Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΝΩΜΙΤΗ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Γ.Ο.Χ στην Αστόρια της Αμερικής και είναι κληροδότημα από την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο Δημητρίου από την Ζάκυνθο, της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρα Αργυρίου του
1853, στα Βημόθυρα του Ι.Ν Κοίμησης της
Θεοτόκου στην Επανομή Θεσσαλονίκης
.
πηγή
Δύο αδέλφια από την Χίο, ο Στέφανος και ο Νικόλαος Αστυφίδης, μυήθηκαν στην πνευματική καθοδήγηση από τον γέροντά τους π. Άνθιμου Βαγιάνο, του μετέπειτα Αγίου.

Σε ηλικία 18 χρόνων πηγαίνουν στην σκήτη της Αγίας Άννης στο Κελί της Αγίας Αναλήψεως στο Άγιο Όρος, ενώ δέκα χρόνια μετά χειροτονούνται Πρεσβύτεροι με το όνομα Πέτρος και Νήφων αντίστοιχα και πηγαίνουν στην Επανομή για να εξυπηρετήσουν το   εκεί παράρτημα των Γ.Ο.Χ.

Κατά την θητεία τους στην Επανομή τους δόθηκε ἡ τιμία Κάρα του Αγίου Αργυρίου από τις μοναχές Ματρώνα καί Μαριάμ, που ανήκαν στην οικογένεια Μπρέντα (Μπρεντούδες) η οποία είχε την τιμία Κάρα στην κατοχή της (;).  

Η δράση τους υπέρ του Παλαιού εορτολογίου τους επιφέρει διωγμούς κατά τους και με τις μοναχές Ματρώνα και Μαριάμ φεύγουν από την Επανομή και πηγαίνουν στην Χίο, παίρνοντας μαζί τους και την Κάρα του Αγίου Αργυρίου. 

Αργότερα πηγαίνουν στην Αθήνα παίρνοντας μαζί τους και πάλι την Κάρα του Αγίου ενώ οι δύο μοναχές μονάζουν στην Παλαιοημερολογίτικη Μονή του Αγίου Μηνά στην Ανθούσα Αττικής.

Το 1951 ο Ιερομόναχος Πέτρος αναχωρεί για την Αμερική και το 1962 εκλέγεται Μητροπολίτης της Αστόριας ενώ το 1986 συμμετείχε στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών των Γ.Ο.Χ. Χρυσοστόμου, η σχέση τους αυτή δικαιολογεί και την φύλαξη της Κάρας του Αγίου Αργυρίου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών των Γ.Ο.Χ. 

Εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρα Αργυρίου,
στα 1884.
πηγή
Ο μετέπειτα Μητροπολίτης Αμερικής  Γ.Ο.Χ. Παύλος, μετέφερε την Κάρα του Αγίου Αργυρίου από την ιερά Μονή Αγίου Μηνά Ανθούσας στην Νέα Υόρκη, όπου και φυλάσσεται σήμερα ενώ κομίζετε στην ετήσια πανήγυρη της Ιεράς Μονής του Αγίου Μηνά Ανθούσας στην Αττική.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αργύριος γεννήθηκε το 1788 στην Επανομή της Θεσσαλονίκης από τον Αστέριο και τη Βασιλική, το γένος Ντουγιούδη και σε νεαρή ηλικία πήγε στην Θεσσαλονίκη, όπου προσλήφθηκε από κάποιον ράπτη ως υπηρέτης.

Τις μέρες εκείνες κάποιος Χριστιανός από τον Σοχό βρισκόταν κλεισμένος στη φυλακή της Θεσσαλονίκης για κάποιο έγκλημα που είχε κάνει και μην έχοντας να πληρώσει τα χρήματα που του ζητούσε ο πασάς, τον απειλούσε ότι θα τον κρεμάσει.

Ο φυλακισμένος χριστιανός αποφάσισε να αλλαξοπιστήσει, κάτι που χαροποίησε τους Αγαρηνούς, που αμέσως τον έβγαλαν από την φυλακή και τον πήγαν σε ένα καφενείο στην τοποθεσία Ταχτάκαλα με σκοπό να τον μυήσουν στη μουσουλμανική θρησκεία.

Ο Αργύριος, είχε πληροφορηθεί το γεγονός και πήγε και αυτός στο καφενείο και άρχισε να τον ελέγχει για το παράπτωμά του και ταυτόχρονα τον παρακινούσε, να επιστρέψει και πάλι στην Ορθόδοξη πίστη.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεομάρτυρα Αργυρίου,
στην Επανομή.
πηγή
Η στάση του αυτή προκάλεσε πολύ τους Γενίτσαρους, που όρμησαν επάνω του και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν τόσο άγρια, ώστε θα τον σκότωναν, εάν δεν ανέστελλε την οργή τους η ελπίδα μπάς και τον προσελκύσουν στην δική τους πίστη.

Προσπάθησαν, λοιπόν, απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσουν, να τον αναγκάσουν να αλλαξοπιστήσει. όμως σαν βροντή ακούσθηκε η φωνή του Νεομάρτυρα: «Είμαι Χριστιανός και δεν αρνιέμαι την πίστη μου. Δόξα και τιμή μου ο Σταυρός του Χριστού. Επιθυμία μου είναι να αποθάνω για την πίστη και την αγάπη του Χριστού».

Οι Αγαρηνοί τότε οδήγησαν τον Αργύριο στον κριτή, ενώπιον του οποίου προσπάθησαν και πάλι να τον μεταπείσουν μεταχειριζόμενοι πότε απειλές και πότε κολακείες και υποσχέσεις για δώρα και αξιώματα, μετά από δύο ημέρες, οι Γενίτσαροι, επανέλαβαν και πάλι τις προσπάθειές τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα έτσι ζήτησαν λοιπόν από τον κριτή να διατάξει την εκτέλεσή του.

Λειψανοθήκη που ανήκε στον Αγιο Άνθιμο της Χίου
και στην οποία υπάρχει απότμημα του Αγιο
Νεομάρτυρα Αργυρίου. Βρίσκεται στην Μονή
Παναγίας Βοηθείας στήν Χίο. 
πηγή
Αυτός όμως, βλέποντας ότι ο Αργύριος δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα άξιο θανάτου, προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των εξαγριωμένων Τούρκων και να τους πείσει πως δεν είναι δίκαιο να σκοτώσουν έναν αθώο άνθρωπο όμως εκείνοι εξαγριώθηκαν και εναντίον του και έτσι ο κριτής διέταξε την διά απαγχονισμού θανάτωσή του.

Σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, το 1806 και ημέρα Παρασκευή, ο Άγιος Νεομάρτυς Αργύριος οδηγήθηκε σε ένα τόπο λεγόμενο Καμπάν (η σημερινή αγορά Καπάνι), στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου και απαγχονίσθηκε και επισφράγισε την ομολογία του στον Χριστό με τη θυσία του αίματός του.

Το γένος του αγίου καθώς και τα ονόματα των γονιών του ανα­γράφονται στην ακολουθία του που εκδόθηκε το 1933 που πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάχθηκε από τον όσιο Νικηφόρο της Χίου, ενώ στη νεότερη, που συντάχθηκε από τον μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, αυτά θεωρούνται άγνωστα όπως και η γενεά του.

Η Μνήμη του τιμάται στις 11 Μαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου