Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡOΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

πηγή

Φυλάσσονται στην Μονή Αγίου Ραφαήλ στην Θέρμη Λέσβου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Φορητή εικόνα της 
Αγίας Οσιομάρτυρος Ολυμπίας.
πηγή
Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας της ήταν Ιερέας και η μητέρα της κόρη Ιερέως, όμως άγνωστο για ποιο λόγο, έφυγαν και κατοίκησαν τελικά στην Πελοπόννησο. 

Σε ηλικία δέκα ετών η Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήτανε θεία της Ολυμπίας. 

Σε ηλικία 19 ετών η Ολυμπία έγινε μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν πέθανε η θεία της, έγινε ηγουμένη, το 1220.  

Στις 11 Μαΐου του 1235, πειρατές ήρθαν στη Μυτιλήνη, πήγαν στο μοναστήρι, διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές και όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν μεταξύ αυτών την Ολυμπία και μια γερόντισσα, την Ευφροσύνη που τις βασάνισαν φριχτά.

Την ογδοντάχρονη Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε δένδρο, την έκαψαν ενώ την Ολυμπία την έκαψαν σε όλο το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν μία πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα την ενταφίασαν την επόμενη ημέρα οι χριστιανοί, μετά την αναχώρηση των πειρατών, αφού δεν μπορούσαν να ξεκαρφώσουν το κορμί της, τέτοια ήτανε η μανία των πειρατών.

Ο βίος και το φριχτό μαρτύριο των δύο αυτών αγίων γυναικών έγιναν γνωστά στα τέλη Αυγούστου του 1959, όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα τους και έγινε γνωστή με θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους.

Στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν στην κεφαλή Της τρία μεγάλα καρφιά, τα δύο στο μέρος των αυτιών και το άλλο στο μέρος της σιαγόνας ενώ ανάμεσα στο σκελετό του σώματός της, βρέθηκαν και άλλα καρφιά, σύνολο 24, τα οποία σώζονται και φυλάσσονται στη λάρνακα μαζί με τα οστά Της. 

Η μνήμη τους τιμάται από την εκκλησία μας στις 11 Μαΐου.