Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΙΛΙΩΤΙΣΣΑΣ - ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ.


Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κρανιά Πετρίλου της Καρδίτσας.


O περίτεχνος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου
στην Κρανιά Πετρίλου, στην Καρδίτσα
πηγή
Η παράδοση αναφέρει ότι με την κατάργηση του Μοναστηριού στο Φανάρι που ήταν αφιερωμένο στην Παναγιά, από τους τούρκους το 1393, έγινε αφορμή να “φύγει” η Παναγία από το Φανάρι και για καταλληλότερο μέρος διαμονής της διάλεξε το Πετρίλο, στο οποίο έκτοτε και φυλάσσεται.

Την βρήκαν οι κάτοικοι κάτω από ένα δέντρο, σε μια κρανιά, και σε αυτή τη θέση αποφάσισαν να χτίσουν έναν ναό και τοποθέτησαν μέσα την εικόνα.

Όταν το έμαθαν οι Φαναριώτες και διαπίστωσαν ότι είναι η δική τους εικόνα της Παναγίας, πήγανε και την πήραν πίσω, όμως την επόμενη ημέρα η εικόνα δεν βρισκότανε στη θέση της, την αναζήτησαν πάλι και πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται στο Πετρίλο και έτσι ξαναπήγανε να την πάρουν πάλι πίσω το χωριό τους, όμως νύχτωσε, και αποφάσισαν να σταματήσουν βορειοανατολικά του βουνού Οξιά στη θέση “Μάλια” να διανυκτερεύσουν. 

Το προσκυνητάρι της Παναγίας
Πετριλιώτισσας - Φαναριώτισσας
πηγή
Σκέφτηκαν μάλιστα και κάρφωσαν την εικόνα σε ένα μεγάλο μαλόκεδρο έτσι ώστε να μην ξαναφύγει αλλά όταν ξημέρωσε η εικόνα της Παναγίας έλειπε και ήτανε και πάλι στην Κρανιά του Πετρίλου.

Τα κομμένα καρφιά της εποχής εκείνης με τις μεγάλες κεφαλές σώζονται μέχρι και σήμερα στην εικόνα.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών βλέποντας της επιθυμία της Παναγίας συμφώνησαν να παραμείνει η εικόνα στο Πετρίλο και μετά τις 15 Αυγούστου και μέχρι τον Οκτώβριο να μεταφέρεται στο Φανάρι.

Η συνήθεια αυτή έγινε τελικά έθιμο το οποίο τηρείται ευλαβικά μέχρι και σήμερα.

Ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα, χτίστηκε στις 13 Μαΐου του 1885 επάνω στον παλαιό ναό με την συνδρομή αλλά και την προσωπική εργασία των κατοίκων του Πετρίλου.

Στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έχει καθιερωθεί, μετά τη Θεία Λειτουργία και την Παράκληση, να μεταφέρεται η εικόνα της Παναγίας Πετριλιώτισσας – Φαναριώτισσας σε όλα τα σπίτια του χωριού προς Αγιασμό.


Πηγές: Προφορική παράδοση & Βιβλίο +Νίκος Κ. Χόντζιας, ¨ΠΕΤΡΙΛΟ¨, Αθήνα 1999.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Βασίλη  Αργύρη για την ευγενική άδεια παραχώρησης της χρήσης των φωτογραφιών του από το πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο προσωπικό του blog petrilia.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου