Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ.

πηγή


Φυλάσσεται στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ελεήστριας στην Κορώνη. 





Το προσκυνητάρι της Παναγίας Ελεήστριας
πηγή
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Ελεήστριας, αποτελεί ίσως μία μοναδική και σπάνια περίπτωση για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Δεν πρόκειται για μία Εικόνα της Παναγίας αλλά για τρία διαφορετικά ιερά γλυπτά κατασκευασμένα από άγνωστο κι ανεκτίμητο υλικό τα οποία συνθέτουν ένα “Ιερό Όλον”, μία “Ιερή Εικόνα” που αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο και μετά από ένα όραμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη, της Μαρίας Γ. Σταθάκη.

Η γυναίκα αυτή για δεκαπέντε χρόνια έβλεπε στον ύπνο της σαν όραμα την θεϊκή μορφή της Θεοτόκου, που της υπεδείκνυε το σημείο όπου βρίσκονταν τρεις μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και του Οσίου Λουκά.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια από τα όνειρα της ηλικιωμένης:

Μία νύχτα ονειρεύτηκε ότι βρισκόταν στον χώρο, στον οποίο έχει τώρα κτιστεί ο ναός της Ελεήστριας και παρουσιάζεται μπροστά της μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά, και της είπε: «Να πεις στους συμπολίτες σου να έρθουν να κάνουν ανασκαφή σ΄αυτό το μέρος και θα βρούν μέσα σε σχισμή βράχων τρεις μικρές εικόνες και εκεί που θα βρεθούν οι εικόνες να χτίσουν ναό. Τα θεμέλια του ναού να τα χτίσουν σ’ αυτόν το τοίχο, που τον διαφύλαξα ανεπηρέαστο από σεισμούς, πολέμους και θεομηνίες».

Το σημείο εύρεσης της εικόνας
πηγή
Αυτό το όνειρο το έβλεπε κάθε Σεπτέμβριο για τρία χρόνια ενώ κάποια άλλη στιγμή είδε ότι κατά την ανασκαφή και πριν βρεθούν ο εικόνες, θα έβρισκαν μια δεξαμενή με σκάλα.

Αυτά τα θεϊκά οράματα απέφυγε να τα ανακοινώσει στους συμπατριώτες της από τον φόβο μήπως της κοροϊδέψουν ή την θεωρήσουν τρελή. 

Το 1897 όμως εμφανίστηκε και πάλι η Παρθένος και την διέταξε επιτακτικά να αναζητήσει με ανασκαφές τις Άγιες εικόνες στο μέρος που της είχε υποδείξει.

Έντρομη τότε η ανακοίνωσε τα οράματά της και κατευθύνθηκαν ομαδικά άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και τάξης, από την Κορώνη και τα περίχωρα στον χώρο που υπέδειξε η γυναίκα και άρχισαν να ανασκάπτουν με ευλάβεια και προθυμία.

Ο Ναός της Παναγίας Ελεήστριας
πηγή
Μετά από λίγες ημέρες βρέθηκε η δεξαμενή με την σκάλα της αλλά επειδή δεν μπορούσαν να βρούνε τις Άγιες εικόνες οι εργασίες σταμάτησαν αλλά αμέσως όμως εμφανίστηκε η Θεοτόκος στην ηλικιωμένη γυναίκα και την πρόσταξε να συνεχιστούν οι εργασίες μέχρι την ανέγερση των Αγίων εικόνων και την ανέγερση του ναού.

Σαν σημάδι για αυτούς που θα έφερναν αντιρρήσεις ή θα περιφρονούσαν το θείο όραμα, της ανήγγειλε ότι θα εμφανιστούν στον καρπό του δεξιού χεριού της τρεις μαύρες σφραγίδες.

Όντως ένα πρωί εμφανίστηκαν στον καρπό του δεξιού χεριού της γυναίκας οι τρεις σφραγίδες και όταν έγινε γνωστό στο κοινό της Κορώνης το σημάδι, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και αμέσως πάρα πολλοί προσέτρεξαν στον ιερό χώρο και άρχισαν πάλι οι ανασκαφές με μεγαλύτερη ευλάβεια και προθυμία από πριν. 

Επιγραφή επάνω από την είσοδο του Ναού.
πηγή
Μετά από συνεχή εργασία δέκα ημερών, μέσα σε μια μεγάλη σχισμή ενός τεράστιου ογκόλιθου βρέθηκαν οι ζητούμενες εικόνες την 21η, 22η και 23η Ιανουαρίου του 1897.

Την πρώτη ημέρα βρέθηκε το γλυπτό του Εσταυρωμένου, την δεύτερη της Θεοτόκου και την τρίτη ημέρα του Οσίου Λουκά μαζί με ένα κομμάτι από πετραχήλι και μέρος μιας λαβίδας.

Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από ιερόσυλους, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. 

Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια και η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας και όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Σουηδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5 - 6 αιώνα, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή.

Ο Τάφος της Μαρίας Σταθάκη στον περίβολο του
Ναού της Παναγίας Ελεήστριας.

πηγή
Η ανέγερση του τρισυπόστατου ναού έγινε στο σημείο εύρεσης των εικόνων, μέσα σε 3 χρόνια και σύμφωνα με τις υποδείξεις της ηλικιωμένης γυναίκας με τα εγκαίνια να έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου 1900, ημέρα Τρίτη, από τον αρχιερέα Γαβριήλ Πετρουδάκη, πρώην Μητροπολίτη Νικοπόλεως, που καταγόταν από την Λέρο και είχε έρθει για αυτόν το λόγο από την Αθήνα.

Η Θεομήτωρ Παναγία Ελεήστρια είναι για τους Κορωναίους αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής κάτι περισσότερο από ένα προσκύνημα ή έναν θρησκευτικό προορισμό.

Η εκκλησία γιορτάζει : την Παρασκευή μετά το Πάσχα την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, όπου τελείται επίσημη θεία λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας και ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Κορώνης. 

Επίσης στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, του ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου αλλά και στις 22 Ιανουαρίου ημέρα ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου