Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΔΕΚΑΠΟΛΙΤΟΥ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ.



Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης, στην Τρίπολη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Δεξιά ο όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης και αριστερά ο
όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, μαθητής του Προκόπιου.
πηγή: 
πηγή
Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης, έζησε επί αυτοκρατορίας του εικονομάχου Λέοντος του Ισαύρου, τον 8ο αιώνα, (717 – 741), και διακρίθηκε για την πνευματική γενναιότητά του ως υπέρμαχος της Ορθόδοξης Πίστης.

Αν και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, δεν έμεινε στην απομόνωση του κελιού του, αλλά αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων. Για αυτό υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, μαστιγώσεις, φυλακές και εξορίες, σκεπτόμενος και ενθαρρυμένος, από τον Λόγο του Θεού: «Ανδρίζου και ίσχυε, μη φόβου μηδέ πτοηθής».

Διακρίθηκε, ακόμη και κατά των Μονοφυσιτών, που αμφισβητούσαν το δόγμα Πίστεως ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και ότι είναι Σωτήρας και Λυτρωτής της ανθρώπινης φύσεως και της εικόνας του Θεού που είναι αποτυπωμένη στον άνθρωπο, ακριβώς διότι είναι Θεάνθρωπος. 

Οι δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με τον Όρο Πίστεως της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα το 451, ενώθηκαν στο θεανδρικό πρόσωπό του άμα τη συλλήψει, στα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «ατρέπτως αχωρίστως, αδιαιρέτως ασυγχίτως»

Ο Άγιος Προκόπιος φαίνεται ότι λίγο μετά την αποφυλάκισή του κοιμήθηκε, ενώ κατ' άλλους υπέμεινε έναν μαρτυρικό θάνατο.

Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας στις 27 Φεβρουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου