Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΗ ΜΟΡΦΟΥ, ΚΥΠΡΟΣ


Φυλάσσονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στο χωριό  Περιστερώνα, στην περιοχή της Λευκωσίας, στον δρόμο Λευκωσίας - Τρόοδος, της Μητρόπολης Μόρφου.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Οι όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίωνας όπως μαθαίνουμε από το συναξάρι της ακολουθίας τους 
όπως διασώθηκε στην παλαιά χειρόγραφη ασματική τους Ακολουθία, αντιγραμμένη τὸ 1771 απὸ μία παλαιότερη, έζησαν στα χρόνια που βασίλευε ο Θεοδόσιος Β' ο Μικρός και κατάγονταν από την Καππαδοκία. 

Οι γονείς τους, ευγενείς και πλούσιοι Καππαδόκες, αφού τους ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, φρόντισαν γιὰ τη μόρφωσή τους και τοὺς ενέταξαν, κατά τὴ συνήθεια πολλών ευγενών της εποχής, στὰ τάγματα του Αυτοκρατορικού στρατεύματος. 

Υπηρέτησαν πιστά στὰ στρατιωτικά τους καθήκοντα και διέπρεψαν στους μεγάλους πολέμους, που διεξήγαγε τότε η Αυτοκρατορία εναντίων των Ούννων, Περσών και Βανδάλων ενώ δέχθηκαν πολλούς επαίνους για τις άριστες υπηρεσίες τους, ακόμη και από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα. 

Γνωρίζοντας όμως για τον Χριστό και τον Ορθόδοξο τρόπο ζώης, αφού πήραν την άδεια του Αυτοκράτορα εγκατέλειψαν τα στρατιωτικά τους αξιώματα, πώλησαν όλα τα υπάρχοντά τους και βοήθησαν με αυτά κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη μη αφήνοντας τίποτα για τον εαυτό τους.

Φορητή εικόνω των Οσίων και θεοφόρων πατέρων Βαρνάβα
και Ιλαρίωνος των εν Περιστερώνη της Μόρφου
πηγή
Έγιναν μοναχοί και έζησαν με ασκητικό φρόνημα, αποφεύγοντας κάθε τι κοσμικό και σε προχωρημένη ηλικία κοιμήθηκαν ειρηνικά. 

Μετά από αρκετά χρόνια η λάρνακα, που περιείχε τα λείψανα τους έφτασε με θαυμαστό τρόπο στην Κύπρο στην περιοχή που ονομαζόταν Στομάτιο.

Το Συναξάριό τους δεν μας παρέχει χρονολογικές ή άλλες πληροφορίες όμως η έλευση των λειψάνων τους στὴν Κύπρο χρονολογείται στην βυζαντινή περίοδο, πρίν τον 12ο αιώνα και πιθανότατα στην περίοδο της εικονομαχίας.

Τότε οι Άγιοι εμφανίστηκαν σε έναν ευσεβή κάτοικο της πόλης των Σόλων που ονομαζόταν Λεόντιος και αφού του είπαν ποίοι ήταν, τον πρόσταξαν να πάει το “ζεύγος” του και να παραλάβει λείψανα τους, πράγματι ο Λεόντιος παίρνοντας το ζεύγος των βοδιών του, πήγε στον τόπο που του πρόσταξαν οι Άγιοι. 

Μόλις τα βρήκε δοξάζοντας τον Θεό τα τοποθέτησε πάνω στα βόδια και ετοιμάστηκε να ξεκινήσει αλλά τα ζώα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και μετά από πολύ προσευχή, οι Άγιοι τού αποκάλυψαν ότι όταν του είπαν για το ζεύγος δεν εννοούσαν τα βόδια αλλά τους δύο γιους του. 

Ο ιερός ναός των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος
στην Περιστερώνα
πηγή
Έτσι, σήκωσαν με ευκολία την τιμία λάρνακα, και την μετέφεραν στον τόπο, που λεγόταν Λακκία, στο σημείο ακριβώς, όπου κτίστηκε στη συνέχεια ο αρχικός περίλαμπρος ναός των οσίων, στην Περιστερώνα στον οποίο από τότε φυλάσσονται και χαριτώνουν όλους τους ευλαβείς προσκυνητές τους.

Το αρχαίο τους Συναξάρι, χωρίς να προδιορίζει επακριβώς χρονολογικά και ονομαστικά, αναφέρεται στη θαυμαστή θεραπεία κάποιου κρατούντος, δηλαδή ενός άρχοντα, διοικητού της Κύπρου, είτε κατα τους υστεροβυζαντινοὺς χρόνους, είτε κάποιου βασιλιά της Φραγκοκρατίας, ο οποίος οδηγήθηκε στον ναό τους, ασθενὴς καὶ σχεδὸν παράλυτος, καί, μόλις άγγιξε τὴν τιμία λάρνακα των αγίων, θεραπεύθηκε αμέσως καὶ περπατούσε πλέον υγιής, έτσι αποδίδοντας τὴν ευχαριστία του στοὺς αγίους, πρόσταξε νὰ τελείται έκτοτε πανηγυρικὰ καὶ μὲ δόξα η αγία μνήμη τους. 

Μαζί με τη μεγάλη φορητή εικόνα των Αγίων τα ιερά λείψανα λιτανεύονται την 21η Οκτωβρίου ημέρα που γίνεται προς τιμή τους μεγάλη τοπική πανήγυρη στην Περιστερώνα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου