Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας, στη Ραφήνα. 




Λεπτομέρεια της Εικόνας
πηγή
Eίναι το ιερότερο και πολυτιμότερο κειμήλιο των προσφύγων από την Τρίγλια της Βιθυνίας.
Είναι έργο των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων (14ος - 15ος αιώνας) και αρχικά φυλασσόταν στην Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια της Βιθυνίας και μετέπειτα στον Ενοριακό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Τρίγλια Βιθυνίας.
Η Τρίγλια, το αρχαίο Βρύλλειον, σημερινό Zeytinbağı, και πριν από τον ξεριζωμό και την Ανταλλαγή φιλοξενούσε αμιγώς μία ελληνική κοινότητα περίπου 6.000 ανθρώπων που όλοι τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Κατά την εκκένωση της Τρίγλιας, με την προσωπική φροντίδα του εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη η εικόνα διασώθηκε και μαζί με την επίσης μοναδική εικόνα της Αγίας Επισκέψεως και άλλα κειμήλια μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
Ο Ναός της Παντοβασίλισσας σώζεται ακόμη στην Τρίγλια
πηγή
Ο Ναός της Παντοβασίλισσας σώζεται ακόμη στην Τρίγλια
πηγή
Ο Ναός της Παντοβασίλισσας σώζεται ακόμη στην Τρίγλια
πηγή

Ο σημερινός Ναός της Παντοβασίλισσας στην Ραφήνα
πηγή
Οι Τριγλιανοί πρόσφυγες, στον νέο τους τόπο, την Ραφήνα έχτισαν ένα νέο Ναό, πιστό αντίγραφο του πάλαι ποτέ ενοριακού Ναού της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια της Βιθυνίας.

Ο Ναός είναι  Βυζαντινού ρυθμού, τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική μετά τρούλου και κτίστηκε στην πενταετία 1945 - 1950 με κτήτορες τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Πέππα και επιτρόπους τους, Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη καθώς και τον Κύριλλο Παπαδόπουλο. 
Η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε την Κυριακή των Βαΐων του 1949 και τα εγκαίνια του Ναού στις 9 Σεπτεμβρίου του 1956 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Ιάκωβο Βαβανάτσο.
Η Εικόνα της Παναγίας Επίσκεψης.
Φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 
Όμως αντιμετώπισαν το θέμα των εικόνων τους και μία επιτροπή πήγε στο Βυζαντινό Μουσείο με σκοπό να ζητήσει τα κειμήλια. 
Το μουσείο ήταν ανένδοτο να δώσει την «Αγία Επίσκεψη», μία περίτεχνη ψηφιδωτή εικόνα του 14ου αιώνα, λόγω της μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής της αξίας.
Τελικά, μετά από πολύ κόπο κατόρθωσαν να τους δοθεί μόνο η εικόνα της Παντοβασίλισσας και μαζί με αυτήν, τους δόθηκαν πολλές παλιές άλλες εικόνες μικρασιατικές και ντόπιων μοναστηριών από τις αποθήκες του Μουσείου.
Από τότε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παντοβασίλισσας αποτελεί για τους πρόσφυγες αλλά και όλους τους κατοίκους της Ραφήνας την «Εφέστια», προστάτιδα και θαυματουργό εικόνα τους.
Στην μπροστινή πλευρά η Παναγία που είναι Αριστεροκρατούσα, κρατά το Θείο Βρέφος στον τύπο της Οδηγήτριας και είναι ενδεδυμένη με ασημένιο σκαλιστό πουκάμισο.
Το 1992 κατά τη συντήρησή της από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών εμφανίστηκε στην πίσω πλευρά η εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου μας από την οποία λείπει το πρόσωπο της Παναγίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι η εικόνα αυτή ήταν λιτανευτική. 

Το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε στα χέρια του ο εθνομάρτυρας
Άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος Σμύρνης

πηγή

Στην πίσω πλευρά της εικόνας είναι η Σταύρωση του Κυρίου
πηγή
Σύμφωνα με  την παράδοση, την Εικόνα προσπάθησαν να την κόψουν (εξ ου και η απουσία του προσώπου της Παναγίας από την εικόνα της Σταυρώσεως), έτσι ώστε για να την προσαρμόσουν, να χωρέσει, στο τέμπλο της Παντοβασίλισσας στη Τρίγλια.

Επίσης στο Ναό, στην Ραφήνα, φυλάσσεται και το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε στα χέρια του ο εθνομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος Σμύρνης που μαρτύρησε κατά τον διωγμό των προσφύγων και τιμάται σήμερα και ως δεύτερος προστάτης της ενορίας, κατά την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Άλλες ιερές εικόνες όπως του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους (ένθρονος, με παραστάσεις από το μαρτύριο του) βρίσκονται στο Ναό, όπως επίσης και ιερά λείψανα καθώς και ιερά σκεύη που μεταφέρθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.  

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας βρίσκεται στο κέντρο της Ραφήνας, είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου