Φυλάσσεται στον Ναό της Παναγίας Καμαριανής στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, στην Κρήτη.
Η Αλικαρνασσός στην Μικρά Ασία, διακρίνεται ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου |
Το λέει στον άνδρα της και αυτός της απαντά ότι είναι ένα απλό όνειρο, αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές και τότε της λέει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι.
Πράγματι όταν την ξαναείδε την ρωτά, «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;» τότε εκείνη της απαντά: «Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου, θέλω να μου κτίσετε εκεί σπίτι (εκκλησία δηλαδή)».
Η Θαυματουργή εικόνα χωρίς την επένδυση
|
Πήγαν λοιπόν, έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σε ένα καμαράκι, για αυτό την λένε και Καμαριανή.
Το θαύμα της Παναγίας Καμαριανής!!
Στον Τουρκικό πόλεμο πήρανε όλους τους Χριστιανούς έξω από την πόλη μικρούς και μεγάλους.
Η Μαριγίτσα Τακόρη που καθόταν απέναντι από το εκκλησάκι πήρε την εικόνα της Παναγίας μαζί της και την παρακαλούσε να βοηθήσει τον κόσμο.
Εκεί που περίμεναν τον θάνατο ήρθε ειδοποίηση από τον Μεγάλο Τούρκο να μην σκοτώσουν τους Χριστιανούς μόνο να τους αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μετά ήρθε άλλη διαταγή να φύγει ο κόσμος και να πάει στα Δωδεκάνησα που ήταν κοντά.
Τότε λέγει η Μαριγίτσα Τακόρη «Παναγία μου’ το σπιτάκι δεν μπορώ να το πάρω αλλά εσένα δεν θα σε αφήσω στους τούρκους (διότι αυτή περιποιόταν το εκκλησάκι της)», έτσι και έγινε, πήρε την εικόνα και ήλθανε στην Κάλυμνο.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Καμαριανής στην
Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης |
Εκεί την είχε σπίτι της από όπου την παίρνανε οι Καλύμνιες και της κάνανε ξενύχτια και λειτουργίες.
Τα παιδιά της οικογένειας Τακόρη πήγαν στην Αθήνα να εργασθούν και πήραν την εικόνα μαζί τους έτσι μάθανε οι πατριώτες ότι η Καμαριανή Παναγία βρίσκεται στην Αθήνα.
Τότε φεύγει από την Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Καλαμπερίδης προηγούμενος της Ιστορικής Μονής της Αγκαράθου, ο οποίος ταξίδευσε στην Αθήνα συνοδεία με την επιτροπή των Αλικαρνασσέων όπου οι συγγενείς της κ. Μαριγίτσας Τακόρης τους παρέδωσαν την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας την οποία και μετέφεραν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Αλικαρνασσού.
Με μεγάλη χαρά την υποδέχθηκαν, την τοποθέτησαν στον Ναό του Αγίου Νικολάου και έκτοτε πόθος των κατοίκων ήταν να κτισθεί μια καινούργια εκκλησία της Παναγίας για να τιμάται το εικόνισμα της Παναγίας της Καμαριανής, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1986, αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 2003 ενώ το οικόπεδο το δώρισε η χήρα Διονυσία Βαρδαξή.
Η Εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, είναι φορητή - σκαφωτή Εικόνα, ανυπόγραφη και προέρχεται πιθανότατα από κάποιον Μοσχοβίτη Αγιογράφο και χρονολογικά τοποθετείται ανάμεσα στα μέσα του 14ου αιώνα έως και τον 16ο αιώνα.
Κατά την παράδοση η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνας τελείται την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, πιθανόν ημέρα της ευρέσεώς της.