Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΝΗΣ.



Φυλάσσεται μέσα στο Ιερό Βήμα του ιερού Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Καβάλα.

Είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που μπροστά της προσευχόταν ο Αγιος Νεκτάριος, μικρός, στην Σηλυβρία!.




Το βυζαντινό κάστρο της Σηλυβρίας.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Σηλυβρία ήταν γνωστή
με την ονομασία Ευδοξιούπολις, προς τιμήν της
Ευδοκίας, συζύγου του Αυτοκράτορα Αρκάδιου. 
Η εικόνα της Παναγίας βρισκότανε στον Μητροπολικό ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και την φέρανε με τον ξεριζωμό τον Νοέμβριο του 1922 οι πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες από τη Σηλυβρία.

Ήτανε αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, περιουσίες αλλά και όλα τους τα υπάρχοντα, δεν άφησαν όμως τα ιερά τους κειμήλια, όπως τις εικόνες και τα ιερά σκεύη των ναών τους, έτσι την έφεραν και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα.

Οι ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους, πρόσφυγες από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής φέρανε επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης αλλά και την Τιμία κάρα του Αγίου Αγαθόνικου.

Η οικογένεια που την φύλαξε από την μανία των Τούρκων και την έφερε στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου, δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του αγιογράφου όμως γνωρίζουμε ότι σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχότανε μικρός ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγόταν από την Σηλυβρία.

Το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής στην Ανατολική Θράκη κρατούσε ένα μήνα περίπου και ερχόταν κόσμος από όλη την Ανατολική Θράκη, στην παραλιακή πόλη της Σηλυβρίας καθώς επίσης κι από όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας.


Η Παναγία η Σηλιβρυανή τιμάται στο Γενέσιον της Θεοτόκου.