Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ.

πηγή: www.religiousgreece.gr Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Βρίσκεται στο Ιστορικό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό και σαν «Παναγία η Τρυπητή» στο Αίγιο της Πελοποννήσου.
πηγή: www.religiousgreece.gr
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) απο το οποίο πήρε και το όνομα Τρυπητή.

Σύμφωνα με την παράδοση στα μέσα του 6ου αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά έτσι επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως και όταν το πλησιάζει διαπιστώνει με έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.

Γενική άποψη του εσωτερικού χώρου του καθολικού
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

πηγή: www.religiousgreece.gr
Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες αυτό σπήλαιο, άγνωστο από πότε, έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής». 

Ο ναυαγός με ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά και την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου ενώ κλήρος, λαός και άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολογία.

Ο Ευρετής της εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας και στη συνέχεια αρχίζει η μέριμνα για ανοικοδόμηση Ναού ενώ αρχικά αποφασίστηκε να γίνει ανατολικότερα του σημείου που βρέθηκε η Ιερά Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος.

Η μαρμάρινη κρήνη στην είσοδο του ναού
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το βράδυ όμως της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε βρεθεί η Εικόνα έγινε μία έκρηξη - κατά τρόπο θαυμαστό - και ο χώρος αναμορφώθηκε σε μικρό ναό, έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία «έφτιαξε το σπίτι της» και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται και σήμερα με το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανηγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11 μέτρων, πλάτος 7 μέτρων και ύψος 4 μέτρων.

Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίσσεται σε λαμπρή Μονή που υπήρχε τουλάχιστον έως τις αρχές του 19ου αιώνα, όπως μαθαίνουμε από τη μοναδική αναφορά του περιηγητή Πουκεβίλ, που επισκέφθηκε την περιοχή ενώ ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα και η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα με τα 150 σκαλοπάτια, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής
πηγή: www.patrasport.gr
Ο ναός είναι κτισμένος μέσα στο σπήλαιο του βράχου όπου παλαιά βρισκόταν η μονή και ένα μέρος του είναι λαξευμένο στο πέτρωμα και μέσα στον βράχο, χαμηλότερα από τον ναό, σε μικρό σπήλαιο σώζεται το ασκητήριο του πρώτου μοναχού.

Στην είσοδο του ναού υπάρχει το «αγίασμα», μία μικρή πηγή που αναβλύζει από τον βράχο και έχει ενσωματωθεί σε μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα και που στην πρόσοψή της υπάρχει η γνωστή καρκινική επιγραφή που μπορεί να αναγνωσθεί και από τα δεξιά προς τα αριστερά: «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ».

Στο εσωτερικό του ναού εξέχουσα θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και μία σπάνια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που παριστάνεται πεζός και όχι έφιππος όπως συνήθως.

Με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώνεται σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ιερά Εικόνας με κάθε επισημότητα ενώ με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ιερά Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ» και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η Σύναξη της Παναγίας Τρυπητής τιμάται την Παρασκευή της Διακαινησίμου.