Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μουντέ, Ράχες Ικαρίας.

πηγή

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστανιές στις Ράχες, μέσα σε δασώδη πευκόφυτο περιοχή σπάνιας ομορφιάς, στο βόρειο μέρος του νησιού. Απέχει μισό χιλιόμετρο από το μικρό φράγμα (λίμνη) το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο υδρόβιων πτηνών και 3 χιλιόμετρα από το χωριό Χριστός (Ράχες). 


Άποψη της Μονής
πηγή
Η ίδρυση του Ναού τοποθετείται το 1460, έπειτα από όνειρο της Παναγιάς σε κάποιον πιστό Ικάριο λέγοντας του ότι πρέπει να σκάψουν στη γη που είναι σήμερα χτισμένο το κλίτος του Ευαγγελισμού για να βρούνε την εικόνα της.

Πράγματι σκάβοντας βρίσκουν την εικόνα και επειδή απεικόνιζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αφιερώνεται το Μοναστήρι στην ομώνυμο εικόνα.

Μερικά χρόνια αργότερα θέλοντας να προεκτείνουν το Ναϊσκο προσπαθούν να γκρεμίσουν το δυτικό τοίχο, ο τοίχος όμως δεν γκρεμίζεται και καταλαβαίνουν ότι η Παναγιά δεν θέλει να προεκταθεί κατά μήκος ο ναός Της, έτσι τον διαπλατύνουν δημιουργώντας δύο ακόμη Ναίσκους αφιερωμένους ο ένας στη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και ο άλλος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Άποψη κλίτους
Άποψη κλίτους
πηγή
Άποψη κλίτους
πηγή

Άποψη του πίσω μέρους του καθολικού.
Διακρίνονται και τα 3 κλίτη.
Ο κάθε Ναίσκος του Καθολικού, έχει τη δική του Αγία Τράπεζα καθώς όμως και τη δική του κυρία είσοδο.

Το 1893 ανακαινίζεται το μοναστήρι, δημιουργώντας στο εσωτερικό της το άνοιγμα στους μεσαίους τοίχους με τέσσερις καμάρες για πρακτικούς αλλά και λειτουργικούς λόγους, έτσι ολόκληρος ο ναός είναι στην πραγματικότητα, μία Τρίκλιτος Βασιλική. 

Κατά την περίοδο, μεταξύ των ετών 1906 - 1920, αγιογραφείται το τέμπλο του μεσαίου κλίτους, του Ευαγγελισμού, με εικόνες από τον αγιογράφο Ζωσιμά – μοναχό της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων της Χίου ενώ οι αγιογραφίες στα άλλα δύο κλίτη του Καθολικού, είναι μεταγενέστερες χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον αγιογράφο και την χρονική περίοδο.

Άποψη της Μονής.
.
Άποψη της Μονής.
Άποψη της Μονής.


Το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιτάφιου, του 1910
πηγή
Εντός του Ναού υπάρχει και ένα ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου με επιγραφή: "Φώτιος Σαλαμάνης εποίησε Σμύρνη 1910". 

Για τον επιτάφιο υπάρχει η εξής εκδοχή: Κάποια οικογένεια από την Ικαρία που ζούσε στη Μικρά Ασία θέλησε να κάνει δωρεά έναν επιτάφιο σε κάποιον Ιερό Ναό της Σμύρνης ή της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας. 

Απευθυνόμενη σε κάποιον τεχνίτη ξυλουργό κατασκευάζεται και τον αφιερώνει στο Ναό όπου παραμένει έως τη Μικρασιατική καταστροφή, ξεσπώντας όμως ο πόλεμος του 1922 οι Μικρασιάτες διωκόμενοι και πρόσφυγες πλέον καταφθάνουν στην Ελλάδα και οι Ικάριοι επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους φέρνοντας μαζί τους και τον επιτάφιο καθώς και άλλα Ιερά Κειμήλια. Έκτοτε ο επιτάφιος παραμένει στο Μοναστήρι ως μουσειακή χρήση.

Άποψη της Μονής.
Άποψη της Μονής.


Άποψη του καμπαναριού της Μονής
πηγή
Το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα το συναντήσουμε με τις εξής δύο ονομασίες: ''Μουντέ'' και ''Μοντέ''. 

Για την ονομασία ''Μουντέ'' υπάρχει η εξής εκδοχή: μια οικογένεια από τη Χίο ονόματι Μουντέ χρηματοδότησε την αναστήλωση του Μοναστηριού και έκτοτε διατηρείται ως τοπωνύμιο του Μοναστηριού η ονομασία αυτή. 

Για την ονομασία ''Μοντέ'' υπάρχει η εξής εκδοχή: κατά την Ιταλική κατοχή της Ελλάδος οι Ιταλοί κατακτητές πιθανόν να το ονόμασαν ''Μοναστήρι του Βουνού'' επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά, έτσι από την Ιταλική λέξη ''il Monte'' που σημαίνει ''Το Βουνό'' και μετατρεπόμενη αυτή η λέξη ευήχως από ''Μόντε'' σε ''Μοντέ'' διατηρεί το τοπωνύμιο αυτό έως και σήμερα.


 Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού


  Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού

 Άποψη των τοιχογραφιών του Καθολικού

Το μνημείο των εξορίστων
πηγή
Τη χρονική περίοδο 1947 - 1949, περίοδος εμφυλίου πολέμου και διωγμού των αντιφρονούντων στη Μακρόνησο, τη Γυάρο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Ικαρία, το μοναστήρι λειτούργησε ως Σανατόριο που σε αυτό περιθάλπονταν πάνω από εκατόν είκοσι ασθενείς φυματικοί αλλά και πολιτικοί εξόριστουι. 

Στη δίχρονη λειτουργία του, αρκετοί θεραπεύτηκαν ή βελτίωσαν την κατάσταση της ασθένειας τους και μόνο τέσσερις βαριές περιπτώσεις ασθενών πέθαναν. 

Τα λείψανα όσων πέθαναν, βρίσκονται ακόμα θαμμένα στο προαύλιο χώρο του Μοναστηριού και κάθε χρόνο τον Αύγουστο οι τοπικοί φορείς τελούν στο Μοναστήρι Θεία Λειτουργία μετά Μνημοσύνου σε ανάμνηση αυτών των πολιτικών εξόριστων.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται μόνο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή με τα πόδια.

Το ανδρικό σήμερα Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάζει τρεις φορές το χρόνο: την 25η Μαρτίου, στις 30 Ιουνίου στην Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και στις 15 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τηλέφωνο: (030) 22750 41254, i.m.moude@mail.com

πηγή: www.ikariaki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου