Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας Γραβιάς.


Βρίσκεται σε μια πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία, σε υψόμετρο 710 μέτρων, πάνω από την ιστορική Γραβιά και σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό Μαριολάτα στη Φωκίδα.



Άποψη του Καθολικού της Μονής 
πηγή
Σύμφωνα με μία επιγραφή που βρίσκεται επάνω σε εντοιχισμένη πλάκα, αριστερά καθώς μπαίνουμε στον Ιερό Ναό, κτίστηκε από κάποιον Ιερομόναχο Νικόλαο, στις 20 Ιουνίου του 1517. 

Σήμερα από εκείνη την ιστορική Μονή παραμένει μόνο το Καθολικό που είναι βυζαντινού ρυθμού με δύο τρούλους και πρόκειται για ένα πανέμορφο και περίτεχνο μεταβυζαντινό μνημείο με αγιογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα. 

Τον Οκτώβριο του 1942 δυστυχώς πυρπολήθηκε από τον κατοχικό Ιταλικό στρατό και η μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεψε το συγκρότημα των κελιών και ότι βρισκόταν μέσα στον Ναό ενώ διασώθηκαν το κτίριο του Ναού και οι τοιχογραφίες όπως τις βλέπουμε σήμερα, αλλά έκτοτε της πυρκαγιάς, η Μονή παρέμεινε κλειστή.

Άποψη της Μονής
Η Έκθεση προϊόντων της Μονής

Άποψη των τοιχογραφιών
 πηγή
Τα τελευταία χρόνια η Μονή Παντάνασσας Γραβιάς, είχε μετατραπεί σε μετόχι της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ηλιού της Παρνασσίδος.

Όμως με μία ομόφωνη απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου του, παραχωρήθηκε το 2017 στην Μητρόπολη Φωκίδος για να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει ξανά ως αυτόνομη Ιερά Μονή.

Στο καθολικό της Μονής Παναγίας Παντάνασσας Γραβιάς, σήμερα,  φυλάσσονται ιερά λείψανα των πατέρων της Μονής που σφαγιάσθηκαν από τις τούρκικες ορδές του Ομέρ Βρυώνη κατά την Ελληνική επανάσταση, μάλιστα, έξι από τις τίμιες κάρες των Οσίων αυτών Πατέρων, τίθενται προς προσκύνηση των επισκεπτών, μέσα σε δύο μεγάλες λειψανοθήκες.

Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής
Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής
Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής

Άποψη του τέμπλου του Καθολικού της Μονής 
πηγή
Δίπλα από το ξύλινο, νεώτερο τέμπλο της Μονής και επάνω σε ένα όμορφο προσκυνητάρι βρίσκεται και η εφέστια εικόνα της Μονής Παναγίας της Παντάνασσας, η οποία δωρήθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. 

Σήμερα στη Ιερά Μονή της Παναγίας Παντανάσσης διαμένουν 3 μοναχές, η αδελφή Παντάνασσα, η αδελφή Θεοκτίστη και η αδελφή Φιλοθέη.

Όλες δέχθηκαν την κουρά τους τον Νοέμβριο του 2016 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο και έχουν πνευματικό πατέρα αλλά και Γέροντα της Μονής τους, τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, εφημέριο του Ιερού Ναού, Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, στην Αθήνα.


Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής
Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής
Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού της Μονής


Άποψη του Παντοκράτορα στον τρούλο
 πηγή
Το μοναστήρι διαθέτει ένα μικρό εκθετήριο με διάφορα έργα των αδελφών μοναζουσών, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για την συντήρησή τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα η μονή σήμερα δεν έχει, ωστόσο κάποια πάνελ φωτοβολταϊκά με πρόχειρες κατασκευές δίνουν την αναγκαία ηλεκτροδότηση της Μονής.

Η Μονή είναι εύκολα προσβάσιμη τόσο με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Γραβιά και την Μαριολάτα όσο και με λεωφορείο από Μαριολάτα. 

Εκεί υπάρχει και πινακίδα της Μονής με την ένδειξη 4 χιλιόμετρα και ο δρόμος που οδηγεί στην Μονή είναι χωματόδρομος, ο οποίος όμως είναι καλά πατημένος και ευκολοδιάβατος, θέλει όμως ιδιαίτερη προσεχή κατά τον χειμώνα. 

Η Ιερά Μονή παραμένει ανοικτή από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6909 194022. 

πηγή: www.impantanassasgravias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου