Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΑΦΗΣΙΑΝΗΣ.


Σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Σάρτη της Χαλκιδικής. 


Αεροφωτογραφία της Αφησιάς στον Μαρμαρά
Την εικόνα έφεραν μαζί τους στην νέα τους πατρίδα την Σάρτη στην Χαλκιδική το 1924, πρόσφυγες από την Αφησιά, ένα από τα τέσσερα κατοικημένα νησάκια του Μαρμαρά.

Οι Αφησιανοί αναγκασμένοι καθώς ήτανε με την ανταλλαγή του πληθυσμού, να εγκαταλείψουν την γη τους και τα σπίτια τους, χωρίς να πάρουν τίποτα από αυτά, φρόντισαν να διαφυλάξουν και να πάρουν μαζί τους από τις εκκλησίες του χωριού, μαζί με όλα τα ιερά τους κειμήλια και την εικόνα της Παναγίας, η οποία δεν τους άφησε ποτέ και τους ευλόγησε με τη χάρη της στη νέα τους πατρίδα, την Σάρτη (Νέα Αφησιά).

Η Σάρτη της Χαλκιδικής,
ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός.
Για πολλά χρόνια την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο, πολλοί ήταν οι πιστοί που επισκέπτονταν τον ιερό ναό της Παναγίας στην Σάρτη για να παρακολουθήσουν την θαυματουργική κίνηση της εικόνας, υπάρχουν μάλιστα αναφορές ακόμη και για δεκάδες πούλμαν απο όλη την Ελλάδα.

Οι πιστοί που είχαν κάποιο πρόβλημα, γονατίζοντας, καθόντουσαν επάνω σε μία κουβέρτα, έπαιρναν από τον ιερέα στην αγκαλιά τους την εικόνα της Παναγίας η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο κουνιόταν και καμιά φορά τόσο δυνατά που παρέσερνε αυτούς που την κρατούσαν.

Το γεγονός αυτό είχε λάβει όντος διαστάσεις κοσμικού θεάματος και ο μακαριστός Μητροπολίτης της Κασσανδρείας Συνέσιος θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην εκκοσμίκευση αυτή των μυστηρίων αλλά και να αποφύγει παρεκτροπές των διαφόρων προσκυνητών, αποφάσισε να μην ξαναβγεί η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι όπου φυλάσσεται, σταματώντας έτσι ένα έθιμο δεκαετιών.

Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας φέρει αργυρό Στέφανο, αφιέρωμα το 1845 του Χατζή Ζαφείρη και εορτάζει πανηγυρικά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το πανηγύρι στη Σάρτη διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, όπου η θαυματουργή εικόνα βγαίνει από το προσκυνητάρι της και γίνεται η Λιτανεία της στους δρόμους του χωριού.


* Τα τάματα που βλέπετε στην εικόνα δυστυχώς εκλάπησαν από ασυνείδητους το καλοκαίρι του 2011. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αφιερώσεις τον προγόνων μας από την Αφησιά.

Πηγή: www.afisia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου