Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ.

πηγή

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος.

Εἰκὼν ἡλιόμορφε, Γλυκοφιλοῦσα σεπτή, ἀγκάλαις σου φέρουσα τὸν τοῦ παντὸς Ποιητὴν, τὴν Ποίμνην σου φύλαττε. Πόθῳ τὴν Σὲ τιμῶσαν, ἀπὸ πάσης ἀνάγκης, πέμπουσα τὰς ἀκτῖνας τῶν λαμπρῶν σου θαυμάτων, 
Μονὴν τοῦ Φιλοθέου φρουροῦσα λιταῖς ἀκοιμήτοις Σου. 
(Απολυτίκιο)


Το Προσκυνητάρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας 
στην Ιερά Μονή Φιλοθέου.
πηγή
Επί αυτοκράτορα Θεοφίλου στις αρχές του 9ου αιώνα η σύζυγος του Συγκλητικού Συμεών Πατρικίου, Βικτωρία, ευσεβής και ενάρετη γυναίκα, είχε στο σπίτι της τη θαυμάσια αυτή Εικόνα.

Ήτανε η εποχή της Εικονομαχίας που συντάρασσε και δίχασε την Ορθοδοξία και οι Εικονομάχοι έψαχναν ακόμη και στα σπίτια για Εικόνες, τις έκαιγαν αλλά και τιμωρούσαν τους κατόχους. 

Η Βικτωρία φοβούμενη, με λύπη της, αναγκάστηκε να την απομακρύνει, την πήγε στην ακροθαλασσιά της Κωνσταντινούπολης, την ασπάστηκε για τελευταία φορά και προσευχήθηκε στην Παναγία να βρει τρόπο διαφυλάξεώς της Εικόνας της. 

Την έριξε στη θάλασσα και παραδόξως η Εικόνα στάθηκε όρθια και άρχισε να πλέει στα νερά από το πέλαγος του Μαρμαρά προς τον Ελλήσποντο και η Βικτωρία ευχαρίστησε τη Θεοτόκο, γιατί κατάλαβε ότι θέλημά της ήταν να διασωθεί η Εικόνα.

Η Παράδοση αναφέρει ότι προσόρμισε στην ανατολική πλευρά του Άθωνα και συγκεκριμένα στο λιμένα της ιεράς Μονής Φιλοθέου. 

Εκείνη την εποχή όμως η Μονή Φιλοθέου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί και έτσι η Εικόνα έμεινε άγνωστο πού, για 150 ολόκληρα χρόνια, όμως όταν κτίστηκε η Μονή Φιλοθέου και συγκροτήθηκε σε Κοινόβιο, η Παναγία εμφανίστηκε στο όνειρο του Ηγουμένου και του είπε να πάει στο σημείο να πάρει την Εικόνα της όπως και έγινε. 

Άποψη του εσωτερικού του Καθολικού, της 
Ιεράς Μονής Φιλοθέου.
Πλησιάζοντας οι Πατέρες την είδαν να αστράφτει και με τις πρώτες κινήσεις του ηγουμένου προς τη θάλασσα η Εικόνα παραδόθηκε στα χέρια του ενώ βγαίνοντας από τη θάλασσα στο σημείο που την εναπόθεσαν ανέβλυσε αγίασμα, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. 

Η Εικόνα είναι αγιογραφημένη πάνω σε σκληρό και παχύ ξύλο και παρόλο που υπέστη πολλές ταλαιπωρίες, έχει τέτοια ζωντάνια σαν να εξήλθε τώρα από τα χέρια του πιστού αγιογράφου. 

Για άγνωστο χρονικό διάστημα η Εικόνα εκτός από τα πρόσωπα ήταν επικαλυμμένη με αργυροεπίχρυσο κάλυμμα όμως ο πρώην ηγούμενος της Φιλοθέου Γέροντας Εφραίμ το αφαίρεσε και φάνηκε το μεγαλείο της Γλυκοφιλούσας ενώ σήμερα βρίσκεται μέσα στο Καθολικό της Μονής Φιλοθέου, στον κίονα του αριστερού χορού.

Η Μονή Φιλοθέου είναι 12η στην ιεραρχία του Αγίου όρους, κτίστηκε από τον Όσιο Φιλόθεο, μαθητή του  Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και φέρεται να ηγουμένευσε εκεί για κάποιο διάστημα ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω ενώ εκτός της εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας υπάρχει επίσης και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, που και για αυτή λένε ότι πήγε στην Φιλοθέου κατά θαυμαστό τρόπο, από τη Νιγρίτα

Ως μέγα θησαύρισμα βέβαια κατέχει το άφθαρτο δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.