Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Ρέθα, Αμφιλοχία.

πηγή

Η Ιερά Μονή Αρέθα ή "Τα Ρέθα" για τους ντόπιους βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την όμορφη κωμόπολη της Αμφιλοχίας.


Άποψη της Μονής
Ξεκινώντας από την Αμφιλοχία και οδηγώντας βόρεια, στο χωριό Ανοιξιάτικο, θα συναντήσετε μια πινακίδα που σας κατευθύνει προς την Ιερά Μονή Ρέθα ή Αρέθα.

Στην ανηφορική διαδρομή για το μοναστήρι θα προσπεράσετε οικισμούς και αγροικίες, θα δείτε εικόνες από τον παραδοσιακό αγροτικό τρόπο ζωής των κατοίκων, όπως κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια, μελίσσια και χωράφια με ελαιόδεντρα. 

Όσο θα ανηφορίζετε, σταματήστε να θαυμάσετε τη θέα του Αμβρακικού κόλπου από ψηλά. Αν η μέρα είναι ηλιόλουστη και ο ορίζοντας καθαρός, το βλέμμα σας θα φτάσει έως και την Πρέβεζα στην άλλη άκρη του κόλπου.

Άποψη της Μονής

Άποψη της Μονής

Άποψη της Μονής

Άποψη της Μονής
Λίγο πριν από το χωριό της Αγίας Τριάδας, σχεδόν στην κορυφή του βουνού, θα προσπεράσετε τα ερείπια μια αρχαίας αταύτιστης πόλης, ενώ το τοπίο θα γίνει έντονα δασώδες. 

Απότομες ρεματιές πνιγμένες στη βλάστηση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, πανύψηλα πλατάνια, βελανιδιές και πουρνάρια, δημιουργούν ένα σκηνικό πραγματικά παρθένας φύσης, άλλωστε η ευρύτερη περιοχή αποτελεί αναγνωρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής πλούσιο σε ορνιθοπανίδα.

Λίγα χιλιόμετρα μετά από το χωριό, μια τελευταία ανηφόρα και μπροστά σας, σε ένα πλάτωμα, εμφανίζεται το μοναστήρι με την πανύψηλη βελανιδιά στην είσοδο της περίφραξης.

Μία από τις κολόνες με αλυσίδα στην βάση της, χρησίμευε είτε σε εξορκισμούς
είτε σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.
Το Προσκυνητάρι της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Αρεθιώτισσας

Η   Παναγία της Αρεθιώτισσας «Η Κυρία τους Βάλτου».
πηγή
Ανηφορίζοντας προς την είσοδο του μοναστηριού σας καλωσορίζει μια ψηφιδωτή εικόνα και επιγραφή με την Κυρά του Βάλτου, την Παναγία την Αρεθιώτισα

Περνώντας το κατώφλι της εισόδου φτάνετε στον προαύλιο χώρο και μπροστά σας βρίσκεται η παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, της οποίας μάλιστα η εικόνα θεωρείται από τους πιστούς πολύ θαυματουργή. 

Η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης του καθολικού δεν είναι σήμερα γνωστή, μια επιγραφή αναφέρει το έτος 1742, όμως οι διάφοροι μελετητές είναι σίγουροι πως πρόκειται για ημερομηνία ανακαίνισης και όχι κατασκευής του καθολικού. 

Το καθολικό αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο δείγμα της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι τύπου τρίκλιτου (τετρακίονου) σταυρεπίστεγου ναού με πέντε οκτάπλευρους τρούλους. 

Στο εσωτερικό του Καθολικού βρίσκεται η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας ("Η Κυρία του Βάλτου") και αποτελεί την πιο δυνατή έλξη για τους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.

Το εξαιρετικό τέμπλο του καθολικού
Το εξαιρετικό τέμπλο του καθολικού
 Ο Σταυρός στο τέμπλο

άποψη του εσωτερικού του Καθολικού
Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού με το πανέμορφο τέμπλο αλλά και με την πλούσια σε χρώματα και πρωτότυπησε θεματολογία αγιογράφηση θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για αρκετή ώρα. 

Οι τοίχοι του ναού είναι καλυμμένοι σχεδόν ολόκληροι με τοιχογραφίες από μορφές αγίων όπως ο Άγιος Βάρβαρος, ο σκυλόμορφος Άγιος Χριστόφορος και ο άγιος Σισώης. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοιχογραφία με τον ζωδιακό κύκλο, αλλά και αυτή της κολάσεως, στην οποία εμφανίζονται πολλές και διάφορες μορφές. Περνώντας στη διπλανή αίθουσα του ναού, επίσης πλούσια σε τοιχογραφίες, θα παρατηρήσετε δυο κολώνες που στη βάση τους έχουν αλυσίδες.

Άποψη του εσωτερικού, διακρίνεται ο τρούλος.
Ο Σταυρός στο τέμπλο
Η είσοδος στον κυρίως ναό, διακρίνεται η κτητορική επιγραφή.
πηγή
Άποψη των τοιχογραφιών
πηγή

Η Κάρα του Ιεορομόναχου Ανθιμου φυλάσσεται
στην Μονή, θεωρείτε από τους πιστούς Αγιος
Κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα για εξορκισμούς ενώ το μοναστήρι κατά την Τουρκοκρατία λειτούργησε και ως άσυλο για ανθρώπους ψυχικά ασθενείς και διαταραγμένους.

Ιερή μορφή της Μονής είναι ο ιερομόναχος Άνθιμος ο οποίος την Υπηρέτησε σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους έως και το 1870, οπότε απεβίωσε και στις συνειδήσεις των πιστών ο π. Άνθιμος έχει ήδη αγιοποιηθεί και στην μονή που υπάρχει ο τάφος του βρίσκεται επίσης και η Κάρα του.

Στο μοναστήρι υπάρχουν 2 λειψανοθήκες που περιέχουν μικρά τεμάχια των Αγίων Προκοπίου, Παρασκευής, Τρύφωνος, Ανδρέου του Ερημίτου, Αναστασίας, Κοσμά και Δαμιανού, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας, Νικήτα, Χαραλάμπους και μεταξύ αυτών και ανώνυμων αγίων.

Ο τάφος του Ιερομόναχου Ανθιμου
Το μοναστήρι είναι συνεχώς ανοιχτό από το 1984 έως σήμερα και το 2004 έγινε η διαπλάτυνση αλλά και ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την Ιερά Μονή με την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Ιωαννίνων στο ύψος του Ανοιξιάτικου.

Σήμερα στην μονή εγκαταβιεί γυναικεία μοναστική αδελφότητα και πανηγυρίζει στο Γεννέσιον της Θεοτόκου στις
8 Σεπτεμβρίου όπου διοργανώνεται, ίσως το σημαντικότερο για την περιοχή, πανηγύρι και χιλιάδες πιστοί από ολόκληρο τον Βάλτο προσέρχονται για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Πολλοί πιστοί τα παλιά χρόνια, κυρίως γυναίκες πραγματοποιώντας το τάμα τους προς την χάρη της Παναγιάς μετέβαιναν στον τόπο της προσκύνησης με τα πόδια, αρκετές από αυτές ξυπόλητες, διανύοντας 20 – 30 - 40 ακόμα και 50 χιλιόμετρα

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 26420 51800