Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΣΛΙΔΗ.


πηγή

Φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα της Δράμας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).




Ο νεοχειροτόνητος ιερομόναχος Γεώργιος Καρσλίδης, το 1925.
πηγή
Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στη Αργυρούπολη (Χαντίκ) του Πόντου και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.

Έμεινε από μικρός ορφανός και μάλιστα οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα ενώ την ανατροφή του ανέλαβε η ευλαβής γιαγιά του και παιδί ακόμα, προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά του Σουμελά.

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του και της αδελφής του αναχωρεί με τον παππού του για το Ερζερούμ, στην Θεοδοσιούπολη της Μεγάλης Αρμενίας όμως ο θάνατος και του παππού του αλλά και η κακομεταχείριση του αδελφού του τον φέρνουν στα μέρη του Καυκάσου. 

Μόνος, φτωχός και πονεμένος φθάνει στην Τυφλίδα της Γεωργίας και οδηγείται από τον εκεί επίσκοπο στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής όπου ενδύεται το μοναχικό ένδυμα στην ηλικία μόλις των εννέα ετών και θα το διατηρήσει επί μισό αιώνα ενώ στις 20 Ιουλίου του 1919 σε ηλικία 18 ετών κείρεται μοναχός και από Αθανάσιος ονομάζεται Συμεών.

Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής, κατά την κουρά του
το 1919 ονομάζεται Συμεών. Στην φωτογραφία το πιστοποιητικό
της κουράς και της χειροτονείας του

Φωτογραφία του ως λαϊκός στα 28 χρόνια του,
κατά την αναχώρησή του από την Ρωσία κατ
ανάγκη προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα το 1929
πηγή: πηγή
Στην Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, συνάντησε έναν θείο του επίσκοπο, που τον βοήθησε πνευματικά.

Το άθεο καθεστώς της επανάστασης του 1917 δίωξε την Εκκλησία, τον κλήρο και τον μοναχισμό και μαζί με άλλους μοναχούς της μονής του φυλακίσθηκε σε μια ανήλια και υπόγεια φυλακή, από όπου περνούσαν υπόνομοι και πολλοί αδελφοί του τελείωσαν μαρτυρικά τον βίο τους εκεί.

Τις τραγικές ημέρες του διωγμού της Εκκλησίας από τους κομμουνιστές στην Γεωργία, ο νεαρός Ιεροδιάκονος συνελήφθη ως «ἐχθρὸς τοῦ λαοῦ», υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, διαπομπεύσεις και ανήκουστους βασανισμούς, ακόμη καταδικάσθηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά σώθηκε θαυματουργικώς!

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Πνευματικός, μετονομάσθηκε σε Γεώργιος, λειτουργούσε στα Γεωργιανά και σύντομα απέκτησε φήμη διακριτικού, διορατικού και προορατικού Γέροντος ενώ πολύς κόσμος ερχόταν από μακριά για να γνωρίσει και να συμβουλευθεί τον νεαρό ιερομόναχο. 

Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ως λειτουργός το 1936.
Στις συχνές θείες λειτουργίες του μνημόνευε πολλά ονόματα, στο κελί του μελετούσε και προσευχόταν συνεχώς ενώ η εγκράτεια, η άσκηση, η αγρυπνία και η νηστεία ήταν αδιάκοπες και οι προφητείες του εκπληρώνονταν

Το 1923 από την Τυφλίδα μεταβαίνει στο Σουχούμ και στις 19 Οκτωβρίου του 1929, ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολλές περιπέτειες και αρχικά στην Θεσσαλονίκη, έπειτα στην Κατερίνη στα χωριά Αλώνια και Κούκκος, μετά στο Μικρό Δάσος του Κιλκίς και τέλος το 1930 στην Σίψα της Δράμας. 

Οι κακουχίες της φυλακής της Γεωργίας τον είχαν αφήσει ημιπαράλυτο, πολύ αδύναμο και πολλές φορές δυσκολευόταν πολύ να περπατήσει, ώστε τον σήκωναν στα χέρια, για να μετακινηθεί. 

Ολη η περιουσία του ήταν λίγα εκκλησιαστικά βιβλία στην γεωργιανή γλώσσα, ιερατικά άμφια, εικόνες και μέρος των λειψάνων της αδελφής του Άννας. 

