Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥ "ΜΠΡΙΜΠΗ".


Φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Μαγουλίτσας στην Καρδίτσα. 



Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης 
στην Μαγουλίτσα
Βόρεια του χωριού Φαναρίου, ήτανε ο οικισμός του Μπρίμπεη, με εξήντα οικογένειες και την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης.

Για την ίδρυση του συνοικισμού δεν γνωρίζουμε πολλά, οι κάτοικοι ενώθηκαν με το χωριό Μαγουλίτσα και η εκκλησία τους έμενε σαν ξωκλήσι του ενώ εκεί, υπήρχε και υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η εκκλησία κάηκε πολλές φορές από τους Τούρκους, το 1800 όμως κτίστηκε εκ νέου και αγιογραφήθηκε, από τον μπέη του Φαναρίου, που όμως αυτός ο μπέης θέλησε να καταστρέψει την εικόνα στέλνοντας στρατιώτες με την εντολή: «πάτε να καταστρέψετε αυτήν την εικόνα της Μαυρομάτας».

Υπακούοντας οι στρατιώτες, κατέβηκαν με τ’ άλογά τους για να πάνε προς την εκκλησία και λίγο πριν φθάσουν εκεί έπρεπε να περάσουν το μικρό ποταμάκι που κυλούσε τα νερά του, στην προσπάθειά τους όμως να περάσουν το ποτάμι, γιατί δεν υπήρχε γέφυρα, η Μεγαλόχαρη έκανε το θαύμα της και το ποτάμι φούσκωσε ξαφνικά και οι άτυχοι στρατιώτες πνίγηκαν μέσα στα θολά νερά του. 

Το ποτάμι δίπλα στον Ναό στο οποίο πνίγηκαν οι
Τούρκοι στρατιώτες του Μπέη
Εκνευρισμένος ο μπέης στέλνει άλλη ομάδα με επικεφαλής τον υπασπιστή του αλλά το ίδιο έπαθε και αυτή. 

Το μίσος και η οργή τον κυρίευσαν όμως μετά από λίγο καιρό αρρωσταίνει βαριά ο μικρός γιος του και οι γιατροί τον είχαν ξεγράψει.

Η γυναίκα του, που κατά βάθος συμπαθούσε την Παναγία, γιατί είχε ακούσει να γίνονται πολλά θαύματα, του είπε να πάνε το παιδί στην εκκλησία και να παρακαλέσουν την Παναγία να το κάνει καλά αλλά ο μπέης στην αρχή ήταν αμετάπειστος. 

Μπροστά στον κίνδυνο όμως να χάσει το αγαπημένο του παιδί ενέδωσε, ανεβαίνει στο άλογο καβάλα, παίρνει στην αγκαλιά του το άρρωστο παιδί και ξεκίνησε για την εκκλησία, φτάνοντας μπήκε μέσα και κατευθύνθηκε προς την θαυματουργή εικόνα και η Μεγαλόχαρη αμέσως έκανε το θαύμα της αφού το παιδάκι, εκεί που ήταν ετοιμοθάνατο πετάχτηκε όρθιο και άρχισε να τρέχει γεμάτο υγεία. 

Ο Μπέης έταξε να κτίσει την εκκλησία ξανά υπό τον όρο να πάρει το όνομά του, να ονομάζεται δηλαδή Μπρι-μπεη, (Μπρίμπη) κάτι που δέχτηκαν οι κάτοικοι και έτσι κτίστηκε η εκκλησία που από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Αύγουστου, στα εννιάμερα από την κοίμηση της. 

Πιστοί από τα γύρω χωριά μαζεύονται να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα ενώ παλιά πολλοί ήταν αυτοί που κοιμόντουσαν εκεί την παραμονή το βράδυ και οι ενορίτες μαγειρεύουν το καθιερωμένο κρέας με πλιγούρι, εκτός αν είναι νηστεία, και το προσφέρουν στους πιστούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου