πηγή |
Φυλάσσεται στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).
πηγή |
Ο Άγιος Ιωακείμ ο Πάνυ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1448 και σε ηλικία 8 ετών πήγε στην Αίγυπτο με τους γονείς του κάτω από τον φόβο των Αγαρηνών.
Ελαβε το Μοναχικό Σχήμα στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, ενώ μόνασε και στην Ιερά Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη, από όπου εξελέγη στο Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, τον Αύγουστο του 1486.
Προχώρησε στην αναδιοργάνωση του Πατριαρχείου με οξύνοια και πρακτικό πνεύμα, έλαβε μέρος στην Σύνοδο των Ιεροσολύμων το 1526, στην οποία συζητήθηκε και επιλύθηκε το λεγόμενο Σιναϊτικό Ζήτημα ενώ ανεζήτησε και εξασφάλισε οικονομική στήριξη για τον χειμαζόμενο Πατριαρχικό Θρόνο Του από τον Tσάρο Βασίλειο Δ΄.
Αντιστάθηκε σθεναρά προς τις κρούσεις, κυρίως, του Ενετού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Πάτρου Λάνδου, ώστε να συναινέσει στην ένωση των Εκκλησιών και να συμμετάσχει, κατά το 1562, στην Ρωμαιοκαθολική Σύνοδο του Τριδέντου.
Η στάση του μάλιστα αυτή ενίσχυσε, ακόμη περισσότερο, την εντύπωση του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας περί της αγιότητός του και της εμμονής του στα πάτρια και τα παραδεδομένα, μάλιστα διασώζονται διηγήσεις, από χρονικογράφους της εποχής, περί θαυμαστών σημείων τα οποία ο Άγιος Πατριάρχης επιτέλεσε δια της πίστεώς του.
Κοιμήθηκε σε βαθύτατο γήρας, το 1567, σε ηλικία 117 ετών, συμπληρώνοντας 80 χρόνια στον πατριαρχικό θρόνο.
Η ιερά Ακολουθία του Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ, συνετέθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, προνοία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, εις μνημόσυνον του αοιδίμου Προκατόχου Του, Πατριάρχου Πέτρου Ζ’, επί της πατριαρχίας του οποίου ανεγράφη το όνομα του Αγίου Ιωακείμ στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας, δια επισήμου Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως αγιοκατατάξεως.
Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία μας στις 17 Σεπτεμβρίου.