Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ.


Φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, στην Σκιάθο, μία υπέροχη βασιλική τρίκλιτη εκκλησία χτισμένη το 1846. Στον ναό αυτό που βρίσκεται στο λιμάνι της Σκιάθου, λειτούργησε και ο ιερέας Αδαμάντιος Παπαδιαμάντης, πατέρας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


  
Ο Μητροπολιτικός ναός των Τριών ιεραρχών της Σκιάθου
Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας βρέθηκε περίπου το 1650 με θαυμαστό τρόπο στα κλαδιά ενός πεύκου, στη Σκιάθο.

Στον τόπο που βρέθηκε ζούσε ένας ασκητής, ο γέροντας ιερομόναχος Συμεών, ο οποίος είδε ένα μυστηριώδες φως να φωτίζει το ασκητήριό του μέσα από το δάσος. Έκθαμβος και γεμάτος απορία για την προέλευση του εκτυφλωτικού φωτός, μάταια προσπαθούσε να πλησιάσει καθώς αυτό χανόταν.

Ύστερα από πολλές απόπειρες, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο περί θαύματος. Μετά από προσευχή και νηστεία, κατόρθωσε να πλησιάσει το μέρος όπου κρεμόταν η εικόνα στα κλαδιά ενός πεύκου και τότε αντίκρισε τη γλυκιά μορφή της Παναγίας της Εικονίστριας.

Το προσκυνητάρι της Παναγίας Εικονίστριας στον
Μητροπολιτικό ναό των τριών ιεραρχών
πηγή φωτογραφίας: syndesmosklchi.blogspot.gr
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να κατεβάσει την Εικόνα. Ίσως ήταν και θέλημα της Παναγίας να συμβεί αυτό, για να γίνουν και άλλοι μάρτυρες του θαύματος. 

Έμεινε εκεί όλη τη νύχτα προσευχόμενος και το επόμενο πρωί αναχώρησε για την μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου, το Κάστρο, όπου ανήγγειλε στους κατοίκους του το θαύμα. 

Οι προεστοί τον ακολούθησαν μαζί με τους ιερείς και τον κόσμο και δάκρυα χαράς ξεχύθηκαν από τα μάτια όλων, αντικρίζοντας την εικόνα επάνω στο δένδρο. 

Ένας νέος ιερέας που ονομαζόταν Ιωάννης ανέβηκε και κατέβασε την Εικόνα, που τοποθετήθηκε αρχικά στο ασκητήριο του Γέροντα Συμεών.

Εκεί λίγο αργότερα χτίστηκε και το μοναστήρι της που σώζεται ως σήμερα και τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου. 

Αυτή την εορτή αφιέρωσαν τότε στο πάνσεπτο εικόνισμά της οι Σκιαθίτες, καθώς η Παναγία εικονίζεται χωρίς το Χριστό και η μορφή της μοιάζει με μικρό παιδί, όπως όταν αφιερώθηκε από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό της Ιερουσαλήμ. Λόγω του θείου φωτός που εξέπεμπε η εικόνα ονομάστηκε «Εικών Αστρία» δηλαδή εικόνα που λάμπει ως άστρο και κατόπιν «Εικονίστρια». 

Η μονή της Παναγίας Εικονίστριας
πηγή: 
ektimotheou.blogspot.gr
Φέρει όμως και την παραπλήσια ονομασία «Κουνίστρα» ή «Κουνίστρια», είτε από αλλοίωση του τοπικού ιδιώματος, είτε από τα κωνοφόρα δένδρα της περιοχής ή επειδή αιωρούνταν (κουνιόταν στο δέντρο).

Η εικόνα παρέμεινε στο μοναστήρι της μέχρι το 1846 όταν με σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτημα όλων των κατοίκων της νέας πόλης μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ώστε να την έχουν κοντά τους βοηθό και προστασία και να καταφεύγουν σε αυτή, είναι η πολιούχος του νησιού και τελεί πολλά θαύματα σε όσους την επικαλούνται με ευλάβεια και πίστη.

Λιτανεία της Εικόνας
Εορτάζει δυο φορές το χρόνο, στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου, που μεταφέρεται με πομπή από την πόλη στον τόπο της Εύρεσης, στο Μοναστήρι, από από χέρι σε χέρι αφού πλήθος κόσμου συνοδεύει την εικόνα με τα πόδια, σε μία διαδρομή που διαρκεί 3 περίπου ώρες. 

Εκεί τελείται Αγρυπνία και τις πρώτες πρωινές ώρες η Εικόνα επιστρέφει με τα πόδια ξανά στην πόλη, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στους δύο ενοριακούς Ναούς, τελείται Λιτανεία στην πόλη της Σκιάθου.

Την μνήμη της Ευρέσεως της εικόνας πανηγυρίζει η Σκιάθος το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την 1η Ιουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στην προστάτιδα, βοηθό και πολιούχο της. 

Την γιορτή αυτή καθιέρωσαν ο παπα - Γιώργης Ρήγας, τελευταίος μύστης του κολλυβαδικού πνεύματος, λαογράφος και δάσκαλος, μαζί με τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ο οποίος συνέγραψε και την Ακολουθία της.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικονίστριας (Κουνίστρας, όπως την λένε οι ντόπιοι) βρίσκεται 13,5 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Σκιάθου σε μια παράκαμψη 2 περίπου χιλιομέτρων του δρόμου, που οδηγεί στην παραλία της Ασέληνου και πρόκειται για τον πιο ιερό τόπο της Σκιάθου.

Εδώ μόνασε, σε παλαιότερους χρόνους και ο Γέροντας Διονύσιος μια εμβληματική μορφή της ελληνικής εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου