Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ.


 Φυλάσσονται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, στο Άργος της Πελοποννήσου.


Η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Πέτρου του Αργους
πηγή
Ο Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός, Επίσκοπος Άργους Πελοποννήσου, έζησε τον 9ο - αρχές του 10ου αιώνα και ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι γονείς του Αγίου Πέτρου και αργότερα οι αδελφοί του Παύλος, Διονύσιος, Πλάτων όπως και ο ίδιος ο Άγιος Πέτρος, έγιναν όλοι μοναχοί. Αφοσιώθηκε με ζήλο στα μοναστικά έργα και αυτό υπέπεσε στην αντίληψη του Πατριάρχη Νικολάου Α' Μυστικού, ο οποίος ήθελε να τον ανυψώσει στο βαθμό του επισκόπου στην Κόρινθο όμως ο Άγιος Πέτρος αρνήθηκε, θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο μιας τέτοιας τιμής.

Ο Νικόλαος Α΄ Μυστικός, καθιστά τον Παύλο, τον αδελφό του Αγίου Πέτρου, σε Επίσκοπο Κορίνθου και ο Άγιος Πέτρος πήγε στον αδελφό του και έζησε μαζί του. 

Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, το 914, η οποία εξαρτιόταν από την Μητρόπολη Κορίνθου, Αργείοι και Ναυπλιείς απευθύνονται προς τον Επίσκοπο Παύλο ζητώντας επίμονα ως Επίσκοπο της περιοχής τους τον Άγιο Πέτρο ο οποίος κάμπτεται και αποδέχεται τη θέση του Επισκόπου Άργους.

Ο Άγιος Πέτρος επίσκοπος Αργους
πηγή
Ως επίσκοπος, ο Άγιος Πέτρος μόχθησε με ζήλο για να καθοδηγήσει το ποίμνιό του, ήταν εξαιρετικά συμπονετικός, ασχολούμενος με όσους είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα τα ορφανά και τις χήρες.

Ακόμη, ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι κατά τη διάρκεια της επισκοπείας του στο Άργος, πραγματοποιούσε θαύματα, όπως η διάσωση του λαού από λιμό, τη λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, τη διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, τη θεραπεία δαιμονιζόμενης γυναίκας, με αποτέλεσμα να λάβει το προσωνύμιο του θαυματουργού.

Πριν από το θάνατό του ο Άγιος Πέτρος κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 920 για να συμμετάσχει στη Σύνοδο που αφορούσε τον τέταρτο γάμο του αυτοκράτορα Λέοντα.

Ο άγιος προέβλεψε την ημέρα του θανάτου του και αναχώρησε στον Κύριο σε ηλικία 70 ετών γύρω στο 928  ενώ στην κηδεία του το πρόσωπό του φωτίστηκε και ίδρωνε σαν ζωντανός.

Ιερείς και πλήθος λαού, με συγκίνηση και ευλάβεια, ενταφιάζουν το ιερό λείψανο στην αριστερή πλευρά του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Άργος με τα τίμια λείψανά του να γίνονται πρόξενα πολλών θαυμάτων. 

Στις 21 Ιανουαρίου του 1421, Φράγκοι και Ενετοί μετέφεραν το ιερό λείψανο του Αγίου αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο Βατικανό και ώς υπεύθυνος μνημονεύεται ο Λατίνος επίσκοπος Σιγουντονάνης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ιερείς του Άργους προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα λείψανα και τελικά βρέθηκαν σε ένα παρεκκλήσι μοναστηριού κοντά στη Ρώμη. 

Στις 19 Ιανουαρίου 2008 τα λείψανα επιστράφηκαν πανηγυρικά από κληρικούς του Βατικανού στον Καθεδρικό Ναό του Άργους.

Η μνήμη του Αγίου Πέτρου τιμάται στις 3 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου