Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ B', ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.


Φυλάσσεται στην ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων
Φορητή εικόνα του 1751
Mονή Kουτλουμουσίου, Άγιον Όρος.
Ο Άγιος Μόδεστος γεννήθηκε τον 6ο αιώνα χωρίς νὰ γνωρίζουμε τὴν ακριβὴ χρονολογία ενώ άγνωστη επίσης παραμένει η ιδιαίτερη πατρίδα του. 

Βασικὲς πηγές για τα λίγα γνωστά περί του βίου του παραμένουν η Διήγηση για την κατάληψη των Ιεροσολύμων από τους Πέρσες το 614, που συνέγραψε ο αυτόπτης των φοβερών εκείνων γεγονότων, μοναχός Στρατήγιος της περίφημης Λαύρας του αγίου Σάββα.

Ο Άγιος Μόδεστος, ήταν μοναχός ονομαστός για την αρετή του και την υψηλή γνώση της ιερής και αληθινής φιλοσοφίας που οδηγεί στο φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και για τους λόγους αυτούς εξελέγη και ηγούμενος της Μονής που ίδρυσε ο Άγιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης τον 6ο αιώνα, και ποίμαινε με σύνεση την αδελφότητα. 

Το 614 ο βασιλιάς των Περσών Χοσρόης Β', επικεφαλής πολύ μεγάλου στρατού, προχωρούσε κατά της πόλης των Ιεροσολύμων και ο Πατριάρχης Ζαχαρίας έστειλε τότε το Μόδεστο να διασχίσει τις γραμμές του εχθρού και να ζητήσει βοήθεια από τα αυτοκρατορικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην Αντιόχεια.

Φορητή εικόνα του Άγιου Μόδεστου,
Αρχιεπίσκοπου Ιεροσολύμων.
Μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων, η Ιερουσαλήμ έπεσε στα χέρια των Περσών, που επί τρεις ημέρες τη λεηλατούσαν, προέβησαν σε ανείπωτες θηριωδίες. 
Καθώς ο Πατριάρχης Ζαχαρίας εξορίστηκε στην Περσία μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και χιλιάδες άλλους χριστιανούς, ο Μόδεστος εξελέγη στον Πατριαρχικό θρόνο να τον αντικαταστήσει, την στιγμή που η πόλη της Ιερουσαλήμ, ήτανε ένας σωρός από καπνίζοντα ερείπια.
Με πολύ μεγάλες θυσίες ο Άγιος Μόδεστος μερίμνησε, ώστε να ταφούν τα δεκάδες χιλιάδες θύματα και να αναστηλωθούν, όσο ήταν δυνατόν, οι Ναοί και τα σκηνώματα που είχαν αφανίσει και βεβηλώσει οι βάρβαροι. 
Συγκέντρωσε επίσης τους επιζώντες, τους παρηγόρησε, τους αναπτέρωσε την ελπίδα και χάρη στη γενναιόδωρη και σημαντική οικονομική βοήθεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αγίου Ιωάννου του ελεήμονος κατόρθωσε να ξαναδώσει ζωή στη δεινοπαθούσα και στερημένη από πόρους Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.
Φορητή εικόνα του Άγιου Μόδεστου,
Αρχιεπίσκοπου Ιεροσολύμων.
Με την απαγωγή τού Τιμίου Σταυρού στην Περσία, τελέσθηκαν πολλά θαύματα, που οδήγησαν αρκετούς Πέρσες στην πίστη του Χριστού, ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης, μάγος στο επάγγελμα, πού αρχικά λεγόταν Μαργουνδάτ. 

Όταν επέστρεψε από την εξορία το 629, ο Πατριάρχης Ζαχαρίας ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση της Εκκλησίας μέχρι και την κοίμησή του, το 632 και ο Άγιος Μόδεστος τον διαδέχτηκε τότε ως Πατριάρχης και διάδοχος του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. 
Επιθυμώντας να συναντηθεί μὲ τὸν αυτοκράτορα Ηράκλειο ο Μόδεστος, για να ζητήσει την βοήθειά του σε θέματα διοίκησης της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, φθάνοντας όμως στην Σωζόπολη, πόλη στα όρια της Παλαιστίνης, κοιμήθηκε εν Κυρίῳ στις 17 Δεκεμβρίου του 633. 
Από την Σωζόπολη, το τίμιο σκήνωμά του μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλὴμ και ενταφιάσθηκε με ψαλμωδίες, θυμιάματα και κηροχυσία των πιστών στο Μαρτύριο της Αναστάσεως του Κυρίου, δίπλα από τα ιερὰ σώματα των προγενεστέρων πατριαρχών Ιεροσολύμων ενώ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου ο άγιος τιμάται στις 18 Δεκεμβρίου, υπάρχει μονή και αρχαίο παρεκκλήσιο στο όνομά του επάνω στον λόφο Αμποὺ Τόρ, που βρίσκεται απέναντι στην Αγία Σιών, στη νότια Ιερουσαλήμ.   
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Συναξάρι του Δεκεμβρίου υπάρχουν δύο Άγιοι που φέρουν το όνομα Μόδεστος, ενώ και οι δύο ήταν Αρχιεπίσκοποι Ιεροσολύμων. Ο πρώτος, είναι Ιερομάρτυρας που γεννήθηκε στην Σεβάστεια της Μικράς Ασίας τον 3ο αιώνα και εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ ο δεύτερος είναι Όσιος γεννήθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα και τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου. 
Η μνήμη του τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου