Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΙΑΣΩΖΟΥΣΑΣ, ΠΑΤΜΟΣ.


Φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Παναγίας που βρίσκεται νότια και πολύ κοντά στην μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Πάτμο.

Ο ναός της Παναγίας Διασώζουσας
πηγή
Ο ναός είναι αφιερωμένος επίσης στον 
Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο και στον προφήτη Ζαχαρία, η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της δεν μας είναι γνωστή, πιθανώς  να κτίσθηκε πριν το 1500 και ανακαινίστηκε κατά το 1599 ενώ ήταν ιδιωτική έως το 1907, όταν και παραχωρήθηκε στη Μεγάλη Μονή, η οποία το 1954 την ανακήρυξε σε Μοναστηριακό Προσκύνημα και μετά το 1956 ανακαινίσθηκε σχεδόν εκ βάθρων.

Για την προέλευση της Εικόνας δεν έχει διασωθεί σήμερα καμία μαρτυρία, ωστόσο η παράδοση της Πάτμου αναφέρει ότι η Εικόνα ανήκει στις εβδομήντα Εικόνες που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς ενώ έχει διαστάσεις 0.82 Χ 0.65 εκατοστά και έχει υποστεί παλαιότερα, άγνωστο όμως το πότε, εγκαύματα αλλά και κάποιες επιζωγραφήσεις.

Λεπτομέρεια της Εικόνας
Είναι καλυμμένη με αργυροεπίχρυσες πλάκες, επάνω στις οποίες ο τότε χρυσοχόος αποτύπωσε σφραγίδες κάποιων νομισμάτων της εποχής του και πρόσθεσε δύο χέρια εντέχνως επεξεργασμένα, με τα οποία η Θεοτόκος βαστάζει τον Ιησού παιδί.

Το Φωτοστέφανο, που πλαισιώνει την μεγαλοπρεπή Εικόνα, έχει τέσσερις ανάγλυφες παραστάσεις, στις δύο εικονίζεται η Παναγία και στις δύο ο Άγιος Γεώργιος (ή Θεόδωρος) και ο Ευαγγελιστής Λουκάς πιθανών και πάνω προς την κορυφή του Στεφάνου η Θεοτόκος Δεομένη, ολόσωμη με υψωμένα χέρια.

Τα φωτοστέφανοι της Παναγίας και του Παιδιού Ιησού στολίζονται με έντεκα πολύτιμους λίθους, κόκκινους και πράσινους, μεγάλου μεγέθους, όμως ο ένας τους χάθηκε.

Κάτω στο πλαίσιο της Εικόνας, που είναι από ορείχαλκο, εξ αιτίας της έλλειψης ευγενούς μετάλλου, υπάρχει η χρονολογία της κατασκευής της αργυροεπίχρυσης επένδυσης: 1732.

Στο διάβα των αιώνων έχουν καταμετρηθεί άπειρα θαύματα της Παναγίας της Διασώζουσας.

Η Σύναξη της Παναγίας Διασώζουσας τιμάται στις 15 Αυγούστου ενώ την παραμονή, στις 14 Αυγούστου, τελείται η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου στον οικισμό της Χώρας, που συνοδεύεται από τα Εγκώμια προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου