Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΣ.


Φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης στα Ψαχνά της Εύβοιας.


Το προσκυνητάρι της θαυματουργής εικόνας
της Παναγίας Μακρυμάλλης
Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια από τα Ψαχνά Ευβοίας, κοντά στον οικισμό της Μακρυμάλλης σε υψόμετρο 290 μέτρων και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα απο την Χαλκίδα. 

Λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη από διαφόρους κατακτητές, δεν έχουν σωθεί γραπτές μαρτυρίες για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της για αυτό και όσα γνωρίζουμε για εκείνη την περίοδο είναι μόνο μέσω των προφορικών παραδόσεων.

Σχετικά με το όνομα την μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές, σύμφωνα με μία από αυτές, Μακρυμάλλης λεγόταν ο πρώτος της Ηγούμενος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, η ονομασία προερχόταν από μια εικόνα της Παναγίας όπου εικονιζόταν με μακριά μαλλιά, άλλωστε στα αρχεία της μονής αναφέρεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα». 

Η επικρατέστερη όμως εκδοχή για την ονομασία της Μονής, μιλάει για δύο αδέλφια τσοπάνηδες της περιοχής που κάθε βράδυ έβλεπαν ένα υπέρλαμπρο φως πίσω από ένα βράχο, και απέναντι από τις στάνες τους. 

Όταν πήγαν εκεί απορημένοι να δούνε τι συμβαίνει, βρήκανε την μικροσκοπική εικόνα της Παναγίας και στην αρχή έχτισαν ένα πρόχειρο προσκυνητάρι στις καλύβες τους, ενώ αργότερα απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έχτισαν την μονή γύρω στον 12ο αιώνα και η μονή πήρε το όνομά της επειδή τα αδέρφια αυτά είχαν μακριά μαλλιά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου