Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α' ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.



Φυλάσσονται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, στην Θεσσαλονίκη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).



πηγή: www.agioiathinas.com
Για τον άγιο Βασίλειο τον ομολογητή, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία.

Καταγόταν από την Αθήνα και έγινε μοναχός το 857 από τον άγιο Ευθύμιο τον νέο, «τον εν Αθῳ και Θεσσαλονίκη», του οποίου ήταν και μαθητής, πιθανότατα στην Μονή των Περιστερών που βρισκότανε στην κωμόπολη Σερβίλια, κοντά στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. 

Αργότερα πήγε στο άγιον Όρος όπου ίδρυσε μονή αφιερωμένη στην Ανάληψη του Χριστού και έφερε το όνομα «του Αγίου Βασιλείου» και που σήμερα βρίσκεται κάτω από την πνευματική δικαιοδοσία της Μονής Χιλιανδαρίου ενώ ο Όσιος Ευθύμιος με το προορατικό του χάρισμα του προείπε ότι θα φύγει από την μονή καί θα γίνει Επίσκοπος, όπως και έγινε.

πηγή: www.agioiathinas.com
Μετά το 904 που κοιμήθηκε ο επίσκοπος  Θεσσαλονίκης Ιωάννης Δ’, εξελέγη επίσκοπος και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ως Βασίλειος ο Γ’ και η χειροτονία του πρέπει να συνέβη κατά την πρώτη πατριαρχία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιγνατίου (846 - 858).

Είναι γνωστός και από τον βίο του πνευματικού του δασκάλου αγίου Ευθυμίου του νέου, τον οποίο και κατέγραψε, για αυτό τον λόγο μάλιστα έλαβε και το επώνυμο «Συναξαριστής» και αυτός ο βίος είναι αρκετά πολύτιμος διότι, πέραν των άλλων, μας διασώζει σημαντικές τοπογραφικὲς και ιστορικές ειδήσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Το ιερό λείψανό του Οσίου Βασιλείου βρέθηκε στις 3 Μαΐου του 1981 μέσα στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, πίσω ακριβώς από τα στασίδια του δεξιού χορού, μετά από τις προτροπές και τις ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε μέσα στο ιερό Βήμα του ναού πίσω από την αγία Τράπεζα. 

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1994 μεταφέρθηκε επισήμως και διαφυλάσσεται πλέον σαν πολύτιμο κειμήλιο μέσα στο ιερό παρεκκλήσιο του, που φιλοτεχνήθηκε και αφιερώθηκε προς τιμή του. 

Ο Άγιος Βασίλειος κοιμήθηκε εν ειρήνη και η μνήμη του εορτάζεται κατά την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου