Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

πηγή

Αποθησαυρίζονται στον ομώνυμο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο των Ιωαννίνων ο οποίος χτίστηκε στην θέση που βρισκότανε στο σπίτι του Αγίου στο οποίο υπάρχει και ο τάφος του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Γεωργίου 
πηγή
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τζούρχλι ή Τζούραλη των Γρεβενών (σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος), από γονείς φτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω. 

Επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί, παρέμεινε αγράμματος και ορφάνεψε σε παιδική ηλικία, πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1836 συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, είχε εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία όμως μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος.

Η πρώτη φορητή εικόνα  τού  Αγίου που έγινε στις  30/01/1838, 13 ημέρες μετά τὸ μαρτύριο του. 
"Δία χειρὸς Ζήκου Χιοναδίτου"  και μὲ  έξοδα  τού  ιερομόναχου  Χρύσανθου  Λαϊνά.

Ο Προσκυνηματικός Ναός πρός τιμήν του Αγίου που
βρίσκεται στο κέντρο της πόλης
Απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος, αφού βρέθηκε απερίτμητος τον άφησαν ελεύθερο.

Αργότερα πήρε σύζυγο ονόματι Ελένη που παντρεύτηκαν στην "Ναό του Αγίου Νικολάου, εις Κοπάνους" και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 γεννήθηκε το παιδί τους, που 8 μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, εορτή του Προδρόμου, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Στην συνέχεια, ο Γεώργιος, προσλήφθηκε Ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και πήγε στην πόλη αυτή ενώ κατόπιν με άδεια του αφέντη του, επέστρεψε στα Ιωάννινα για δικές του υποθέσεις όπου την 12η Ιανουαρίου του 1838 και ημέρα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήτανε προηγουμένως Τούρκος και μουσουλμάνος και ξανάγινε χριστιανός. 

Ο τάφος του Αγ. Νεομάρτυρα Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, 
στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού 
ναού του Αγίου Αθανασίου.
Ο Γεώργιος συνελήφθη εκ νέου, φυλακίστηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας τον Χριστό. 

Μάταια ο λαός και ο κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή, αυτός επέμενε να μαρτυρήσει για τον Χριστό και τρεις φορές που οδηγήθηκε στον κριτή, συνεχώς ομολογούσε την πίστη του. 

Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου του 1838, ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά των Ιωαννίνων και το σώμα του έμεινε τρεις ημέρες κρεμασμένο και κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του και από την ώρα εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων. 

Πλήθος παράλυτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους, ακόμη και «μια Τούρκα άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του αγίου και έτρεξεν εις μίαν άρρωστη Τούρκα, ήτις εθεραπεύθη αμέσως»

Το σημείο που κρεμάστηκε ο Γεώργιος στα Ιωάννινα
Έτσι στις εικόνες ο άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι.

Το λείψανο του, δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου. 

Ο τάφος του που σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί προσκύνημα των Ηπειρωτών που τιμούν τη μνήμη του με μεγάλη λιτανεία, στις 17 Ιανουαρίου. 

133 χρόνια αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1971, έγινε η ανακομιδή του λειψάνου του, το οποίο τοποθετήθηκε μέσα σε αργυροποίκιλτη λειψανοθήκη στον νέο περικαλλή ναό του αγίου, ο οποίος ανεγέρθη στο σημείο όπου ήταν το σπίτι του, στην πλατεία Πάργης.

Από τη στιγμή του μαρτυρίου του ο λαός τιμούσε τον Γεώργιο ως Άγιο και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ιωαννίνων Ιωανίκιος (1845 - 1854), με έκθεσή του προς το Πατριαρχείο ζήτησε την επίσημη ανακήρυξή του που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 1839 από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον ΣΤ΄.    

Ο Άγιος Γεώργιος των Ιωαννίνων είναι γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα με το όνομα Γεώργιος ο Φουστανελάς επειδή στις αγιογραφίες του εικονίζεται με φέσι και φουστανέλα. 

Στη βόρεια άκρη της πόλης των Ιωαννίνων σώζεται μάλιστα και το σπίτι του που μετατράπηκε σε ναό και είναι προσβάσιμο σήμερα ως μουσείο δίχως βέβαια εισιτήριο εισόδου.

Ο Άγιος τιμάται και στην Κέρκυρα στην «Παναγία των ξένων», όπου εικονίζεται ως ένας νεαρός φουστανελοφόρος.



Απολυτίκιο
Αγίου Γεωργίου Εξ Ιωαννίνων.