Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΣΚΗΤΗ ΟΣΙΟΥ ΘΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ ΜΑΛΕΩ.



Φυλάσσονται στον Ιερό Ναό της ενορίας Βελανιδίων, της Σπάρτης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).




Όσιος Θωμάς ο Εν Μαλεώ
πηγή
Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όσιο Θωμά τον Εν Μαλεώ, δυστυχώς είναι λίγες και σχετικά μη επιβεβαιωμένες, από πού καταγόταν και σε ποια εποχή έζησε, δεν γνωρίζουμε όμως ώς προς τον χρόνο δράσεως και ασκήσεώς του, δύο είναι οι πιο πιθανές εκδοχές:

α) Ότι έζησε τον 13ο – 14ο αιώνα, διότι ως ένδοξος και τροπαιούχος στρατιωτικός δεν μπορούσε να έδρασε μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως.

β) τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Όσιος Θωμάς, πριν αναλάβει τον ζυγό του Χριστού, ήταν ένδοξος και πασίγνωστος τόσο για τον πλούτο του, όσο και για την εξουσία που κατείχε, ενώ φέρεται ως στρατιωτικός που είχε πετύχει πολλές νίκες εναντίον των βαρβάρων.

Φαίνεται όμως από την ακολουθία του, ότι στη ζωή του συνάντησε κάποιες πικρίες και για αυτό εγκατέλειψε τον κόσμο και ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της ασκήσεως. 

Έγινε μοναχός, κι εγκαταστάθηκε στο όρος Μαλεός στη Νότια Λακωνία (στο ακρωτήρι της Πελοποννήσου Μαλέα ή κάβο Μαλιά) και από τον τόπο, με τις απότομες πλαγιές και τις απόκρημνες πέτρες, που διάλεξε ο Άγιος για να ασκηθεί, μπορεί κανείς να συμπεράνει και την άσκηση που έκανε. 

Η είσοδος του δυσπρόσιτου ασκητηρίου του Οσίου
Θωμά του εν τω Μαλεώ
πηγή
Αυτός ο πάμπλουτος και διάσημος, μιμήθηκε την ταπείνωση και τη φτώχεια του Χριστού. 

Aπό τα παλάτια προτίμησε μια σπηλιά μεταξύ ουρανού και γης πάνω στο όρος Μαλεός και στον δύσκολο αυτόν αγώνα του είχε ως όπλα του την νηστεία, την αγρυπνία αλλά βέβαια και την προσευχή.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του ο Άγιος Θωμάς, ο Εν Μαλεώ, αξιώθηκε να οδηγηθεί με ένα στύλο πυρός από τον Προφήτη Ηλία στο όρος Μαλεός, ενώ στο αρχαίο συναξάρι της Κωνσταντινουπόλεως είναι γραμμένο ότι ο ίδιος ο Άγιος εφάνη ως Στύλος πυρός με την επίσκεψη του μεγάλου προφήτη Ηλία, του οποίου με ζήλο μιμήθηκε τον τρόπο ζωής.

Το εξωτερικό του προσβάσιμου ασκητηρίου του
Οσίου Θωμά του εν τω Μαλεώ

πηγή
Ο Θωμάς εξαιτίας της φιλοπονίας του, ξεπέρασε στην αρετή πολλούς, ώστε όταν προσευχόταν να φαίνεται στους μακρινούς και μάλιστα στους πιο προχωρημένους στην αρετή, ως στύλος πυρός, επίσης , σύμφωνα με την παράδοση των κατοίκων του χωριού Βελανίδια, οι κάτοικοι των Κυθήρων, του νησιού που βρίσκεται απέναντι από τον κάβο Μαλιά, έβλεπαν τότε που ασκήτευε ο Όσιος Θωμάς μία στήλη πυρός από τον ουρανό.

Ο Άγιος όμως δεν έγινε γνωστός μόνο από τον βίο του, αλλά και από τα θαύματα που έκανε: Έβγαλε δαιμόνια από ανθρώπους, χάρισε σε τυφλούς το φως, σε κουτσούς το περπάτημα και με την προσευχή του έκανε να αναβλύσει νερό από τη γη. Όσον αφορά μάλιστα την ανάβλυση του νερού, σύμφωνα με τους γεωλόγους, δεν δικαιολογείται από τη φύση. 

Η πηγή Αγιάσματος του Οσίου Θωμά του εν Μαλεώ
πηγή
Η παράδοση αναφέρει, ότι οι μοναχοί που ασκούνταν στο όρος Μαλεός, αντιμετώπιζαν προβλήματα γιατί δεν υπήρχε κάπου κοντά πηγή νερού. 

Ο Άγιος Θωμάς με την Χάρη του Θεού, είτε χτύπησε με το ραβδί του, είτε ακούμπησε την παλάμη του χεριού του στο έδαφος και βγήκε νερό από πέντε σημεία με την πηγή αυτή να είναι γνωστή σήμερα ως Αγίασμα. 

Δίπλα από αυτό το Αγίασμα, έχει ήδη ξεκινήσει, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής του, με την πρωτοβουλία του συσταθέντος το 1994, για τον σκοπό αυτό, Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Άγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ» και συνεχίζονται, με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως και τις προσφορές των πιστών.

Το σχέδιο της Ιεράς Μονής
Ο θάνατος βρήκε τον όσιο Θωμά να ευεργετεί συνεχώς, διότι και κατά το χρόνο της μόνωσης του, προσευχόταν για όλους και κατάρτιζε τον εαυτό του να γίνεται άξιο όργανο του Θεού για την ωφέλεια του πλησίον.  

Ο Όσιος Θωμάς ο Εν Μαλεώ, συγκαταλέγεται στην χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τιμώντας ιδιαίτερα και την Λακωνία στον τόπο της οποίας άσκησε και θαυματούργησε.

Μετά από ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, στις 6 Ιουλίου του 1990, έφτασε στο χωριό Βελανίδια Βοιών Λακωνίας, στον Καβο - Μαλιά, με συνοδεία κληρικών τμήμα από τα ιερά λείψανα του Οσίου Θωμά, τα οποία φυλάσσονται στον Άγιον Όρος. 

Με την "ΙΖ/2-10-89" απόφασή της η Γεροντία της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους παραχώρησε διαπαντός τμήμα των λειψάνων του Αγίου, ώστε να φυλάσσεται πλέον στον ιερό τόπο άσκησής του.

Σήμερα, ο προσκυνητής μπορεί να προσκυνήσει τα άγια λείψανα, αφού απευθυνθεί στον εφημέριο της ενορίας της κοινότητας "Βελανιδίων". 

Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας στις 7 Ιουλίου.