Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, Κεφαλλονιά.



Στην Μονή φυλάσσεται και το λείψανο εκ του δεξιού ποδός (πέλμα) του 
Αποστόλου Ανδρέου.


Βρίσκεται στο χωριό Περαπάτα οκτώ χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι και είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού.



Άποψη της Μονής
πηγή
Πήρε την ονομασία Μηλαπιδιά λόγω του μοναδικού αυτού δέντρου που φύεται στην περιοχή, της μηλαπιδιάς, ενός δένδρου που προέρχεται από τη διασταύρωση μηλιάς και αχλαδιάς και στη ρίζα του οποίου βρέθηκε η ομώνυμος θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. 

Η Μονή ιδρύθηκε κατά την Βυζαντινή εποχή, αναφέρεται δε ως Μονή στο Πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλλονιάς από το 1264. 

Τους αιώνες που ακολούθησαν ερημώνεται και επανιδρύεται το 1579, όταν τρεις κατά πνεύμα αδελφές, η Βενεδίκτη, η Λεοντία και η Μαγδαληνή, καταγόμενες από την πρώτη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Μεσαιωνικό Δήμο του Κάστρου, αγοράζουν το κτήμα στο οποίο προϋπήρχε το ερειπωμένο μονύδριο επ' ονόματι του Αποστόλου Ανδρέου και εγκαθίστανται εκεί με σκοπό να μονάσουν.

Το δεξί πέλμα του Αποστόλου Ανδρέα
πηγή
Ταχύτατα αναπτύσσεται ένα γυναικείο κοινόβιο, στο οποίο προσέρχεται να μονάσει κατά θαυμαστό τρόπο μετά από μία διάσωση από ναυάγιο, το 1639, η Ελληνορουμανίδα Πριγκίπισσα Ρωξάνη.

Η Ρωξάνη που μετονομάσθηκε σε Ρωμυλία μοναχή, ήτανε θυγατέρα του Πρωτοσπαθάριου της Μολδοβλαχίας Ζώτου Τσιγαρά αλλά και εγγονή του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, Πέτρου Βοεβόδα. 

Η Ρωξάνη, εκτός όμως από τη μεγάλη περιουσία της, κινητή και ακίνητη, αφιερώνει στη Μονή έναν σημαντικό και ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό ο οποίος προέρχεται από το Αγιο Όρος και ήτανε, το ιερό λείψανο εκ του δεξιού ποδός (πέλμα) του Αποστόλου Ανδρέου. 

Το πέλμα που είναι εξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, φέρει κανονικά επάνω του τη σάρκα του Αγίου, το αίμα του που είναι αποξηραμένο, καθώς επίσης είναι αρκετά εμφανής και η οπή από το καρφί της σταύρωσης του Αγίου ενώ η δε ευωδία του είναι χαρακτηριστική καθώς και εξαιρετικά έντονη. 

Το ιερό λείψανο εκ του δεξιού ποδός (πέλμα) του Αποστόλου Ανδρέου.
πηγή

Το φημισμένο εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής
Στη Μονή μπορεί επίσης κανείς να επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο από το έτος 1988 με τη μέριμνα του νυν Μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνος ιδρύθηκε και στεγάζεται στο παλαιό Καθολικό της Μονής, το οποίο είναι και το μόνο που διεσώθη από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. 

Στην πρώτη αίθουσα (χώρος λιτής) βρίσκονται οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Ιερού Ναού της Μονής Ταξιαρχών Μηλαπιδιάς. 

Ανάμεσα στα εκθέματα της αίθουσας περιλαμβάνονται το σάβανο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε', το επιτραχήλιο του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως καθώς όμως και το υποκάμισο του Αγίου Παναγή (παπά - Μπασιά).

Το εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Μηλαπιδιάς.
πηγή
έκθεμα του Μουσείου Μηλαπιδιάς
πηγή
έκθεμα του Μουσείου Μηλαπιδιάς
πηγή
Άποψη του Ναού
πηγή
Ο χώρος του κυρίως Ναού σήμερα, σώζεται ακέραιος στην αρχική του μορφή. 

Το τέμπλο είναι έργο των αρχών του 17ου αιώνα με αξιόλογες εικόνες και τα θωράκια του τέμπλου, με θέματα από το Πάθος του Χριστού που είναι έργα του ιερέα Θεόδωρου Πουλάκη, ενώ τα βημόθυρα που παριστάνουν τους τρεις Ιεράρχες είναι έργα του ιεροδιάκονου Αθανασίου Αννίνου. 

Οι τοιχογραφίες μέχρι τους σεισμούς του 1953 ήταν καλυμμένες με ασβέστη καθότι το 1832 διεκόπη προσωρινά η λειτουργία της Μονής από τους Αγγλους, με σκοπό την ίδρυση προτεσταντικού σχολείου μέσα στο χώρο του Ναού ενώ μετά την αναστήλωση του κτιρίου, έγινε καθαρισμός και συντήρησή τους. 

