πηγή |
Το νησάκι Τρίκερι στον Παγασητικό.
Διακρίνεται η Μονή του Ευαγγελισμού χτισμένη στα
χαλάσματα παλαιότερου ναού του Ευαγγελισμού που
στην ρίζα μιας αγριελιάς βρέθηκε η Θαυματουργή
εικόνα της Παναγίας.
|
Το καλοκαίρι του 1825, στο νησάκι του νότιου Παγασητικού Τρίκερι, στα κελιά του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην αυλή του ομώνυμου ναού εγκαταβίωνε ο ευλαβής μοναχός Δαμιανός Κοσλής καταγόμενος από το Πουρί Πηλίου.
Από φόβο των πειρατών, που λυμαίνονταν τα παράλια του Παγασητικού ο Δαμιανός είχε κατασκευάσει μια ειδική κρύπτῃ στο χώρο του πυρποληθέντος Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είχε καταντήσει πλέον μετά από την ερείπωσή του, πυκνό δάσος από αγριελιές.
Τέλος Αυγούστου του 1825, ο π. Δαμιανός βρισκόμενος στην κρύπτη του οραματίσθηκε την Παναγία που τον πρόσταξε να μεταβεί στην κωμόπολη Τρίκερι και να ζητήσει από τους Εφόρους να στείλουν ομάδα ανδρών στο νησάκι για να σκάψουν τα ερείπια του ναού της και να βρούνε τη σεβάσμια εικόνα της.
Το χωριό Τρίκερι στο Νότιο Πήλιο πηγή |
Οι Τρικεριώτες έδειξαν δυσπιστία στα λεγόμενα του μοναχού, όμως τελικά πήγανε στο νησί, φοβούμενοι να παρακούσουν την εντολή της Παναγίας, έσκαψαν τον χώρο αποκαλύπτοντας τμήμα του μωσαϊκού δαπέδου του πρωτοχριστιανικού ναού αλλά δεν βρήκανε καμιά εικόνα της Θεοτόκου.
Εγκατέλειψαν το νησί προς μεγάλη στενοχώρια του π. Δαμιανού, ο οποίος θερμοπαρακαλούσε την Παναγία να του δείξει τον δρόμο για την υλοποίηση του ιερού εγχειρήματος.
Πράγματι η Παναγία λειτούργησε θαυματουργικά υποδεικνύοντας, αφενός πάλι με όραμα στον μοναχό τον ακριβή τόπο, όπου ήταν θαμμένη η αγία εικόνα Της και αφετέρου αναγκάζοντας μια ομάδα Τρικεριωτών πλεόντων την 9η Σεπτεμβρίου προς Βόλο, επειδή ξέσπασε τρικυμία να δέσουν στο νησί.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στο Τρίκερι πηγή |
Υπάκουσαν και όταν ο Κωνσταντίνος Σοράτσης το πρωί στις 10 Σεπτεμβρίου 1825 προσπαθούσε να ξεριζώσει τη μεγαλύτερη αγριελιά, η αξίνα χτύπησε στη θαμμένη εικόνα της Παναγίας που τινάχτηκε δυο μέτρα μακριά και στάθηκε όρθια, ενώ νέφος άρρητης ευωδίας κάλυψε τον γύρω χώρο.
Έντρομοι από θείο φόβο οι σκαπανείς έπεσαν γονατιστοί εμπρός στην αγία εικόνα ενώ η χαρμόσυνη είδηση έφθασε στο Τρίκερι όπου ιερός κλήρος και ευσεβής λαός υποδέχθηκαν, με μεγαλοπρεπή λιτανεία, τη θαυματουργό εικόνα και την εναπόθεσαν στην Αγία Τράπεζα του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος.
Ο Θρόνος του Ναπολέοντα, σήμερα χρησιμεύει ως Θρόνος της Παναγιάς. |
Την ώρα της δοξολογίας άρχισε να ρέει θαυματουργικά από τον κίονα της Αγίας Τραπέζης άγιο μύρο, που περισυνέλεξαν οι ιερείς και το διένειμαν στους πιστούς.
Έκτοτε με διάφορους εράνους άρχισε να κτίζεται ο Ιερός Ναός σε πηλιορείτικο ρυθμό, τρίκλιτη σαμαρωτή βασιλική με τρούλο και γύρω – γύρω από αυτόν, ένα τετράγωνο διώροφο οικοδόμημα σε μορφή μοναστηριακών κορδών.
Στο ισόγειο του Ναού, υπάρχουν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι, όπου οι Τρικεριώτες σε περίοδο ελαιοεσοδείας αποθηκεύουν τις ελιές τους ενώ στον όροφο, υπάρχουν ευρύχωρα κελιά.
Αξιοσημείωτο είναι και η παρουσία στον Ναό, ενός θρόνου του Ναπολέοντα, η πλάτη του είναι από κόκκινο βελούδο, στο οποίο ο χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια του και γύρω γύρω είναι ξυλόγλυπτος σε χρυσό χρώμα και σκέπασμα από πάνω με χρυσή κορώνα.
Τον αγόρασαν κάποιοι Τρικεριώτες καπεταναίοι από την Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου κατασκευάστηκε για να υποδεχτεί τον κατακτητή Ναπολέοντα, αντί λίγων στατήρων σιταριού, όπως μας πληροφορεί ένα επεξηγηματικό σημείωμα που βρίσκεται καρφιτσωμένο επάνω στο θρόνο, αγοράστηκε από τους Τρικεριώτες, και αφιερώθηκε στο ναό της Αγίας Τριάδας και από τότε χρησιμεύει ως θρόνος της Παναγίας.
Από τότε, κάθε χρόνο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου τελείται μεγαλοπρεπής Ιερά Πανήγυρη, κατά την οποία συρρέουν, για να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Τρικεριώτισσας και να λάβουν τη χάρη της, πλήθη πιστών από Τρίκερι, Βόλο, χωριά Πηλίου, παλιότερα ακόμη και από την περιοχή του Αλμυρού αλλά και της βορείου Ευβοίας.