Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΤΟΥ.

πηγή φωτογραφίας: agiosgeorgios57.blogspot.gr

Φυλάσσεται αδιάφθορο στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ). 


Το Νέβ Σεχήρ, πατρίδα του Αγίου
πηγή: agiosgeorgiosnikaias.blogspot.gr
Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυρας Γεώργιος ήτανε Ιερέας και καταγότανε από την Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που στα τούρκικα ονομάζεται «Νέβ Σεχήρ». 

Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη «ἐν ἀληθείᾳ καὶ ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος».

Κατά το 1797 προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να Ιερουργήσει εκεί, αναπληρώνοντας τον δικό τους εφημέριο τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. 

Η ασημένια λάρνακα με το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου
πηγή φωτογραφίας: agiosgeorgiosnikaias.blogspot.gr

Εικόνα του Αγίου φιλοτεχνημένη
απο τον Φώτη Κόντογλου
πηγή φωτογραφίας: www.saint.gr
Ο Ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. 

Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια - Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι όποιοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν με βαρβαρότητα και τελικά τον αποκεφάλισαν στις 3 Νοεμβρίου του 1793.

Το Λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίσθηκε «σῶον καί ἀκέραιον καί ἄφθαρτον καί πλῆρες οὐρανίου εὐωδίας καί χάριτος», μετά από εμφάνισή του «ἐν ὀράματι εἰς τινα γυναῖκα χήραν, εὐλαβῆ καί φοβουμένην τόν Θεόν»

Αρχικά φυλάχτηκε στην κατοικία του συνεφημερίου του, Νεοφύτου, και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως.

Εκεί το προσκύνησαν και «οἱ ἀείμνηστοι Μητροπολῖται Καισαρείας Παϊσιος, Κλεόβουλος καί Ἰωάννης, οἵτινες τακτικῶς ἤρχοντο εἰς Νεάπολιν καί ἐθαύμαζον καί ὡμολόγουν τήν χάριν τήν ὁποίαν ἔλαβεν παρά Θεοῦ, ἀναδειχθείς θαυματουργός».

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο με ατμόπλοιο στην Αττική και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου στην Νέα Νεάπολη του Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται, σε αρίστη κατάσταση.

Στον Ναό του Αγίου Ευσταθίου που είναι ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στον Αγιο Ευστάθιο στην Αττική και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, φυλάσσονται επίσης: η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης, απότμημα λειψάνων των Αγίων Θεοδώρων, λείψανο του Αγίου Ευσταθίου και λείψανο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Νέου εκ της Δράμας.

Η μνήμη του Αγίου Ιερόμαρτυρα Γεωργίου του Νεαπολίτη τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.