Ο Αρχιεπισκοπικός Σάκκος της Κεφαλληνίας
Στο βόρειο νάρθηκα του μουσείου, εκτίθενται τα σημαντικά κειμήλια της Μονής αλλά και οι εικόνες, ανάμεσά στις οποίες σημαντική θέση έχει ένας πίνακας με τις προσωπογραφίες του ζεύγους Τσιγαρά και της θυγατέρας τους, της μοναχής Ρωμυλίας. 

Σε πλαϊνές προθήκες σώζονται διάφορα εργόχειρα, που είναι εξαιρετικής τέχνης καθώς και αριστουργήματα της χρυσοκεντητικής. 

Ακόμα, εκτίθενται δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, χρονολογίας 1777 και η ποιμαντορική ράβδος καθώς και το άγιο Ποτήριο του Αρχιεπισκόπου της Κεφαλληνίας Νικοδήμου Β' Μεταξά, μίας σημαντικότατης προσωπικότητας του 17ου αιώνα, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο τυπογραφείο σε ελληνικό χώρο, στην Κωνσταντινούπολη. 

Επίσης εκτίθεται και ο περίφημος Αρχιεπισκοπικός Σάκκος της Κεφαλληνίας, κεντημένος από τη μοναχή Θεοδώρα Κανάλη, στο διάστημα από το 1715 έως το 1721, με θέματα από τον Κύριο Ιησού Χριστό ως "Άμπελο" στην πρόσθια όψη του και την Θεοτόκο ως "Ρίζα του Ιεσαί" στην οπισθία.

Άποψη της Μονής
πηγή
Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο: 30 Νοεμβρίου επί της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα που γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Μονής, καθώς όμως και την Παρασκευή της Διακαινησίμου επί της μνήμης της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και η δεύτερη Προστάτιδα της Μονής.

Μετά την λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολουθεί μία τιμητική λιτανεία του λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα αλλά και της θαυματουργού εικόνας της Θεομήτορος - Ζωοδόχου Πηγής όπως επίσης και της εικόνας της ευρέσεως της "Παναγίας Μηλαπιδιώτισσας" (χρονολογίας του 11ου αιώνα) και των άλλων θαυματουργών Αγίων λειψάνων της Μονής, μέχρι του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου Σκαρδαμπέλη και εν συνεχεία παρατίθεται στους πιστούς πλούσια τράπεζα που ετοιμάζουν με ιδιαίτερη αγάπη οι μοναχές.

πηγή
Μικρότερη πανήγυρις τελείται ακόμη και στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, με την συμμετοχή Κυπρίων αδελφών προσκυνητών. 

Την ημέρα αυτή, προ του κομψότατου και ωραιότατου Επιταφίου της Θεομήτορος ψάλλονται διάφορα κατανυκτικά εγκώμια στην Μετάσταση της Θεομήτορος ενώ ακόμη ακολουθεί και η περιφορά του πρωτότυπου και ολοστόλιστου με ευωδιαστά άνθη, επιταφίου.

Στη Μονή βρίσκονται επίσης και ανήκουν τα εξής παρεκκλήσια:

Α) Αρχαγγέλων

Β) Αγίου Νικολάου Σκαρδαμπέλη

Γ) Αγίων Αικατερίνης και Παρασκεύης και

Ε) Παναγίας Ελεούσης - "Αξιον Εστί", ο
πότε και γίνονται "μικροπανήγυρεις" στη μνήμη των Αγίων.

πηγή
Στη Μονή τελούνται ανελλιπώς οι ακολουθίες του νυχθημέρου κατά το Αγιορείτικο Τυπικό. Κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία όπως και στις μεγάλες εορτές και πολύ τακτικά τελούνται αγρυπνίες.

Οι μοναχές ασχολούνται με την υφαντουργία, την ιερορραπτική, την αγιογραφία, τη χειροτεχνία και τη φιλοξενία, καθώς επίσης και τις αγροτικές καλλιέργειες και τους κήπους.

Στη Μονή επίσης λειτουργεί και εργαστήριο συντήρησης φορητών εικόνων. Η Μονή από ετών, παρ' όλες τις δυσκολίες έχει αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική και ιεραποστολική δράση. Η εν Χριστώ αγάπη και η ευγένεια καθρεπτίζεται στα πρόσωπα των μελών της αδελφότητας και αποπνέει άρωμα Ορθοδόξου πνευματικότητας και ταυτοχρόνως αποτελεί πόλο έλξεως κάθε αγωνιζομένου Χριστιανού.

Άποψη της  Μονής
πηγή
Ο Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία κοινοβιακή μονή με καθηγουμένη την μοναχή Ανδριανή. 

Στην Μονή επίσης, σήμερα, φιλοξενούνται από τον Φεβρουάριο του 2014, 90 γέροντες, αφού τα δύο γηροκομεία του νησιού έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές από τον τότε σεισμό.

Η Μονή του Αγίου Ανδρέα, δέχεται καθημερινά επισκέψεις από 07.00 π.μ – 14.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ. - 20.00 μ.μ ενώ ηγουμένη είναι η μοναχή Μακρίνα Ανδρεάτου.

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 26710 - 69398, Εκκλησιαστικό μουσείο: (+30) 26710 - 69700.