Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΙΑΝΗΣ.


Φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς.

Λεπτομέρεια της εικόνας
Η Εικόνα, είναι του τύπου της Παναγίας Οδηγήτριας και φιλοτεχνήθηκε το 1650 στην Βενετία, ενώ τιμάται από την Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη της Μακεδονίας και όχι μόνο. 

Η Εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας, διασώθηκε ανά τους αιώνες με θαυματουργικό τρόπο τόσο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και στις μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, την περίοδο του εμφυλίου. 

Η εικόνα φυλασσόταν στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο χωριό Γράμμουστα (Γράμος) ο οποίος καταστράφηκε στον Β' Παγκοσμίο πόλεμο.

Κάθε χρόνο οι Γραμμουστιάνοι την ανέβαζαν πάνω σε ειδικό άλογο ντυμένη με κόκκινο βελούδο με χρυσά σιρίτια, την τοποθετούσαν στην εκκλησιά της Παναγιάς για όλο το καλοκαίρι και μετά με τον ίδιο τρόπο την κατέβαζαν όταν έφευγαν για τα χειμαδιά.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής,
στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς
Στο Άργος Ορεστικό υπήρχε εκκλησία της Παναγιάς που χτίστηκε με χρήματα των τσελιγκάδων του Γράμμου Χατζοπουλαίων, Πισιωταίων, από το 1870.

Η εικόνα της Παναγιάς της «Οδηγήτριας» στους χειμερινούς μήνες μεταφερόταν στο Άργος Ορεστικό όπου και τοποθετούνταν στην εκκλησία αυτή που λειτουργούσε μέχρι που το 1941 όταν και βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς, δίπλα στην εκκλησία βρισκόταν ένας οικίσκος με πυρομαχικά και προφανώς οι Ιταλοί δεν πέτυχαν στόχο τους.

Η εκκλησία της Παναγιάς κατεδαφίστηκε μεταπολεμικά στην δεκαετία του 50 και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στην Κορησό και την Μητρόπολη Καστοριάς ενώ σήμερα η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο την ημέρα της Παναγίας και είναι πολλά τα θαύματα που έχει επιτελέσει η Παναγία η Γραμμουστιανή.

Οι Γραμμουστιάνοι είναι οι Βλάχοι της Προσοτσάνης που οι ρίζες τους βρίσκονται στην Γράμμουστα του νομού Καστοριάς και βρέθηκαν στην άλλη πλευρά τής Μακεδονίας, ύστερα από μετοίκηση στην περιοχή του Άνω Νευροκοπίου, μετά από διαρκείς λεηλασίες των Τουρκαλβανών.

Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ κάθε Κυριακή του Θωμά, εορτάζεται η Σύναξη της Παναγίας Οδηγήτριας στο Άργος Ορεστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου