία και το ιερό σκήνωμά του κατατέθηκε στο καθολικό της μονής ενώ η συνεχής θεραπεία πλήθους ασθενών, τυφλών και δαιμονισμένων και μετά την κοίμησή του, καθιέρωσε ευρύτατα την φήμη του ως θαυματουργού.

Ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα στο Γαιτάνι
Το 1669 οι Οθωμανοί κυρίευσαν το Χάνδακα (Ηράκλειο) και ο ευλαβής κληρικός Αντώνιος Αρμάκης, μετέφερε το ιερό λείψανο στη Ζάκυνθο, όπου στις 29 Αυγούστου 1669 το κατέθεσε στην γυναικεία ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Μαντινειού στα Ξεροβούνια.

Εκεί παρέμεινε ως το 1915, οπότε μετακομίστηκε στον ενοριακό ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου, σε ένα προάστιο της πόλης της Ζακύνθου.

Στη γενέτειρα του Αγίου, τον Αζωκέραμο της Σητείας, κτίσθηκε μικρός τρουλλαίος Ναός, ο οποίος πανηγυρίζει στις 22 Ιανουαρίου, στην πόλη της Σητείας, στη νεόδμητη τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου, το νότιο κλιτός αφιερώθηκε στον Ό­σιο Ιωσήφ και επίσης στην πόλη του Ηρακλείου, στον ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού Μονυδρίου του Αγίου, η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ επίσης τιμάται με επισημότητα.

Η εκκλησία μας τιμά της Μνήμη του στις 22 Ιανουαρίου ενώ στη Ζάκυνθο τιμάται κυρίως η εκεί κατάθεση του ιερού λειψάνου, στις 29 Αυγούστου, οπότε και λιτανεύεται το ιερό λείψανο στους δρόμους του Γαϊτανιού.