Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΣΑΣ, ΑΘΗΝΑ.


 Φυλάσσεται στο ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αθήνας.



Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της
Παναγίας Γρηγορούσσης - Ταξιαρχών, στην Αθήνα
πηγή
Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, στη συμβολή ακριβώς των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της πόλης της Αθήνας, ο Ιερός ναός της Παναγίας Γρηγορούσας.

Είναι κτισμένος στη θέση ενός παλαιότερου ιερού ναού, του βυζαντινού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1456 - 1833). 

Το 1922 ο ναός ανοικοδομήθηκε και διατηρεί τη μορφή του μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μια μικρή προέκταση προς τα δυτικά, που έγινε το 1995 ενώ το 1948, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε ως προσκυνηματικός με την επωνυμία «Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Γρηγορούσης – Παμμεγίστων Ταξιαρχών».

Άποψη του εσωτερικού του Ιερού Ναού
της Παναγίας Γρηγορούσσας.
πηγή
Η σημερινή εκκλησία, νεοβυζαντινού ρυθμού, ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. 

Το εσωτερικό της διακοσμείται με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, έργο του περίφημου Ζακύνθιου αγιογράφου Δημήτριου Πελεκάση (1881 - 1973), του οποίου η τέχνη συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης με τη δυτική τέχνη.

Εξέχουσα, βέβαια θέση στο εσωτερικό του ναού κατέχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, πρόκειται για κειμήλιο προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που δωρήθηκε στον ναό το 1945, και ονομάζεται «Παναγία Γρηγορούσα», διότι εκπληρώνει γρήγορα τη δέηση των πιστών.

Το Ιερό αυτό Προσκύνημα επιχορηγεί το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την εποπτεία της οποίας και λειτουργεί.   

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την 8η Σεπτεμβρίου προς τιμήν της Παναγίας και την 8η Νοεμβρίου προς τιμήν των Ταξιαρχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου