Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ.

πηγή

Φυλάσσονται στον νεοανεγηρόμενο, ομώνυμο Ιερό ναό του Αγίου Τιμόθεου Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου, στα Νέα Παλάτια Ωρωπού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Φορητή σύγχρονη εικόνα του Αγίου
Τιμοθέου επίσκοπου Προικοννήσου
πηγή
Ο Άγιος Τιμόθεος φέρεται να ήκμασε επί των Αυτοκρατόρων
Ιουστίνου Α´ του Θρακός και Ιουστινιανού Α´ του Μεγάλου. 

Χωρίς στέρεη ιστορικὴ βάση υποστηρίζεται οτι την εποχή εκείνη οι Προικοννήσιοι  επιδίδονταν σε πειρατείες, φόνους και ληστείες και ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους διαπλέοντες την Προποντίδα και τους κατοίκους των γύρω ακτών. 

Ο Αυτοκράτωρας Ιουστίνος, γνωρίζοντας την αρετή και αγιότητα του Τιμοθέου, ποὺ τότε ζούσε στὴ Βασιλεύουσα, ζήτησε τὴν προαγωγή του σε Αρχιεπίσκοπο Προικοννήσου και την αποστολή του  νὰ τους επαναφέρει στην οδό της κατά Θεόν χρηστής πολιτείας. 

Ετσι ο Τιμόθεος ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή καί παρὰ τις πολλὲς δυσκολίες, τα προσκόμματα, τις αντιδράσεις και τις συκοφαντίες που αντιμετώπισε, εργάσθηκε με ζήλο, και κατώρθωσε τελικά νὰ εξημερώσει τὰ ήθη και νὰ οδηγήσει σε μετάνοια και θεοφιλή βιοτή τους Χριστιανοὺς των νησιών. 

Ευμεγέθης εικόνα του Αγίου Τιμοθέου επισκόπου
Προικοννήσου, βρίσκεται στο ομώνυμο Ιερό Ναό
του Αγίου Τιμοθέου στα Νέα Παλάτια Ωρωπού.
πηγή
Αναφέρεται ότι, έχοντας το θαυματουργικὸ χάρισμα, θεράπευσε την θυγατέρα του Ιουστινιανού από δαιμόνιο, η δε Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, από ευγνωμοσύνη γιὰ την ευεργεσία, ανήγειρε αργότερα, μετά την οσιακή κοίμησή του, το επ’ ονόματί του Μονύδριο, πάνω απὸ τὴν πόλη Κλαζάκι του Μαρμαρά, όπου και κατατέθηκαν τὰ τίμια λείψανά του. 

Το Μονύδριο εκείνο ήταν για αιώνες τὸ κέντρο της πρὸς τὸν Άγιο Τιμόθεο ευλαβείας τῶν Προικοννησίων, οπου τὸν θεωρούν προστάτη τους, σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπιά του, ενώ διάφορα ιερὰ σκεύη, Ευαγγέλια, εικόνες, καθώς και τμήματα των ιερών λειψάνων του Αγίου έφεραν μαζί τους οι Μαρμαρινοί, μετά την Συνθήκη της Λωζάνης που έγινε η ανταλλαγὴ των πληθυσμών, στα Νέα Παλάτια του Ωρωπού της Αττικής. 

Ο Μανουὴλ Ι. Γεδεών, με επιχειρήματα δύσκολα αντικρουόμενα, αποκλείει παντελώς τόσο τὴν ύπαρξη Αρχιεπισκόπου Προικοννήσου μὲ τὸ όνομα Τιμόθεος, οσο και τις παρουσιαζόμενες στὸ βίο του άθλιες καταστάσεις του λαού της Προικοννήσου. 

Πιστεύει ότι πρόκειται μάλλον γιὰ κάποιον ασκητή, ίσως της περιόδου της Εικονομαχίας, ονόματη Τιμόθεο, ποὺ προφανώς αγίασε στὸ νησί καὶ άφησε ζωηρὴ εντύπωση στὸ λαό λόγο της αρετής και θαυματουργίας του, η δε υπόθεση περί Αρχιεπισκοπικής του ιδιότητας, και μάλιστα υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και όχι υπό τον Μητροπολίτη Κυζίκου (που θα ήταν το πιο φυσικό), είναι προϊόν σύγχυσης και φαντασίας. 

Και αν ακόμη η γνώμη του Γεδεών ευσταθεί, η σύνεση μας επιβάλλει να ακολουθήσουμε τὴν παράδοση και την απὸό αιώνων παγιωμένη πεποίθηση και βεβαιότητα της τοπικής Εκκλησίας, η οποία και Αρχιερέα και πολιούχο και προστάτη των απανταχού Προικοννησίων θέλει τον Άγιο Τιμόθεο.

Η μνήμη του τιμάται στις 1 Αυγούστου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου