Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΤΑΛΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής
στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας
Στην περιοχή του Πεταλιδίου, μετά την Επανάσταση του 1821, εγκαθίστανται Μανιάτες και από το 1833 άρχισαν να κτίζουν τον Ιερό Ναό της Παναγίας που περατώθηκε και εγκαινιάσθηκε, το 1835, από τον Επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ. 

Η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνήθηκε με θαυμαστό τρόπο, από τον Ιωάννη Π. Μαυρομιχάλη το 1841 και συντηρήθηκε τον Ιούλιο του 2013.

Μαρτυρείται ότι η αιτία της δωρεάς και της εικονογράφησής της, είναι ο εξής: Ο Νικόλαος Μουστάκης από τη Χίο, έπλεε στον Μεσσηνιακό κόλπο με το πλοίο του, φορτωμένο με εμπορεύματα όταν ξαφνικά ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και κινδύνευσε να βυθισθεί, ο καπετάν Νικόλας τρομαγμένος αφήνει το τιμόνι και γονατιστός προσεύχεται στην Παναγία λέγοντας: «Σώσε το πλοίο μου και διαφύλαξε το πλήρωμά μου και θα Σου προσφέρω ό,τι μου ζητήσεις».

Άποψη του Πεταλιδίου

Δύναμη εξ ουρανού οδήγησε στις όχθες του Πεταλιδίου το πλοίο και ο Νικόλας έπεσε στα γόνατα και δοξολογούσε την Παναγία.

Έμειναν στην κωμόπολη πέντε ημερόνυκτα, την τρίτη βραδιά, ο καπετάν Νικόλας βλέπει σε όνειρο την Παναγία απαστράπτουσα, καθήμενη μέσα σε μία κολυμβήθρα, η οποία ξεχείλιζε από άφθονο νερό, κρατούσε στην αγκαλιά Της τον Χριστό και αριστερά και δεξιά στέκονταν δύο άγγελοι.

Τότε, ακούγεται η Παναγία με αυστηρή φωνή να λέει: «Γιατί Νικόλαε παραμέλησες την υπόσχεση που μου έταξες;», τρομαγμένος ο καπετάνιος της λέει: «Ευλογημένο το όνομά σου! Πρόσταξε τι θέλεις να σου φέρω» και η Μεγαλόχαρη του λέει: «Φτιάξε την εικόνα μου, όπως σου φανερούμαι έμπροσθέν σου, και προσέφερέ την χάρισμα στον Ναό που φτιάχνουν στο όνομά μου και εγώ θα ευλογήσω αυτήν να έχει την χάρη μου».

Όταν ο καπετάν Νικόλας ξύπνησε, ενημέρωσε τους κατοίκους και ζήτησε να του πούνε αν γνωρίζουν κάποιον αγιογράφο, αυτοί του συνέστησαν τον γιό ενός ιερέα, που ονομαζόταν Ιωάννης Μαυρομιχάλης και είχε χάρισμα στην τέχνη της εικονογραφίας.

Ο καπετάν Νικόλας τον επισκέφθηκε και αφού του εξιστόρησε το θαυμαστό γεγονός, του παρήγγειλε να φτιάξει μία λαμπρή εικόνα της Θεοτόκου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παναγίας στο όραμά του, έδωσε χρήματα στον αγιογράφο και την επόμενη ημέρα αναχώρησε.

Με προσευχή και νηστεία, ο αγιογράφος ολοκλήρωσε την χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας Πεταλιδιώτισσας και την ενθρόνισαν στο τέμπλο του Ιερού Ναού.

Οι κάτοικοι του Πεταλιδίου πανηγυρίζουν και τιμούν την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας και με ιδιαίτερη ευλάβεια και λαμπρότητα λιτανεύουν το ιερό εικόνισμά Της προς ευλογία και αγιασμό του λαού και του τόπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου