Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ.


Φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στην Καβάλα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Άγιος Αγαθόνικος. 
Τοιχογραφία τού 1546 στον Ναό τού Αγίου 
Νικολάου τής Μονής Σταυρονικήτα, Άγιο Όρος.  
 Έργο των Θεοφάνη τού Κρητός και τού Συμεών.
Ο Άγιος Αγαθόνικος ζούσε τον 3ο αιώνα, επί του αυτοκράτορα Μαξιμιανού στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και είχε αναπτύξει έντονη ιεραποστολική δράση με αποτέλεσμα πολλοί ειδωλολάτρες να  πιστέψουν στο Χριστό και να βαφτίστουν στο όνομα της Αγίας Τριάδας.

Όταν ο κόμης Ευτόλμιος, ηγεμόνας της Νικομήδειας, επέστρεφε στην Νικομήδεια από την περιοδεία του στην Μαύρη Θάλασσα που είχε πάει για να καταδιώξει χριστιανούς, σταμάτησε στην Κάρπη όπου βρήκε τον Ζωτικό και τον θανάτωσε μαζί με τους μαθητές του με το μαρτύριο του Σταυρού.

Όταν έφτασε στην Νικομήδεια έμαθε ότι ο λεγόμενος πρίγκηψ της πόλης έγινε χριστιανός από κάποιον Αγαθόνικο και έξαλλος τους συνέλαβε μαζί με άλλους και αφού τους τιμώρησε σκληρά τους πήρε να τους οδηγήσει στη Θράκη όπου βρισκότανε ο Βασιλιάς.

Στο δρόμο, κοντά σε ένα χωριό Ποταμός, σκότωσε τους Ζήνωνα, τον Θεοπρέπιο και τον Ακίνδυνο γιατί από τις πολλές πληγές που είχανε στα πόδια τους, δεν μπορούσαν πλέον να βαδίσουν και τον αργοπορούσαν ενώ. 

Το μαρτύριο του Άγιου Αγαθόνικου. 
Τοιχογραφία τού 1547 στήν Μονή  Διονυσίου Αγ. Όρους. 
Έργο τού Τζώρτζης (Ζώρζης) Fuca.
Κοντά στην Χαλκηδόνα αποκεφάλισε τον Σιβηριανό γιατί με παρρησία δεχόταν την Πίστη του στον Χριστό. 

Όταν έφθασε στο χωριό Άμμους κοντά στη Σηλυβρία, της Θράκης, εκεί με βασιλική διαταγή του Μαξιμιανού αποκεφάλισε, έτσι όπως τους είχε δεμένους, τον Αγαθόνικο, τον πρίγκηψ αλλά και τους άλλους χριστιανούς που πήρε από την Νικομήδεια γιατί αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τα είδωλα.

Έτσι, όλοι ακολούθησαν το παράδειγμα του εσφαγμένου Αρνίου, του Χριστού, και άξια θα συναριθμηθούν με αυτούς που θα είναι «γεγραμμένοι εν τω βιβλίω της ζωής του αρνίου» (Αποκάλυψη, κα' 27), δηλαδή, με αυτούς που θα είναι γραμμένοι στο βιβλίο της αιώνιας ζωής του Αρνίου, δηλαδή του Χριστού. 

Τα λείψανα τού Αγίου Μάρτυρα Αγαθονίκου κατατέθηκαν στον Ιερό Ναό πού ανεγέρθηκε προς τιμήν του,  το 1200, στην Κωνσταντινούπολη και αποτμήματα των λειψάνων του βρίσκονται και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα. 
 
Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία μας στις 22 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου