Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΝΗΣ.


Αποθησαυρίζεται στον ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγίας Αγνής «εκτός τών Τειχών» στην Ρώμη της Ιταλίας (Sant' Agnesefuori le mura).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Σπάνια εικόνα της Αγίας Αγνής σε γυαλί, 4ος αιώνας.
Κατακόμβη του Αγίου Παμφυλίου στη Ρώμη.
Η αγία Αγνή γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς, στη Ρώμη το έτος 290, όταν βασίλευε εκεί ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός

Κατά την παιδική της ηλικία αφιέρωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο Χριστό κι έλαβε την απόφαση να παραμείνει για πάντα, σωματικά και ψυχικά, αγνή και αμόλυντη. 

Όταν έγινε 13 χρόνων, το 303, την είδε ο γιος ενός τοπικού άρχοντα κι, επειδή ήταν πολύ όμορφη, την ερωτεύθηκε αμέσως και ζήτησε να την παντρευτεί. 

Η Αγνή όμως απέκρουσε το αίτημά του και τον πληροφόρησε ότι ήταν πιστή Χριστιανή. 

Μόλις το άκουσε αυτό ο ξιπασμένος νεαρός το ανέφερε στον ειδωλολάτρη πατέρα του κι εκείνος διέταξε αμέσως να κλείσουν την Αγνή σε ένα πορνείο, για να πάψει να είναι αγνή. Όμως, όταν η αθώα Αγνή βρέθηκε στο αναφερόμενο οίκημα της αμαρτίας απόκτησε ως φύλακα τής αγνότητάς της έναν άγγελο Κυρίου, κι ένεκα τούτου, οι δυστυχισμένες γυναίκες που «εργάζονταν» εκεί την εκδίωξαν από αυτό. 

Ψηφιδωτό Αγίας Αγνής.
πηγή
Μόλις έμαθε το εν λόγω γεγονός ο υπόψη άρχοντας, ο διώκτης της Αγνής, διέταξε τους Ρωμαίους στρατιώτες να την αποκεφαλίσουν και να ρίξουν το σεπτό σώμα της στην πυρά, κι έτσι έγινε.

Ευθύς αμέσως μετά το μαρτυρικό θάνατο τής Αγνής, οι πενθούντες γονείς και οι συγγενείς της πήραν τα τίμια λείψανά της και τα τοποθέτησαν σε μία μεγάλη κατακόμβη της Ρώμης, η οποία έκτοτε φέρει το όνομα αυτής. 

Ύστερα από οκτώ ημέρες, η παρθενομάρτυς Αγνή εμφανίστηκε στην ίδια κατακόμβη, φορώντας ενδυμασία βασίλισσας και κρατώντας έναν λευκό αμνό στην αγκαλιά της, (ως) σύμβολο της παρθενικής αθωότητάς της.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 340, η Κωνσταντία, κόρη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, έχτισε επάνω στην αναφερόμενη κατακόμβη και στον τάφο της μάρτυρος Αγνής μία μεγάλη εκκλησία προς τιμήν της, που σώζεται έως σήμερα. 

Πρόκειται για την περίφημη παλαιοχριστιανική βασιλική της Ρώμης, που είναι γνωστή με την ονομασία «Η Αγία Αγνή εκτός των τειχών (Ιταλικά, SantAgnes Fuori lemura και που σε αυτή προσέρχονται μυστικά, σύμφωνα με ένα παλαιό έθιμο, όλοι οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της Ρώμης, την τρίτη νύχτα μετά την εκλογή τους, προσεύχονται εντός της και ζητούν τη βοήθεια του θεού και της αγίας Αγνής.

Η προαναφερόμενη θαυματουργική εμφάνιση της αγίας Αγνής με το συμβολικό αμνό στην αγκαλιά της προξένησε τότε και προξενεί έκτοτε, ισχυρή εντύπωση στους Χριστιανούς όλης της Οικουμένης. 

Για τον λόγο αυτόν, ο Πάπας της Ρώμης τελεί στην προαναφερόμενη εκκλησία της Αγίας Αγνής, την 21 Ιανουαρίου, ημέρα της εορτής της, πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια αυτής της Θείας Λειτουργίας ο Ποντίφικας ευλογεί δύο αρνάκια, απ’ τα οποία οι ακόλουθοί του παίρνουν το μαλλί και υφαίνουν με αυτό το άμφιο «πάλιουμ», που στέλνει ο ίδιος ως ευλογία στους Αρχιεπισκόπους τής Καθολικής Εκκλησίας, την ημέρα της αναγόρευσής τους στο αξίωμα. Για τον ίδιο λόγο και οι αγιογράφοι της Δυτικής Εκκλησίας απεικονίζουν στους πίνακές τους την αγία Αγνή να κρατάει τον συμβολικό αμνό στην αγκαλιά της.

Στην περιοχή της Καστοριάς τιμούν ιδιαίτερα την αγία Αγνή στο χωριό Κωσταράζι και για αυτό πολλές γυναίκες του εν λόγω χωριού έλαβαν κι έχουν ως βαπτιστικό το σεπτό και ωραιότατο όνομά της, Αγνή.

Εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου.