Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΜΑΧΙΟ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς, στον Αλμυρό της Μαγνησίας και είναι δώρο από την Μονή Βατοπεδίου, το 1522.


H Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς
Κατά την ιερή παράδοση την Αγία Ζώνη παρέδωσε η ίδια η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή της και στη συνέχεια την Ανάληψή της μετά από 3 ημέρες.

Κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας και θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

Μαρτυρείται όμως πως διασώζεται και ο Χιτώνας της Παναγίας (Τιμία Εσθήτα), το δεύτερο ένδυμα Της το οποίο φυλάσσεται στο κρατικό Μουσείο της πόλης Ζουγκντίντι στην Γεωργία, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Λεπτομέρεια από ψηφιδωτή παράσταση του 9ου αιώνα
ο Λέον ΣΤ' ο Σοφός αποτίει φόρο τιμής στον Χριστό
(Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία)
πηγή
Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β'

Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός.
Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. 

Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. 

Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση, όμως ένα μέρος διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την απελευθέρωση της Πόλης.

Μανουήλ Α ΚομνηνόςΚαθιέρωσε την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.Τμήμα μικρογραφίας από χειρόγραφο του 1166 (Βιβλιοθήκη του Βατικανού).πηγή
Το μέρος αυτό Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών και η τελευταία αναφορά για το άγιο λείψανο είναι ενός ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 1424 και 1453. 

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453, είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. 

Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου που με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί και αργότερα, το 1522 δώρησε στην μονή Παναγίας Ξενιάς ένα τεμάχιο.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. 

Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Όλοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έπαιρναν αυτόν τον σταυρό στις εκστρατείες.

Το ίδιο έπραξε και ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Ἄγγελος (1185 - 1195) σε μία εκστρατεία εναντίον του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ασάν, όμως νικήθηκε και μέσα στον πανικό ένας ιερέας τον πέταξε στο ποτάμι για να μην τον βεβηλώσουν οι εχθρό αλλά μετά από μερικές μέρες οι Βούλγαροι τον βρήκαν και έτσι πέρασε στα χέρια του Ασάν.

Μονή Βατοπεδίου, Αγιο όρος
Οι Βούλγαροι ηγεμόνες μιμούμενοι τούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες έπαιρναν μαζί τους στις εκστρατείες το σταυρό. 

Σε μία μάχη όμως εναντίον των Σέρβων ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Μεγαλόμαρτυρα Λάζαρο (1371 - 1389) ο οποίος αργότερα δώρισε το σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. 

Οι Πατέρες της Μονής Βατοπεδίου διασώζουν και μία παράδοση σύμφωνα με την οποία η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό (1341 - 1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνεται στις 31 Αυγούστου και καθιερώθηκε από τον Μανουήλ Α' Κομνηνό (1143 -1180), τον 12ο αιώνα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τιμία Ζώνη της Παναγίας
στη Μονή Βατοπεδίου
 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)