Φυλάσσονται στον Ιερό Ναό (ΓΟΧ) της Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου, στην Αττική.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).
Φορητή νεώτερη εικόνα της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας της Τραπεζούντιας |
Το 1660, η 16άχρονη Κασσάνδρα με πρωτοβουλία των γονιών της παντρεύτηκε μέσα σε μια νύχτα, τον Ιωάννη Υψηλάντη, χήρο και πατέρα τριών παιδιών, για να αποφύγει την σύλληψη, όπως όριζε σουλτανικό φιρμάνι για τις άγαμες Τραπεζούντιες κορασίδες.
Εγινε καλή σύζυγος και στοργική μητέρα για τα ορφανά, Άννα, Ειρήνη και Παλαιολόγο, αλλά και για τα πέντε παιδιά που αυτή έφερε στον κόσμο, Ταρσία, Ελένη, Κωνσταντίνο, Αντώνιο και Εμμανουήλ, στην ψυχή των οποίων ενστάλαξε την Ορθοδοξία και την φλόγα του πατριωτισμού.
Μία μέρα, ο Ιωάννης Υψηλάντης επέστρεψε στο αρχοντικό τους σοβαρά τραυματισμένος, ύστερα απὸ σύγκρουση που ειχε με εγκληματίες Οθωμανοὺς στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου να υπερασπιστεί δύο ορφανά κοριτσάκια ποὺ οι Αγαρηνοὶ επιχείρησαν νὰ κλέψουν απὸ τα χέρια του γέροντα παππού τους.
Τα λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας κατά την διαδικασία ένδυσης και κατάθεσής τους στην Λάρνακα στην οποία σήμερα φυλάσσονται πηγή |
Η Κασσάνδρα, προκειμένου να αποφύγει την άδικη καταδίκη, εγκατέλειψε τὸ σπίτι της και κατέφυγε με τα τρία μικρότερα παιδιά της, στο χωριὸ Υψηλό.
Οι Οθωμανοί, στὴν προσπάθεια τους να τὴν εντοπίσουν, βασάνισαν και θανάτωσαν τους υπηρέτες της και έκαψαν το σπίτι της στο οποίο βρισκόταν και η κατάκοιτη μητέρα της, που κάηκε ζωντανή, αφου όμως πρώτα της απέσπασαν πληροφορίες το πού βρίσκεται η Κασσάνδρα.
Οι Οθωμανοί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το Υψηλό και σφάγιασαν τους κατοίκους του ενώ την ίδια κτηνωδία αντιμετώπιζαν από τοὺς Τσέτες, ολα τα ποντιακὰ χωριά απ’ όπου πέρναγε η καταδιωκόμενη Κασσάνδρα και το βάρος των φρικαλεοτήτων αυτών ήταν αβάσταχτο για την τριαντατριάχρονη αρχόντισσα, η οποία αφού φυγάδεψε τὰ παιδιά της σε συγγενικὰ σπίτια, τράβηξε μὲ αποφασιστικότητα και θάρρος τὸ δρόμο της αυτοθυσίας καὶ του μαρτυρίου.
Τα λείψανα (Τιμία Κάρα) της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας κατά την διαδικασία ένδυσης και κατάθεσής τους στην Λάρνακα στην οποία σήμερα φυλάσσονται πηγή |
Εκείνη όμως, δόξα σε τη μνήμη του άνδρα της, ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό εξοργίζωντας τον Πασά που διέταξε να την μαστιγώσουν μπροστά στο πλήθος.
Η Αγία υπέμεινε το φρικτό μαρτύριο και όταν την παρέδοσαν με κομματιασμένες σάρκες στον Πασά, αφού αυτή παρέμεινε ακόμη απτόητη, διέταξε την θανάτωσή της με τον μαρτυρικότερο τρόπο.
Την έδεσαν στά κλαδιά της κορυφής δύο κυπαρισσιών τα οποία έπειτα άφησαν ελεύθερα κομματιάζοντας έτσι στα δύο το σώμα της Νεομάρτυρος, στις 1 Αυγούστου του 1677.
Η Αγία Κασσάνδρα, Νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας από την Τραπεζούντα του Πόντου την καρδιά για αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, υπήρξε από τον γιό της Κωνσταντίνο η προ - προ γιαγιά του πρίγκηπα Αλεξάνδρου Υψηλάντη, δηλαδή η Αγία είχε δισέγγγονο τον θρυλικό Αλέξανδρο Υψηλάντη που με συμβοηθούς τους αδελφούς του Δημήτριο, Νικόλαο και Γρηγόριο πρωτοστάτησε στον απελευθερωτικό αγώνα της ελευθερίας από τον Τούρκικο ζυγό στην επανάσταση του 1821.
ΠΩΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΓΟΧ ΕΔΩ).
Το δεξί άφθαρτο χέρι της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας κατά την διαδικασία ένδυσης και κατάθεσής τωμ λειψάνων της στην Λάρνακα στην οποία σήμερα φυλάσσονται πηγή |
Οι τρείς αδελφές τα έθεταν προς προσκύνηση των ευλαβών πιστών, όπως μαρτυρεί και η Ηγουμένη του Ιερού Παρθενώνος Αγίου Κωνσταντίνου Χίου, Γερόντισσα Παρασκευή ενώ αργότερα, μία εκ των τριών αδελφών, αφιερώθηκε στην Μονή της Κοιμήσεως Λεύκτρων και παρέδωσε τα Ιερά Λείψανα στην Μακαριστή Γερόντισσα Ευγενία.
Η περίτεχνη λάρνακα στην οποία φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας. πηγή |
Ένας εκ των κληρικών που είχε την ευλογία να λάβει μικρό απότμημα Λειψάνου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΓΟΧ Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος, κατά κόσμον Ιωάννης Μανιώτης του Γεωργίου και της Δήμητρας, ως Ιερέας και εφημέριος τότε του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων στο Πυρί Θηβών.
Όπως μαρτυρεί ο ίδιος, οι μακαριστές πλέον αδελφές της Μονής Ευγενία, Φιλοθέη, Μαράννα, Ευθυμία, Ταξιαρχία και Πολυκαρπία - Πόντια και συγγενής της Άγιας Νεομάρτυρος Ελένης εκ Σινώπης - ως και η νυν Γερόντισσα Χριστονύμφη γνώριζαν ότι η Αγία Κασσάνδρα ήταν πλούσια από αρχοντική οικογένεια της Τραπεζούντας, έκανε πολλές ελεημοσύνες ενισχύοντας το υπόδουλο γένος και τελικώς εσχίσθη εις δύο υπό των Οθωμανών.
Όταν το 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του Ναού της Παναγίας Σουμελά, τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κασσάνδρας δόθησαν από την Γερόντισσα Χριστονύμφη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, προκειμένου η Αγία να δοξάζεται και επί γης αλλά και να ενισχύει το γένος των Ορθοδόξων.
Την ακολουθία της Αγίας συνέγραψε η Οσιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Υπαπαντής Χορτοκοπίου Καβάλας, Γερόντισσα Μαγδαληνή.
Η μνήμη της τιμάται στην εορτή των Αγίων Πάντων.