πηγή |
Βρίσκεται στο Ιστορικό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό και σαν «Παναγία η Τρυπητή» στο Αίγιο της Πελοποννήσου.
Άποψη του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής πηγή |
Το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) απο το οποίο πήρε και το όνομα Τρυπητή.
Σύμφωνα με την παράδοση κατά τα μέσα του 6ου αιώνα δηλαδή περίπου το 1550, κάποιος ναυαγός στον Κορινθιακό Κόλπο, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά.
Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως και όταν το πλησιάζει διαπιστώνει με έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.
Άποψη του εσωτερικού χώρου του καθολικού του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής πηγή |
Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας, κρυμμένη μέσα στο βραχώδες αυτό σπήλαιο, άγνωστο από πότε, έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής».
Ο ναυαγός με ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά και την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου ενώ κλήρος, λαός και άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολογία.
Ο ναυαγός που βρήκε την εικόνα γίνεται ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας και στη συνέχεια αρχίζει η μέριμνα για ανοικοδόμηση ενός Ναού και αρχικά αποφασίστηκε να γίνει ανατολικότερα του σημείου που βρέθηκε η Ιερά Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος.
Η μαρμάρινη κρήνη στην είσοδο του ναού του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής πηγή |
Οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία «έφτιαξε το σπίτι της» και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα με το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανεγέρθηκε ο Ναός να έχει μήκος 11 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα και ύψος 4 μέτρα.
Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίσσεται σε Μονή που υπήρχε έως τις αρχές του 19ου αιώνα, όπως μαθαίνουμε από τη μοναδική αναφορά του περιηγητή François Pouqueville, που επισκέφθηκε την περιοχή ενώ ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα και η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα με τα 150 σκαλοπάτια, που ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.
Στην είσοδο του ναού υπάρχει το «αγίασμα», μία μικρή πηγή που αναβλύζει από τον βράχο και έχει μετατραπεί σε μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα, που στην πρόσοψή της υπάρχει η γνωστή καρκινική επιγραφή που μπορεί να αναγνωσθεί και από τα δεξιά προς τα αριστερά: «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ».
Στο εσωτερικό του ναού εξέχουσα θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και μία σπάνια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που παριστάνεται πεζός και όχι έφιππος όπως συνήθως.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου του 1933 η γιορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώνεται σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της με κάθε επισημότητα ενώ με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ιερά Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ» και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Η Σύναξη της Παναγίας Τρυπητής τιμάται την Παρασκευή της Διακαινησίμου.