Το 1938 κτίζει το μοναστηράκι της Αναλήψεως, εκεί θα λειτουργεί, θα εξομολογεί, θα κηρύττει, θα προλέγει, θα θαυματουργεί επί μία ολόκληρη εικοσαετία ενώ το 1941 κατά θαυμαστό τρόπο σώζεται και πάλι από βέβαιο θάνατο από τους Βούλγαρους, που τον είχαν συλλάβει προς εκτέλεση. 

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη
πηγή
Ο Όσιος Γεώργιος συμβουλεύοντας τα πνευματικά του παιδιά τόνιζε ότι πρέπει να νηστεύουν σωστά, γιατί η νηστεία είναι μια άσκηση για τον χριστιανό, είναι λάθος να νηστεύεις, έλεγε, μια εβδομάδα στην αρχή και μια εβδομάδα στο τέλος της νηστείας. 
 
Πάνω σε αυτό το θέμα ανέφερε μια μέρα και το εξής παράδειγμα: " Όταν είσαι πάνω σε μια γέφυρα και βρέχει δυνατά κι έχεις απλωμένο ένα σχοινί κι αρχίζεις να το μαζεύεις, επειδή βρέχεσαι δεν το κόβεις για να φύγεις, αλλά περιμένεις να το μαζέψεις όλο κι άς βρέχεσαι".

Τόνιζε ακόμη ο π. Γεώργιος ότι οι ανάδοχοι δεν πρέπει να μαλώνουν και ότι ο κάθε χριστιανός πρέπει να βαφτίσει το λιγότερο τρία παιδιά. Το καθήκον του νουνού, έλεγε, είναι να μαθαίνει στα βαφτιστικά του από μικρά να πηγαίνουν Εκκλησία, να κοινωνούν τακτικά, να ακολουθούν το σωστό δρόμο, να γίνουν καλοί άνθρωποι και χριστιανοί.

Προείδε και προείπε επακριβώς το μακάριο τέλος του, προετοιμα­σμένος από καιρό το ανέμενε με περισσότερη προσευχή και τρεις μέρες πριν τον θάνατο του τελέσθηκε το μυστήριο του ιερού ευχελαίου, μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων, συγχώρεσε, ευλόγησε κι ευχήθηκε σε όλους. 


Κοιμήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1959 και οι τελευταίες λέξεις που ακούσθηκαν από τα χείλη του ήτανε: «Της ευσπλαγχνίας την πύλην άνοιξον, ευλογημένη Θεοτόκε»


Η Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατατάξεως του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη
πηγή


Ο τάφος του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη, πριν την ανακομιδή
των λειψάνων του, που βρίσκεται στην Ι.Μ. Αναλήψεως,
Ταξιαρχών (Σίψα) Δράμας

πηγή

Θάφτηκε πίσω από τον ιερό ναό της Αναλήψεως, όπου λειτουργούσε επί τριάντα περίπου χρόνια με τα άμφιά του, τον σταυρό του και τα λειτουργικά του βιβλία που είχε από την Γεωργία ενώ η Αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου, έγινε το 2008 υπό του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Δράμα. 

Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας εκπλήρωσε ένα χρέος ιερό προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Γεωργίας, της οποίας γέννημα, θρέμμα και κληρικός υπήρξε ο νεοφανής Όσιος Γεώργιος (Καρλσίδης). 


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, επικεφαλής 35μελούς συνοδείας από τη Δράμα και αντιπροσωπείας της Μονής Αναλήψεως της Δράμας με την Καθηγούμενη γ. Πορφυρία μετέβη στην Γεωργία, όπου στις 27 Αυγούστου του 2016 παρέδωσε τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Γεωργίου (Καρσλίδη) στον Επίσκοπο της Τσάλκας κ. Γρηγόριο, αφού εκεί υπάγεται το χωριό του Οσίου, το Χαντίκ. 


Στις 28 Αυγούστου του 2016 κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Τιφλίδα για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο παρέδωσε και έτερο τεμάχιο στον Μακαριότατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’, τονίζοντας τον πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ Ελλήνων και Γεωργιανών λόγω της Ορθοδόξου πίστεως και του Οσίου Γεωργίου, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο που αγάπησε δοξασμένος για να αποτελεί τον πνευματικό σύνδεσμο και πρεσβευτή όλων μας.


Η Μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας στις 4 Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου