Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

H TIMIA ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία που οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Κυπριανό και την Αγία Ιουστίνη, στο Μενοίκο της Κύπρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Η Εκκλησία του Αγίου Κυπριανού και της
Αγίας Ιουστίνης στο Μενοίκο της Κύπρου
πηγή
Πρόκειται για απότμημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Κυπριανού και σύμφωνα με την παράδοση τα λείψανα του αγίου Κυπριανού και της Αγίας Ιουστίνης μεταφέρθηκαν από την Συρία στην Κύπρο το 1298.

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής και φιλόσοφος γεννημένος το 210 στην Καρχηδόνα της βόρειας Αφρικής, το όνομά του ήταν Θάσκιος Καικίλιος Κυπριανός (Thascius Caecilius Cyprianus), έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251) και εξασκούσε έντονα την μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.

Κάποτε ένας ειδωλολάτρης άρχοντας ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα όμως η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του και εκείνος κατέφυγε στο διάσημο τότε μάγο της εποχής, Κυπριανό.

Τό Μαρτύριο των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης
Βυζαντινό Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα. 
Βρίσκεται στην  Οξφόρδη της Αγγλίας. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)
πηγή
Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. 

Παραδεχόμενος λοιπόν την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτιστεί και να γίνει ιερεύς.

Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος παίρνοντας μαζί του και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την σε Ιουστίνα. 

Έδειξε έντονο και θερμό αποστολικό ζήλο και γι αυτό τον διέβαλαν στον Δέκιο και έτσι εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.

Η εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Αγίας Ιουστίνης αποτελεί μια από τις λίγες εκκλησίες της Ορθοδοξίας που είναι αφιερωμένες στους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη. 

Πρόκειται για μια βασιλική εκκλησία με οξυκόρυφες καμάρες και σταυρολίθια με ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κωδωνοστάσιο ενώ μια από τις πιο αξιόλογες εικόνες του ναού είναι αυτή του Αγίου Κυπριανού, που φιλοτεχνήθηκε από το σημαντικό καλλιτέχνη Δαυίδ και χρονολογείται το 1613.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, η εκκλησία κτίστηκε το 16ο αιώνα από τους Φράγκους, συνδέοντας πιθανώς την ανέγερση της εκκλησίας με μια παράδοση, η οποία αναφέρει πως όταν οι Φράγκοι ήρθαν στην Κύπρο στα τέλη του 12ου αιώνα, ένας βασιλιάς των Φράγκων που ήταν άρρωστος με πυρετούς αφού προσκύνησε τις Αγίες Κάρες και ήπιε αγίασμα, θεραπεύτηκε.

Η μνήμη του Αγίου Κυπριανού τιμάται μαζί με αυτή της Αγίας Ιουστίνης, στίς 2 Οκτωβρίου.

Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.