Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΔΕΞΙΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΛΗΜΗ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΩΜΗΣ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών, Ασωμάτων Πετράκη στην Αθήνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Ο άγιος Κλήμης ο Α, ήτανε ο τρίτος επίσκοπος της Ρώμης (92 - 101) και μία από πιο σημαντικές προσωπικότητες της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας και μάλιστα θεωρείται Αποστολικός Πατέρας, διότι μαθήτευσε δίπλα σε Αποστόλους και χειροτονήθηκε από αυτούς.

Υπήρξε εκκλησιαστικός ηγέτης κύρους, ενώ η γραμματεία του είναι ισαποστολικής αξίας, μάλιστα έργα του από μερικές εκκλησίες τοποθετήθηκαν ακόμη και στον Καινοδιαθηκικό Κανόνα.

Εκκλησιαστικοί συγγραφείς, όπως οι Ωριγένης και Ευσέβιος Καισαρείας ταυτίζουν τον Κλήμη, με το συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου που αποκαλείται με το ίδιο όνομα στην “Προς Φιλιππησσίους επιστολή”.

Για το βίο του Αγίου Κλήμεντος υπάρχουν λίγες και αβέβαιες πληροφορίες, το πού αλλά και το πότε γεννήθηκε δεν είναι γνωστό ενώ με βάση τη μαρτυρία των “Κλημεντείων” (recognitiones 7,8), ταυτίζεται με το γόνο της τότε βασιλικής οικογένειας της Ρώμης, ύπατο Φλάβιο Κλήμεντα, ο οποίος φονεύτηκε από τον εξάδελφό του Δομιτιανό επειδή ήταν Χριστιανός.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται απίθανο διότι “αν συνέβαινε τούτο, αι σοβαραί χριστιανικαί πηγαί δε θα το ηγνόουν, ενώ ο επίσκοπος επέζησε του διωγμού του Δομιτιανού”.

Άλλοι μελετητές εικάζουν, λόγω της επιμελούς χρήσεως χωρίων της Παλαιάς Διαθήκης στα κείμενά του πως ήταν Ιουδαϊκής καταγωγής, αν και δεν μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί. Το ότι σχετίστηκε με τους Αποστόλους προκύπτει από τα γραφόμενά του στην “Προς Κορινθίους” επιστολή του: “ο εορακώς τους μακαρίους αποστόλους… και την παράδοσιν προ οφθαλμών έχων”.

Ο Αγιος Κλήμης τελεί την Θεία Λειτουργία.
Τοιχογραφία του 11ου αιώνα στην Βασιλική του Αγίου στην Ρώμη.
πηγή: www.diakonima.gr


Ο άγιος Ειρηναίος Λουγδούνου (Λυών) τον κατατάσσει μεταξύ των συγχρόνων των Αποστόλων και αυτόπτη μάρτυρα του κηρύγματός τους.

Ακόμη ο ίδιος αναφέρει πως υπήρξε τρίτος Επίσκοπος Ρώμης, διάδοχος του Ανάκλητου.

Υποστηρίζεται επίσης πως υπήρξε μαθητής του Λίνου, πρώτου επισκόπου Ρώμης, και επίσης μαθητή του Απ. Παύλου ενώ Ο Τερυλλιανός προσθέτει πως χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Πέτρο.

Ο Κλήμης Ρώμης υπήρξε αδιαμφισβήτητα η πλέον σημαντική φυσιογνωμία στην εκκλησία της Ρώμης κατά την μεταποστολική περίοδο. 

Διετέλεσε επίσκοπος από το 12ο έτος της βασιλείας του Δομιτιανού μέχρι και το τρίτο έτος βασιλείας του Τραϊανού, δηλαδή μεταξύ των ετών 92 και 101. 

Η μαρτυρία μάλιστα κρίνεται αξιόπιστη αφού μαρτυρείται και από τον Ερμά. 

Σύμφωνα με πηγές του 4ου αιώνα, ο Κλήμης είχε εξοριστεί, την περίοδο των διωγμών, στη Χερσώνα, όπου μαρτυρικός παρέδωσε τη ζωή του, αφού ρίχθηκε στη θάλασσα με κρεμασμένη άγκυρα στον τράχηλό του.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 24η Νοεμβρίου.


Απολυτίκιο
Αγίου Κλήμη Επισκόπου Ρώμης