Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς, Καλαμάτα.

πηγή φωτογραφίας: arxon.gr

Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου και σε απόσταση 6 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο. 
πηγή φωτογραφίας: arxon.gr
Από το μοναστήρι της Βελανιδιάς συνεχίζεται βορειοανατολικά το παλιό πλακόστρωτο γραφικό καλντερίμι, του παλαιού δρόμου Καλαμάτας – Αλαγονίας και το οποίο αποτελεί το σημείο έναρξης ή λήξης του οδοιπορικού που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί αλλά και ορειβατικοί σύλλογοι.

Πληροφορίες για την ιστορική αυτή Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Βελανιδιάς μας δίνει ένα πατριαρχικό σιγίλιο του 1727, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για «ιερόν και σεβάσμιον μοναστήριον πατριαρχικόν Σταυροπηγιακόν, εις όνομα σεμνυνόμενον της υπεραγίας ημών Θεοτόκου της κυρίας Χρυσοπηγής κατά την τοποθεσίαν Βελανιδείαν».

Το καθολικό της Μονής Βελανιδιάς χτίστηκε το 1679, όπως αναγράφει και μία επιγραφή στο υπέρθυρο, και τιμάται στο όνομα της Ζωοδόχου Πηγής ενώ η ονομασία της οφείλεται σε μια αιωνόβια και "υψίκομον" βελανιδιά που υπήρχε κάποτε στον περίβολό της, η οποία "πρόρριζα απεσπάσθη" από το μεγάλο και καταστροφικό σεισμό του 1884.

Το μοναστήρι από την ίδρυσή του ήτανε ανδρικό μέχρι και το 1966, οπότε μετετράπη σε γυναικείο και την ταυτότητά του αυτή τη διατηρεί μέχρι σήμερα.

πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr 
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: www.amen.gr

πηγή φωτογραφίας: www.amen.gr
Κατά τη διάρκεια του βίου του λεηλατήθηκε, πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε είτε από επιδρομές βαρβάρων και ξένων κατακτητών είτε από καταστροφικούς σεισμούς, αλλά πάλι ξανακτίστηκε.

Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, υπήρξε ορμητήριο και κρησφύγετο κλεφτών και αρματολών, ενώ οπλαρχηγοί όπως ο πρωτεργάτης του Αγώνα του 1821 Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος Φλέσσας ή Παπαφλέσσας, ο οποίος μόνασε εδώ, ο Νεδουσαίος Νικήτας Σταματελοπούλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Αναγνωσταράς με ορμητήριο τον Βόρειο Δυτικό Ταΰγετο, την Μονή Μαρδακίου, Σιδερόπορτας, Δίμιοβας, Προφήτη Ηλία και Βελανιδιάς, στη διάρκεια της Επανάστασης συγκεντρώνονταν εδώ και συσκέπτονταν. 

πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr 
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
Στις 23 Μαρτίου του 1821 ξεκινώντας απο αυτή επικεφαλής αγωνιστών, μπήκαν στην Καλαμάτα, όπου μαζί με άλλους αρχηγούς και επαναστατημένους Έλληνες ελευθέρωσαν την πόλη, χωρίς να γίνει μάχη και να χυθεί αίμα.

Έτσι η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό.

Δυστυχώς όμως, ούτε η Μονή Βελανιδιάς δεν γλίτωσε από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ, ο οποίος την ισοπέδωσε το 1825.

Κατά τη γερμανική κατοχή, το μοναστήρι ήταν καταφύγιο του ΕΛΑΣ και των επαναστατικών ομάδων του Ταϋγέτου και για το λόγο αυτόν ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμό των Γερμανών από το κάστρο της Καλαμάτας το Νοέμβριο του 1943.


πηγή φωτογραφίας: www.amen.gr 
πηγή φωτογραφίας: arxon.gr

πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
Στη Μονή Βελανιδιάς μόνασε και ο πάτερ Πολύκαρπος, ο οποίος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο, ο οποίος τον συνάντησε το 1954, είχε το χάρισμα των δακρύων.

Η Μονή είχε επίσης να αντιμετωπίσει και τον καταστροφικό σεισμό του 1986, ο οποίος μάλιστα στοίχισε και την ζωή δύο μοναχών.

Η Μονή γιορτάζει κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, ενώ στις 23 Μαρτίου, ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, από εδώ ξεκινάει η ιερή φλόγα, που καταλήγει στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου την υποδέχονται πλήθος κόσμου πανηγυρικά.

πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
πηγή φωτογραφίας: beneas13.blogspot.gr
Σημαντικά από τα Μετόχιά του Μοναστηριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, επί της οδού Αλαγονίας στην περιοχή Τούρλες της Καλαμάτας.

Είναι Μονόκλιτος σταυρεπίστεγος Ναός του 15ου αιώνα, που σήμερα είναι ξυλόστεγος κτισμένος πάνω σε παλαιότερο Ναό του 12ου αιώνα, απο τον οποίον σώζεται μόνο η κόγχη του Ιερού.

Επίσης ο Ναός του Αγίου Φανουρίου, βόρεια της Καλαμάτας και στο δρόμο προς τη Βελανιδιά που είναι κτίσμα του 1915 και κτίτορας αυτού ο Ηγούμενος της μονής Αρχιμ. Παΐσιος Μαντζουρανόπουλος. Ο Άγιος Φανούριος είναι προσκυνηματικός Ναός αφού λειτουργείται κάθε Πέμπτη και συρρέει σε αυτόν πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Σήμερα η ιστορική Μονή Βελανιδιάς είναι μέν γυναικεία αλλά υπολειτουργεί και γίνονται σε αυτήν σημαντικά έργα αναστήλωσης μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: (30) 27210 23150.