Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΥΨΕΝΗΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Παναγίας Υψενής στην Ρόδο.
 

Η Ιερά  Μονή της Παναγίας Υψενής στην Ρόδο
Η αγία και πανυπέρτιμος Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Υψενής» υπήρχε κρυμμένη κάτω από ένα αιωνόβιο δένδρο ελιάς, στην ομώνυμη περιοχή του χωριού Λάρδος, όπου παλαιά στην ίδια θέση ακριβώς υπήρχε ένα Μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Στον τόπο αυτό αποσυρόταν συχνά για άσκηση και προσευχή ο Όσιος Πατὴρ Μελέτιος (κατά τον κόσμο Εμμανουήλ). 

Μία νύκτα λοιπόν που βρισκότανε εκεί έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός θαυμαστού θεάματος καθώς μία πολύ έντονη φωτεινή στήλη κατέβαινε από τον ουρανό φωτίζοντας το υπερ αιωνόβιο δένδρο της ελιάς αλλά και τον γύρω χώρο, έκπληκτος ο όσιος Μελέτιος πλησίασε και ερευνώντας στο σημείο βρήκε εκεί μία πολύ παλιά εικόνα της Θεομήτορος. 

Το Καθολικό της Μονής Υψενής
πηγή
Η Θεοτόκος την επομένη νύκτα του παρουσιάστηκε σε όνειρο λέγοντάς του, να οικοδομήσει επ᾿ ονόματί της στον τόπο της ευρέσεως Ναό, για να τοποθετήσει την εικόνα, και, ιδρύοντας εκεί Μονή, να συνεχίσει σε αυτήν την ασκητικὴ πολιτεία του και παράλληλα του υπέδειξε ένα μέρος κοντά στο σημείο εκείνο λέγοντάς του να σκάψει για να βρει τα αναγκαία χρήματα για ένα τόσο μεγάλο έργο. 

Ο Όσιος υπάκουσε στην εντολή της Υπεραγίας Θεοτόκου, έσκαψε στο μέρος που του υπεδείχθη και βρήκε θαμμένο στη γη έναν θησαυρό και έχοντας έτσι τη βεβαιότητα της παρουσίας της χάριτος της Θεομήτορος εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από τις τουρκικές αρχές, οικοδόμησε τον ιερό Ναό μέσα στον οποίο θησαύρισε την τιμία Εικόνα και γύρω από αυτόν κελλιά.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Μελετίου του εν Υψενή.
Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής.
πηγή
Παράλληλα ο όσιος πατήρ Μελέτιος έλαβε το αγγελικό Σχήμα και μετονομάστηκε Μελέτιος και εγκαταστάθηκε εκεί αγωνιζόμενος με υπερβάλλοντα ζήλο τον καλό αλλά και πολύ δύσκολο αγώνα της μοναχικής πολιτείας. 

Επανίδρυσε έτσι με κόπο και ταλαιπωρίες πολλές την ερειπωμένη αυτή ιστορική Μονή της Παναγίας Υψενής, όπου έζησε ασκητικὰ μέχρι και το τέλος της επίγειας ζωής του και στην οποία Ιερά Μονή της Υψενής, σήμερα, φυλάσσεται η Τιμία κάρα αλλά και ένα μικρό μέρος των τιμίων λειψάνων του.

Η Αγιοκατάταξη του Οσίου πατήρ Μελετίου του εν Υψενή έγινε κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 27ης Νοεμβρίου του 2013, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Εσωτερικό του Καθολικού της Μονής Υψενής.
Διακρίνεται το τέμπλο και η λειψανοθήκη που φυλάσσεται
η Τιμία Κάρα του Οσίου Μελετίου του εν Υψενή.
πηγή
Η θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Υψενής, ιστορείται στον τύπο της Οδηγήτριας της αριστεροκρατούσας. 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Υψενής εκτίθεται σε προσκύνηση σε ένα απλό και λιτό ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι επί του νοτίου τοίχου του καθολικού της Μονής Υψενής.

Κατά την διαδρομή της στο χρόνο, η εικόνα της Παναγίας δέχθηκε αρκετές επεμβάσεις, από τις οποίες σαφώς αναγνωρίζονται τρία ζωγραφικά στρώματα με το πιο πρόσφατο να τοποθετείται στις αρχές του 17ου αιώνα και το παλαιότερο περί τον 14ο αιώνα. 

Η ενδιάμεση παρέμβαση, από την οποία έχει προκύψει και η σημερινή μορφή της εικόνας, χρονολογείται στα τέλη του 15ου - αρχές του 16ου αιώνα. 

Σε αυτή τη φάση εισήχθησαν στοιχεία από τη δυτική εικονογραφική τέχνη, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο μαφόριο και στο ιμάτιο της Θεοτόκου. 

Σήμερα η εικόνα φέρει αργυρή επένδυση από την οποία εξαιρείται το βάθος και τα πρόσωπα των μορφών.

Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου τής «Υψενής» γιορτάζεται από την εκκλησία μας, την Τετάρτη της Διακαινησίμου.