Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΑΣ, ΤΗΣ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.

πηγή

Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Национален Исторически Музей) της Βουλγαρίας (Σόφια) και είναι ένας από τους πολλούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου που συλλήθηκαν από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

πηγή
Η Οσία Ματρώνα έζησε κατά τα χρόνια των βασιλέων Μαρκιανού (450 - 457) και Λέοντα Θρακός ή Μακέλλη (457 - 474). 

Καταγόταν από την Πέργη στην περιοχή της Παμφυλίας και ανατράφηκε από γονείς πλούσιους αλλά και ευσεβείς.


Σε κατάλληλη ηλικία παντρεύτηκε με κάποιο Δομέτιο (κατ' άλλους Δομετιανό), με τον όποιο απόκτησε μια κόρη και κατά τα χρόνια του Λέοντα του Θρακός ήλθαν οικογενειακά στην Κωνσταντινούπολη. 

Εκεί συνδέθηκε φιλικά με μια πολύ ευσεβή γυναίκα, την Ευγενία, και έτσι άρχισε να πηγαίνει πολύ συχνά στους ιερούς ναούς, ποθώντας με αυτόν τον τρόπο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη λατρεία του Θείου, έτσι εγκατέλειψε τον σύζυγο της, την κόρη της την εμπιστεύθηκε σε κάποια ευσεβή γυναίκα την Σωσάννα και κατέφυγε στη Μονή του Βασιανού, μεταμφιεσμένη σε άνδρα με το όνομα Βαβύλας.

Η θήκη της λειψανοθήκης της κάρας της Αγίας Ματρώνας
της εν Κωνσταντινουπόλει με σκηνές από τον βίο της

και δεξιά η Τιμία Κάρα της. 
πηγή
Αλλά ήτανε καταζητούμενη από τον άνδρα της και αφού αποκαλύφθηκε τελικά το φύλο της, στάλθηκε από τον Βασιανό σε μία γυναικεία Μονή στην περιοχή των Ιεροσολύμων.

Κατόπιν αναχώρησε και από εκεί και αφού επισκέφθηκε πολλά ακόμη μέρη, γριά πλέον, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μετά από χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. 

Όταν έφθασε στην Κωνσταντινούπολη τοποθετήθηκε από τον Βασιανό σε ένα ιδιαίτερο μέρος που ονομάστηκε αργότερα της Ματρώνης και εκεί έκτισε μία γυναικεία Μονή, στην οποία μαζεύτηκαν κοντά της αρκετές μοναχές. 

Στη Μονή αυτή λοιπόν, έζησε με μεγάλη αρετή και πνευματική τελειότητα.

Απεβίωσε ειρηνικά το 492 σε ηλικία 100 χρονών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Οσία Ματρώνα η Ρωσίδα η Αόμματος πήρε το όνομα Ματρώνα προς τιμήν της Αγίας Ματρώνας της εν Κωνσταντινουπόλει.


Η μνήμη της τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.