Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η ΣΙΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης. 
Από το εξώφυλλο του βιβλίου του 
Ιεζεκιήλ Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος 
με τίτλο: «Ο άγιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης, 
ο από Καλαμάτας»
Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, Ο όσιος Ιερόθεος γεννήθηκε απο τους Δήμο (Δημήτριο) και την Ασημίνα, το 1686 στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου ενώ κατά άλλους γεννήθηκε στην Μικρομάνη της Πελοποννήσου όπου υπάρχει και ιερός ναός αφιερωμένος σε Αυτόν

Από νέος ήταν φιλομαθής αλλά και ευσεβής. Xαρακτηριστικά αναφέρει:  «εγεννήθη κατά το 1686 έτος από Χριστού, εις ένα χωρίον της Καλαμάτας, μιας πολιτείας του Μωρέως, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους». Όταν «έφθασε τους επτά χρόνους, τον έβαλαν οι γονείς του εις τα μαθήματα, και εις ολίγον καιρόν, έμαθεν όλα τα εγκύκλια εκκλησιαστικά μαθήματα, με θαύμα και έκπληξιν των βλεπόντων, εις τρόπον, ότι ανεγίνωσκεν κάθε βιβλίον Ελληνικόν, οπού εις τας χείρας του ελάμβανε».

Έτσι λοιπόν, «εκεί εις την Καλαμάταν ώντας ακόμη νέος, έμαθεν ικανώς την Ελληνικήν και Λατινικήν διάλεκτον»
Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου οι γονείς του τον αρραβώνιασαν παρά τη θέλησή του, όμως λίγες μέρες πριν τον γάμο οι γονείς του πέθαναν ξαφνικά και ο Ιερόθεος έφυγε για την Ζάκυνθο όπου εκεί πλούσιοι συγγενείς του τον προέτρεπαν να συνεχίσει τις σπουδές του στην  Ευρώπη, όμως αυτός είχε αποφασίσει και μετέβη στο Άγιον Όρος όπου εκεί συγκατοίκησε με έναν ερημίτη.

Όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης.
πηγή: 
www.saint.gr
Διαπίστωσε όμως ότι για την οδό της ησυχίας πρέπει πρώτα να εξασκηθεί στην υπακοή και έτσι πήγε να μονάσει στην Μονή Ιβήρων, όπου ρασοφορέθηκε ενώ από κει συνόδευσε μοναχούς της Μονής στην Κωνσταντινούπολη με κρυφή επιθυμία να μαρτυρήσει υπέρ του Χριστού όμως ο πόθος του δεν πραγματοποιήθηκε.

Πήγε στην Βλαχία όπου χειροτονείται διάκονος το 1709 από του Μητροπολίτη Σόφιας, Αυξέντιο και στην συνέχεια στην Βενετία για σπουδές  στην Φλαγγίνειο Σχολή και έγινε άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της αριστοτελικής φιλοσοφίας.  


Τελικά επέστρεψε στην Μονή Ιβήρων όπου χειροτονείται Πρεσβύτερος σε ηλικία 30 ετών υπό του εφησυχάζοντος  Μητροπολίτου Νεοκαισαρίας Ιακώβου και αφιερώθηκε στην αγρυπνία και την  προσευχή και από τότε αύξανε καθημερινώς τους ασκητικούς του αγώνες ενώ λιγόστεψε κατά πολύ την ημερήσια τροφή του σε σημείο να τρέφεται μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ κοιμόταν μία μόνο ώρα το εικοσιτετράωρο.

Όταν μεγάλο θανατικό έπληξε την Σκόπελο, ο όσιος μαζί με άλλους μοναχούς πήγε στο νησί όπου υποκύπτοντας στην αγάπη των κατοίκων παρέμεινε περίπου για οκτώ χρόνια και αργότερα έχοντας μεγάλο πόθο για την ησυχία, αναχώρησε μαζί με τον μαθητή του Μελέτιο για το ερημονήσι Γιούρα όπου ασκήθηκε μαζί με άλλους δύο αδελφούς και εκεί εξασθενημένος από την πολύ άσκηση αρρώστησε και κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 13 Σεπτεμβρίου 1745, σε ηλικία πενήντα πέντε ετών. 

Το μονύδριο του Αγίου Ταξιάρχη στή Βάτο τής Σκόπελο
όπου ασκήθηκε ο Όσιος 
Ιερόθεος
πηγή: agioritikoslogos.blogspot.com
Ο μαθητής του Μελέτιος όταν έκανε την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου επέστρεψε στην Μονή Ιβήρων την τίμια κάρα και την σιαγόνα του διδασκάλου του, οι οποίες ευωδιάζουν και ενεργούν πολλά θαύματα.

Ο Σοφρώνιος Ευστρατιάδης όμως στο Αγιολόγιό του γράφει: «Τοῦτον τὸν ὅσιον κατέταξεν εἷς τὸ Ἁγιολόγιον τῆς Ἐκκλησίας ὁ Νικόδημος, εὕρων φανταστικὸν αὐτοῦ βίον (ἰδὲ Νέον Ἐκλόγιον) μετὰ θαυμάτων συνοδευόμενον, γραφέντα ὑπὸ φανατικοῦ φίλου τοῦ Ἰεροθέου».

Μετέφρασε στην απλή γλώσσα διάφορα ασκητικά βιβλία, ώστε οι θησαυροί της Εκκλησίας να γίνουν κτήμα των πολλών ενώ αντέκρουσε τις αιρετικές δοξασίες του Μεθόδιου Ανθρακίτη και θεωρείται από τους διαπρεπέστερους λογίους μοναχούς της μονής Ιβήρων, διδάσκαλος του Γένους, πρόδρομος του διαφωτιστικού έργου του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου,

Βίος και Ακολουθία του Aγίου εκδόθηκαν από τον συντοπίτη του συναξαριογράφο Κ. Δουκάκη, ο οποίος έκτισε στην παραλία της Καλαμάτας ναό προς τιμήν του.

Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ
ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ
(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)